Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. januára 2020, 22:43
Čas čítania 0:45
Daniel Mikolášik

V Austrálii kvôli mohutným požiarom vyzvali na evakuáciu 240-tisíc obyvateľov. Horúčavy pretrvávajú a oheň sa rozširuje

NEWS AUSTRÁLIA
Uložiť Uložené

V krízových oblastiach musia ľudia znášať aj 40-stupňové teploty.

V austrálskom štáte Viktória museli úrady vyzvať takmer štvrť milióna obyvateľov na evakuáciu v dôsledku rapídneho stúpania teploty vzduchu a nevyspytateľných vetrov, pre ktoré sa požiare postupne šíria po východnom pobreží krajiny. 240 000 občanov o situácii oboznámili prostredníctvom SMS správy. 

Ako informuje britský The Telegraph, vo vysokohorskom regióne krajiny na hranici austrálskych štátov Viktória a Nový Južný Wales sa spojili dva požiare do jedného, ktorý sa sa rozšíril na 600 000 hektárov.

Odporúčané
Dobrovoľný hasič v Austrálii: Bol som ochotný stratiť svoj dom pri záchrane domov iných ľudí (Rozhovor) Dobrovoľný hasič v Austrálii: Bol som ochotný stratiť svoj dom pri záchrane domov iných ľudí (Rozhovor) 8. januára 2020, 9:46

„Ak sa môžete dostať preč, mali by ste to urobiť a rozhodne by ste sa nemali zdržiavať v odľahlých a zalesnených častiach krajiny,“ povedal Andrew Crisp, komisár z krízového oddelenia v štáte Victoria.

Horúčavy sú v tejto oblasti okolo 40 stupňov Celzia a nechýba ani silný vietor s rýchlosťou do 90 kilometrov za hodinu. Práve tieto faktory ovplyvňujú rozširovanie požiarov najviac. Pripravené konať sú aj silové zložky. Podľa austrálskeho premiéra Scotta Morrisona je totiž v zálohe aj armáda.

Premiér tiež dodal, že krajina je ešte veľmi ďaleko od zažehnania tejto prírodnej katastrofy. Na pobreží požiarmi najviac zasiahnutého štátu Nový Južný Wales, kde vyhlásili mimoriadny stav, sa nachádzajú dve plavidlá, ktoré sú v prípade núdze pripravené evakuovať miestne obyvateľstvo. Okrem toho sú v pohotovosti aj námorné a letecké sily.

Domov
Zdieľať
Diskusia