Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. januára 2020, 15:45
Čas čítania 6:32
Vl Mi

Každý aspoň raz skúsil zabiť svojho simíka. The Sims hrali takmer všetci a séria si získala srdcia miliónov hráčov aj nehráčov

Každý aspoň raz skúsil zabiť svojho simíka. The Sims hrali takmer všetci a séria si získala srdcia miliónov hráčov aj nehráčov
Zdroj: The Sims
TECH
Uložiť Uložené

Legendárny simulátor bude oslavovať 20 rokov od svojho vzniku.

Je málo hier, ktoré si obľúbia chlapci aj dievčatá  rôzneho veku. Presne medzi také určite patrí  séria The Sims, ktorá svojho času patrila medzi prvé „simulátory života“ a do detailov kopírujúce reálny svet. Jednotka onedlho oslávi rovných 20 rokov, stane sa tak 31. januára.

No a v čom spočívala family-friendly hra The Sims 1? Vytvoril si si svojho simíka – postavu, o ktorú si sa staral a snažil si sa jej dopriať ideálny život. Mal si možnosť vybrať mu meno, výšku, pohlavie, či dokonca farbu pleti. Nechýbala ani povaha, mohol si si vybrať, v čom bude simík výnimočný.  Možností bolo viacero, jeho dominantou mohla byť aktivita, hravosť, či dokonca vzhľad.

Následne si si vybral dom. Mal si však obmedzený budget, preto si musel ísť do lacnejšieho bývania, alebo si jednoducho kúpiť pozemok a začať stavať od základov. Tvojou úlohou bolo následne domov zveľaďovať, nájsť simíkovi prácu a udržiavať jeho „životné funkcie“ na zelenej úrovni. Hlad, energia, komfort, zábava, hygiena, sociálne vyžitie, duša. To boli ukazovatele, ktoré naznačovali, ako na tom tvoj simík práve je.

 Hra pre hráčov aj nehráčov

Na to, že hra vznikla v roku 2000, bola veľmi kvalitne spracovaná, rovnako dobré bolo spracovanie herného rozhrania. Mal si možnosť mapu priblížiť a otáčať si ju, ako si potreboval. Mohol si odstrániť viditeľnosť stien a pohodlne si prepínať medzi jednotlivými panelmi. 

Nechýbali dokonca ani interakcie. Sem-tam ťa prišiel pozrieť simík zo susedstva, mohol si teda pracovať na medziľudských vzťahoch. Odkiaľ prišli? Možno si bol zo začiatku zmätený, keďže tvoja „mapka“ bola ohraničená šedou textúrou. Ak si bol pozorný, na začiatku hry, keď si vyberal svoj príbytok, si si mohol všimnúť, že v niektorých domoch už simíci žijú.

Dôležitým faktorom hry boli noviny a účty. Tie chodili do schránky. Vďaka dennému periodiku si sa mohol dozvedieť, čo sa deje vo svete, nájsť si džob, alebo ich recyklovať. Áno, čítaš správne, recyklovať! Tomu sa teda vraví nadčasovosť, už vtedy niektorí vývojári mysleli na takýto detail. Dôležitý bol tiež telefón, mohol si si objednať dokonca aj pizzu.

Každý aspoň raz skúsil zabiť svojho simíka. The Sims hral zrejme každý a séria si získala srdcia miliónov hráčov aj nehráčov
Každý aspoň raz skúsil zabiť svojho simíka. The Sims hral zrejme každý a séria si získala srdcia miliónov hráčov aj nehráčov Zdroj: The Sims 1

Práca bol základ, vďaka nej si dostával peniaze a mohol si postupovať. Ale v čom? Snom každého hráča bolo dostať sa do „paláca“, ktorý bol umiestnený vpravo hore. Preto si musel dbať na to, aby sa tvoj simík vzdelával, športoval, učil sa variť jedlo či opravovať veci. Mal si tiež ukazovateľ na to, ako si na tom s charizmou. Preto bolo kľúčové stretávať sa so susedmi.

Vznik detí bol komický

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 79436 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako v prvej verzii hry simíci tvorili  deti
  • Kde sa autor inšpiroval k vytvoreniu hry
  • Prečo revolúcia priniesla až tretia verzia hry
  • Čo zabránilo The Sims 4 stať sa obrovským trhákom hneď pri svojom uvedení
  • Čo sa dá očakávať v piatom pokračovaní The Sims
Domov
Zdieľať
Diskusia