Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. januára 2020, 20:29
Čas čítania 0:44
Tímea Krauszová

V Austrálii zahynula už miliarda zvierat, niektorým druhom hrozí vyhynutie, varujú experti

NEWS AUSTRÁLIA
Uložiť Uložené

Podľa ekológa môže byť Austrália predobrazom následkov klimatickej krízy, ktoré čakajú aj zvyšok sveta.

Ešte pred pár dňami odhadovali ekológovia z University of Sydney, že  v dôsledku ničivých požiarov v Austrálii zahynulo pol miliardy zvierat. Podľa CBS News však toto číslo za niekoľko dní stúplo. Momentálne sa domnievajú, že až 800 miliónov zvierat zahynulo v Novom Južnom Walese, v oblasti, ktorá je požiarmi najviac postihnutá, pričom v celej Austrálii mohla zahynúť už viac ako miliarda

Pôvodné číslo zahŕňalo len Nový Južný Wales

Profesor a ekológ Chris Dickman  stál za pôvodným odhadom pol miliardy mŕtvych zvierat. Vzhľadom na to, že sa požiar rozšíril do ďalších oblastí, vyžiadal si podľa neho oveľa viac obetí. Jeho predpoklad už potvrdila aj austrálska pobočka Svetového fondu na ochranu prírody. Podľa organizácie bude trvať celé desaťročia, než sa príroda spamätá, pričom v niektorých prípadoch už nemusí byť možné zabrániť úplnému vyhynutiu druhu. Cifra pritom zahŕňa cicavce, vtáky a plazy, nezahŕňa však žaby či hmyz.

Domov
Zdieľať
Diskusia