Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. januára 2020, 9:46
Čas čítania 8:39
Tina Hamarova

Dobrovoľný hasič v Austrálii: Bol som ochotný stratiť svoj dom pri záchrane domov iných ľudí (Rozhovor)

Dobrovoľný hasič v Austrálii: Bol som ochotný stratiť svoj dom pri záchrane domov iných ľudí (Rozhovor)
Zdroj: Dylan Williams
REFRESHER AUSTRÁLIA
Uložiť Uložené

Dylan Williams bojuje s plameňmi na východnom pobreží Austrálie každý deň.

Dylan Williams žije približne dve hodiny južne od austrálskeho Sydney. Práve tu začína pásmo najničivejších požiarov, ktoré už niekoľko týždňov sužujú kontinent na území štátov Nový Južný Wales a Victoria. Situácia sa vyhrotila najmä v prvé dni roku 2020, cez víkend stúpli teploty tesne pod 50 °C.

Požiare v Austrálii si vyžiadali už 24 ľudských životov a len v štáte Nový Južný Wales, kde žije aj Dylan, zhorelo už viac ako 2000 domov. Ľudia sú ohrození plameňmi aj v najväčších mestách ako Sydney či Melbourne. V hlavnom meste Canberra sa zas dusia hustým dymom. Ten sa z Austrálie podľa záberov NASA dostal aj nad Nový Zéland či nad 12 000 kilometrov vzdialený kontinent Južnej Ameriky.

Rozsiahle straty sú v zvieracej ríši. Podľa posledných správ z austrálskych médií sa počet mŕtvych zvierat blíži už k miliarde. Najviac ohrozené sú koaly, ktoré sú, podľa vedcov, vo voľnej prírode už teraz funkčne vyhynuté. Vyhliadky na najbližšie týždne nie sú pozitívne. Meteorológovia hovoria, že vrchol leta s najvyššími teplotami ešte neudrel, do toho na severe krajiny začína sezóna cyklónov. Ľudia sa podľa dobrovoľného hasiča Dylana snažia prežiť doslova zo dňa na deň.

Dylan sa celoročne stará o rodinnú farmu, na ktorej pestuje rôzne ovocie a zeleninu. Pre hroziace riziko sa ešte pred sezónou požiarov rozhodol vstúpiť do Zboru dobrovoľných hasičov a pripravoval sa na najhorší scenár, ktorý sa nakoniec ukázal ako reálny. Ničivé požiare mu zničili časť farmy aj domu, v ktorom žil. Aktuálne sa doň nemôže vrátiť.

Odporúčané
Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) 25. augusta 2019, 18:16

Kvôli rozhovoru pre Refresher musel cestovať do najbližšieho mesta, pretože mu doma po požiaroch nefunguje internet.

Dylan sa pripravuje do služby dobrovoľného hasiča

ROZHOVOR: Dobrovoľný hasič v Austrálii: Bol som ochotný stratiť svoj dom pri záchrane domov iných ľudí.
ROZHOVOR: Dobrovoľný hasič v Austrálii: Bol som ochotný stratiť svoj dom pri záchrane domov iných ľudí. Zdroj: Dylan Williams

Dylan, ako to vyzerá v Durrase aktuálne, po tom, čo cez víkend udrela ďalšia vlna horúčav?Celý víkend sme pracovali na tom aby sme z oblasti v okolí mesta Batemans Bay dostali všetkých turistov. Myslím, že to bola zatiaľ jedna z najväčších evakuácii v Austrálii počas týchto požiarov. Bol to naozaj obrovský počet ľudí. Situáciu komplikovali aj plamene popri hlavnej ceste Princess highway smerom na Sydney. Ľudia čakali hodiny v zápche, kým sa situáciu podarilo upokojiť. Dnes (v utorok) to je už lepšie, lebo napršalo asi 6 milimetrov zrážok v okolí Batemans Bay, takže sme vďační aspoň za to.


 
Klesli aj teploty?

Trochu, ale bolo z čoho – v sobotu tu bolo 49 °C. Teraz je niečo cez tridsať.
 
Aká veľká je oblasť, ktorú ste evakuovali?

Od mesta Eden na juhu Nového Južného Walesu až sem po severný Durras. Je to približne 400 kilometrov, ktoré sú aktuálne v plameňoch.

Odporúčané
Sociálnymi sieťami sa šíri vizuálizácia Austrálie v plameňoch. Instagram na ňu upozorňuje ako na nepravdivú informáciu Sociálnymi sieťami sa šíri vizuálizácia Austrálie v plameňoch. Instagram na ňu upozorňuje ako na nepravdivú informáciu 7. januára 2020, 17:14


 
Museli odísť aj bežní obyvatelia týchto pobrežných mestečiek?

To je na nich. Ale veľa ľudí ostalo – jednak strážiť svoje domy a tiež preto, že na cestách boli také zápchy, že bolo pomaly nemožné odísť. A priorita teda bola dostať najskôr z oblasti turistov.

„Ak chcem niekam ísť, skontrolujem si prejazdnosť na mapách NSW Rural Fire Service. Všetko záleží od počasia a od odhadu požiarnikov kade pôjdu plamene,“ komentuje hasič aktuálne fungovanie dopravy.

 
Dostal si sa ako dobrovoľný hasič do situácie, že si musel niekoho evakuovať z už horiaceho domu?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 79145 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako dobrovoľný hasič Dylan pomáha v boji s ničivými požiarmi
  • Aké nástrahy číhajú na hasičov
  • Kde bol Dylan, keď plamene ohrozovali jeho dom
  • Ako žijú ľudia v oblastiach postihnutých požiarmi
  • Ako sa pozerajú na pomoc vlády a zo zahraničia
  • Či sú ohrozené viac klokany alebo koaly
Domov
Zdieľať
Diskusia