Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. januára 2020, 18:29
Čas čítania 4:32
Viktor Kniš

Prečo na Slovensku nevystúpi Eminem a ktorí americkí raperi si u nás spravili najväčšiu hanbu? (To najlepšie z Refresheru)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Rozhovory, reportáže aj zaujímavé domáce a zahraničný príbehy z uplynulého týždňa pohromade.

Festival Hip Hop Žije je už osem rokov fenoménom, ktorému sa na územie Slovenska podarilo dostať množstvo atraktívnych zahraničných mien. Zároveň však organizátori veľmi intenzívne pracujú aj na zveľaďovaní domácej scény. Nám dvaja z troch zakladateľov udalosti prezradili, ako si spomínajú na úplné začiatky, ktorí headlineri im spravili najväčšiu hanbu a ako je možné, že v Česku mal byť Eminem.

Okrem toho sme sa pozreli aj na najväčšie hoaxy poslednej dekády, zanalyzovali sme niektoré menej známe módne značky, ktoré by však nemali ujsť tvojej pozornosti a zhrnuli sme 13-ročnú históriu spoločnosti Apple. 

V pondelok 13. januára sa začína megaproces s Marianom Kočnerom, a tak sme pripravili odpovede na 10 základných otázok, vďaka ktorým budeš rozumieť všetkému, o čom budú média v nasledujúcich týždňoch písať. 

Rozhovor s organizátormi Hip Hop Žije

Mario Biháry a Marko Šebesta sú dva základné piliere festivalu Hip Hop Žije, bez ktorých by táto najväčšia rapová udalosť pod holým nebom nemohla fungovať. Za osem rokov pôsobenia rozšírili festival aj do regiónov a každú sezónu sa im podarí spojiť celé Československo a niekoľko zahraničných mien, s ktorými si už však zažili svoje. 

V rozhovore sa dozvieš, ktorí americkí headlineri im ešte dlžia peniaze a či sa dá vyhnúť problémom, prečo bude ročník 2020 úplne iný ako všetky prechádzajúce, ako je možné, že mal v Česku vystupovať Eminem a koľko si pýta za vystúpenie. Chalani odhalili, prečo sú regionálne zastávky vždy vypredané a ako chce Hip Hop Žije posunúť rap na Slovensku aj iným projektom.

Odporúčané
Organizátori Hip Hop Žije: Peniaze nám dlží niekoľko zahraničných headlinerov, pridávame ďalšiu zastávku (Rozhovor) Organizátori Hip Hop Žije: Peniaze nám dlží niekoľko zahraničných headlinerov, pridávame ďalšiu zastávku (Rozhovor) 5. januára 2020, 14:21

Slováci do ženy liali slivovicu a zaškrtili ju jej vlastným opaskom

77-ročného Jána Molnára v roku 1992 odsúdili na doživotie za znásilnenie a vraždu mladej Holanďanky Gabrielle z 23. augusta 1990. Znásilnili a zaškrtili ju na parkovisku rakúskej diaľnice A-25 (Pucking) spolu s Ľuborom Masárom, ktorý tiež dostal doživotie. Molnár v októbri minulého roka už tretíkrát požiadal o podmienečné prepustenie na slobodu.

V článku si prečítaš, za čo boli Molnár a Masár odsúdení ešte pred vraždou a znásilnením Holanďanky Gabrielle, čo zločinci urobili s manželom obete a ako znášal smrť svojej ženy. Okrem toho si prečítaš ako reagovala rodina na možnosť potenciálneho prepustenia vrahov. Povieme si, akým spôsobom boli Molnár s Masárom usvedčení, a prečo sa na súde obrátili proti sebe.

Odporúčané
Slováci do ženy liali slivovicu a zaškrtili ju jej vlastným opaskom. Jej muža chceli zapáliť Slováci do ženy liali slivovicu a zaškrtili ju jej vlastným opaskom. Jej muža chceli zapáliť 9. januára 2020, 13:24

Menej známe módne značky, ktoré hýbu svetom

Už aj v našich končinách je bežné vidieť značky ako Supreme, Yeezy a Off-White no ľudia, ktorí si myslia, že zjedli všetku módu sveta sa pritom pohybujú len na tej najkomerčnejšej úrovni populárnych brandov. Skutočným trendsetterom je vždy underground a značiek, ktoré aktuálne formujú kultúru je mimo mainstreamu viac než dosť.

Ak chceš patriť medzi ľudí, ktorí sú v móde vždy o krok vpredu, mená týchto brandov a módnych návrhárov by si mal určite poznať. 

Odporúčané
Módne značky, ktoré hýbu svetom, no na Slovensku ich takmer nikto nepozná Módne značky, ktoré hýbu svetom, no na Slovensku ich takmer nikto nepozná 10. januára 2020, 11:13

Najrozšírenejšie konšpiračné teórie desaťročia

Za posledné desaťročie sme toho zažili veľa. Technologické inovácie prichádzajú rýchlejšie ako kedykoľvek predtým, pribúdajú nám umelecké diela, filmy, či knihy a v móde sa extravagancia strieda s minimalizmom a prirodzenosťou oveľa rýchlejšie, ako kedysi. Navyše, s rozmachom sociálnych sietí vzrástol aj počet ľudí, ktorí majú na všetko svoj názor, respektíve ho nahlas vyjadrujú v očakávaní reakcie.

Vysvetlíme ti, prečo vlastne nenastal koniec sveta, ktoré ďalšie konšpirácie boli populárne za posledných desať rokov a taktiež sa pozrieme na to, ako na ne reagovali kvalifikovaní odborníci. A čo si myslí sociálny psychológ o našej posadnutosti konšpiračnými teóriami?

Odporúčané
Najrozšírenejšie konšpiračné teórie desaťročia: Pamätáš si ešte, že v roku 2012 nastal koniec sveta? Najrozšírenejšie konšpiračné teórie desaťročia: Pamätáš si ešte, že v roku 2012 nastal koniec sveta? 10. januára 2020, 13:54

Pred 13 rokmi Steve Jobs predstavil prvý iPhone

9. januára ubehlo 13 rokov od momentu, čo Steve Jobs predstavil zásadné produkty spoločnosti Apple. iPod s dotykovým ovládaním, revolučný mobilný telefón a prelomový internetový komunikátor. 

Slovnú hračku musel zopakovať niekoľkokrát, kým publikum pochopilo, že v skutočnosti nepredstavuje tri produkty naraz. V tej dobe najviac žiadané funkcie malo zvládať jediné revolučné zariadenie, ktoré práve vtedy uzrelo svetlo sveta.  

Odporúčané
Presne pred 13 rokmi Steve Jobs predstavil prvý iPhone. Priniesol dotykový displej a jeho aplikácie ľudí odnaučili kradnúť Presne pred 13 rokmi Steve Jobs predstavil prvý iPhone. Priniesol dotykový displej a jeho aplikácie ľudí odnaučili kradnúť 9. januára 2020, 9:13

Úspešných Slovákov sme sa opýtali, čo si kúpili z prvých zarobených peňazí?

Vyspovedali sme piatich úspešných podnikateľov, ktorí sa tento rok dostali do rebríčka magazínu Forbes 30 pod 30. Sú to mladí a úspešní ľudia, ktorí vynikajú vo svojom odbore. Slováci, ktorí podľa definície magazínu Forbes, menia svet okolo seba.

Zaujímalo nás, ako začali podnikať, koľko neúspechov zažili a tiež sme sa opýtali, za koľko uzavreli svoj najväčší deal a ako vyzerá ich denná rutina. Ak zvažuješ, že začneš podnikať tiež,  možno ti pomôžu odpovede o peniazoch. Pýtali sme sa, či použili vlastné, vzali si úver alebo využili podporu rodiny.

Odporúčané
Čo si kupujú podnikatelia z prvých zarobených peňazí? Museli si spočiatku požičiavať od rodičov? Opýtali sme sa úspešných Slovákov Čo si kupujú podnikatelia z prvých zarobených peňazí? Museli si spočiatku požičiavať od rodičov? Opýtali sme sa úspešných Slovákov 11. januára 2020, 9:44

Rozhovor s hasičom v Austrálii

Dylan Williams žije približne dve hodiny južne od austrálskeho Sydney. Práve tu začína pásmo najničivejších požiarov, ktoré už niekoľko týždňov sužujú kontinent na území štátov Nový Južný Wales a Victoria. Požiare v Austrálii si vyžiadali už viac ako 24 ľudských životov a len v štáte Nový Južný Wales, kde žije aj Dylan, zhorelo už viac ako 2000 domov. 

Z rozhovoru cez internet sme sa dozvedeli, ako dobrovoľný hasič Dylan pomáha v boji s ničivými požiarmi, aké nástrahy číhajú na hasičov, kde bol Dylan, keď plamene ohrozovali jeho dom a ako žijú ľudia v oblastiach postihnutých požiarmi. Dozvieš sa, ako sa domáci pozerajú na pomoc vlády a zo zahraničia a či sú ohrozené viac klokany alebo koaly.

Odporúčané
Dobrovoľný hasič v Austrálii: Bol som ochotný stratiť svoj dom pri záchrane domov iných ľudí (Rozhovor) Dobrovoľný hasič v Austrálii: Bol som ochotný stratiť svoj dom pri záchrane domov iných ľudí (Rozhovor) 8. januára 2020, 9:46

14-ročný chlapec umlátil mamu kladivom, a potom ju v dome podpálil

Daniel mal len 14 rokov, keď zabil svoju matku. Ako zbraň použil kladivo, následne jej telo spálil. Odsúdili ho a momentálne sedí vo väzení. Chlapec najskôr polícii tvrdil, že jeho matku, 47-ročnú Jacqueline, 25. apríla 2011 zavraždil neznámy muž v ich dome v Redhill v Nottinghame. Aj keď sa najprv zdalo, že Daniel je hrdina, ktorý zachránil svojho brata z horiaceho domu, opak bol pravdou. 

Povieme si, aké horory našla polícia v Danielovom počítači, prečo sa vrah bránil tvrdením, že ho matka vyprovokovala a či sa polícii podarilo zistiť, čo viedlo Daniela k vražde vlastnej mamy. Prečítaš si, prečo jeho meno mohli médiá zverejniť až po vynesení rozsudku a koľko rokov si za vraždu odsedí.

Odporúčané
Len 14-ročný chlapec umlátil mamu kladivom a potom ju v dome podpálil. Inšpiroval sa krvákom Saw a vrahom zo seriálu Len 14-ročný chlapec umlátil mamu kladivom a potom ju v dome podpálil. Inšpiroval sa krvákom Saw a vrahom zo seriálu 7. januára 2020, 14:42

Ako sa zmenili autá za posledných 20 rokov?

 Až 84 % Slovákov do 31 rokov býva u rodičov. Pri pohľade okolo seba určite vidíš, že veľa tvojich rovesníkov preferuje skôr státie v dopravných zápchach než MHD. aj napriek tomu, že klimatická zmena nás ohrozuje stále viac. Oplatí sa našetriť a splácať úplne aktuálny model s modernou výbavou a oveľa vyššou bezpečnosťou, alebo radšej siahnuť po ojazdenom kúsku, čo peňaženku až tak nezabolí? 

Na túto problematiku sme sa pozreli bližšie. Dozvieš sa, prečo nad trendom SUV-čok odborníci ohŕňajú nos, či je pravda, že väčšie autá sú pri nehodách bezpečnejšie, alebo nie a čo hovoria štatistiky o spotrebe paliva a emisiách nových áut. Povieme si tiež, ktoré moderné prvky výbavy by ti nemali chýbať a ktoré budú povinné.

Odporúčané
Ako sa zmenili autá za posledných 20 rokov? Získaš viac výbavy, vyššiu bezpečnosť a viac pohodlia Ako sa zmenili autá za posledných 20 rokov? Získaš viac výbavy, vyššiu bezpečnosť a viac pohodlia 6. januára 2020, 10:49

10 vecí, ktoré by si mal vedieť pred začiatkom súdu s Marianom Kočnerom

 V pondelok 13. januára sa začína súdny proces označovaný aj za najväčší v novodobej slovenskej histórii. Na lavicu obžalovaných sa posadia Marian Kočner obžalovaný z objednávky vraždy spoločne so svojou volavkou Alenou Zsuzsovou, ktorá mu vraj pomohla zabezpečiť vykonávateľov Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka. 

Pripravili sme podrobný prehľad všetkých dôležitých informácií, ktoré by si mal pred začiatkom hlavného pojednávania vedieť. Prípad je veľmi ostro sledovaný aj médiami. Na pojednávaní budú prítomné tlačové agentúry z celého sveta, celkovo viac ako 130 novinárov. 

Odporúčané
10 vecí, ktoré by si mal vedieť pred začiatkom súdu s Marianom Kočnerom a jeho spolupáchateľmi v prípade vraždy Jána Kuciaka 10 vecí, ktoré by si mal vedieť pred začiatkom súdu s Marianom Kočnerom a jeho spolupáchateľmi v prípade vraždy Jána Kuciaka 12. januára 2020, 9:53
Domov
Zdieľať
Diskusia