Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2020, 9:12
Čas čítania 6:19
Tímea Krauszová

Viac ako sto mladých Slovákov si počas sviatkov chcelo siahnuť na život. Život im zachránili psychológovia z internetovej poradne

Viac ako sto mladých Slovákov si počas sviatkov chcelo siahnuť na život. Život im zachránili psychológovia z internetovej poradne
Zdroj: Unsplash / Sydney Sims
ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Emailové a chatové poradenstvo je počas Vianoc extrémne vyťažené, za pár hodín kontaktuje odborníkov oveľa viac ľudí ako počas bežných dní.

Samota a myšlienky na samovraždu trápili mladých ľudí počas sviatkov najčastejšie, mnohí riešili aj problémy vo vzťahoch, či domáce násilie. V období od 24. decembra do 6. januára vyhľadalo pomoc psychológov takmer tisíc mladých Slovákov.  Zaujímalo nás, prečo sú sviatky takým kritickým obdobím a ako si môže zúfalý mladý človek pomôcť.

Porozprávali sme sa preto s dvoma psychológmi: Marekom Madrom, ktorý mal poradenskú službu aj počas sviatkov v online poradni na stránke IPčko.sk, a Liborom Klenovským, ktorý pracuje pre Linku dôvery 0800 800 566. Tú prevádzkuje Liga za duševné zdravie. A práve u nich môžeš hľadať pomoc, ak ťa niečo trápi.

Počas Vianoc sa situácia vyhrotí, ľudia sa nemajú s kým skutočne porozprávať o svojich problémoch

Za dva týždne vianočných prázdnin so skrátenou, 6-hodinovou prevádzkou komunikovali psychológovia poradne IPčko s mladými ľuďmi až 993-krát, pričom až 101 prípadov sa týkalo myšlienok na samovraždu. Okrem chatu poskytovali poradenstvo aj cez emaily, počas Vianoc to bolo takmer 250-krát. Medzi najčastejšie príčiny kontaktu patrili samota, myšlienky na samovraždu, romantické vzťahy a násilie.

Ľudia, ktorí rodinu nemajú, alebo ju nemajú v poriadku, si to v tomto období uvedomujú vo zvýšenej miere.

Na Linke dôvery mali najviac hovorov krátko pred Vianocami, 18. decembra. Bolo ich až 30, čo je podľa slov Klenovského maximum, čo sa dá zvládnuť za jeden deň s jedným poradcom na linke. Psychológ nám povedal, že predvianočné obdobie bežne býva hektickejšie než samotné sviatky. Počas vianočných sviatkov mali 59 telefonátov, ďalších 14 ľudí zavolalo na Silvestra.

Psychológ opisuje poradenskú službu počas Vianoc: „Pomáhali sme chlapcovi, ktorý online zavesil fotky, ako sa podrezal“
Zdroj: Unsplash / Siavash Ghanbari

Vtedy [na Vianoce] vrcholí nielen nákupná horúčka, ale aj propagácia rodiny, ktorá sa schádza na Vianoce u jedného stolu... A ľudia, ktorí rodinu nemajú, alebo ju nemajú v poriadku, si to v tomto období uvedomujú vo zvýšenej miere – doliehajú na nich depresívne stavy, vyskytujú sa konflikty v rodinách,“  vysvetľuje Klenovský.

Ľudia podľa psychológa zavolajú na Linku dôvery, lebonemajú nikoho, s kým by sa poradili. Pre mnohých je telefonický anonymný rozhovor prijateľnejší než stretnutie zoči-voči.“ Okrem vianočnej témy a tlaku zo strany rodiny a okolia k zhoršenému stavu prispievajú aj skrátené dni a dlhé noci. „My sme linka zameraná na psychické problémy, preto sledujeme aj prejavy psychopatológie. Spomedzi nich početne dominujú depresívne a úzkostné stavy.“

Podľa Madra sa k týmto problémom pridruží ešte aj samota.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 79232 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sú podľa psychológov Vianoce takým vyhroteným obdobím
  • Ako dopadol prípad chlapca, ktorý sa chcel zabiť deň pred Štedrým dňom
  • Ako pomohla online poradňa v prípade dievčatka, ktoré sexuálne zneužíval priateľ jej mamy
  • Na čo sa dospelí klienti, ktorí zavolajú na Linku dôvery, zvyknú sťažovať
  • Prečo sú po novom psychológovia aktívni aj na Twitchi a či to vôbec má nejaký efekt
Späť
Zdieľať
Diskusia