Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. januára 2020, 9:02
Čas čítania 1:19
Matej Krajčovič

NASA našla planétu, ktorá by mohla byť vhodná na život

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Obieha okolo chladnejšej obdoby nášho Slnka a je v takzvanej obývateľnej zóne.

CNN informuje, že NASA možno našla prvú potenciálne obývateľnú exoplanétu, ktorá by bola ideálna pre život.

Za objavom stojí špeciálna misia TESS. Exoplanéta, teda planéta za hranicou našej slnečnej sústavy a obiehajúca okolo inej hviezdy než je Slnko, je od Zeme vzdialená približne 100 svetelných rokov. 

NASA našla planétu, ktorá by mohla byť vhodná na život. Je vzdialená 100 svetelných rokov
NASA našla planétu, ktorá by mohla byť vhodná na život. Je vzdialená 100 svetelných rokov Zdroj: NASA's Goddard Space Flight Center

Spolu s ďalšími dvoma planétami krúži okolo pomerne chladnej trpasličej hviezdy TOI 700, ktorá má len približne 40 % z hmoty aj rozmerov nášho Slnka a približne polovičnú teplotu. 

Zatiaľ dostala prostý názov TOI 700 d, odvodený práve od hviezdy, okolo ktorej rotuje. NASA ju objavila špeciálnym Spitzerovým vesmírnym ďalekohľadom, ktorý pracuje v infračervenom spektre a dokáže tak dovidieť až za hranicu našej slnečnej sústavy a do tmavého Kuiperovho pásu. 

Po ďalšom pozorovaní sa podarilo vymodelovať potenciálne prostredie na tejto planéte. Zo svojho „Slnka“ má dostávať 86 % energie v porovnaní so Zemou. 

Odporúčané
Astronautka 289. dňom vo vesmíre vytvorila rekord. Nachádza sa v ňom dlhšie, než akákoľvek žena pred ňou Astronautka 289. dňom vo vesmíre vytvorila rekord. Nachádza sa v ňom dlhšie, než akákoľvek žena pred ňou 29. decembra 2019, 13:02

Jeden rok, teda obeh okolo červeného trpaslíka TOI 700, trvá len 37 našich dní. Malým problémom je aj to, že je považovaná za uzamknutú. Jedna jej strana je totiž permanentne osvetlená a noc nikdy nezažije. Susedné planétky TOI 700 b a TOI 700 c sú pokryté kameňom, respektíve nehostinnou plynnou atmosférou. 

Vedci si podľa CNN najprv mysleli, že TOI 700 d bude príliš horúca. Neskôr lepšie preskúmali parametre hviezdy a ukázalo sa, práve táto najvzdialenejšia z trojice je v takzvanej obývateľnej zóne. 

„Navyše, počas 11 mesiacov dát sme nevideli žiadne plamene z hviezdy, čo zvyšuje šance, že TOI 700 d je obývateľná a uľahčuje to modelovanie jej atmosféry a podmienok na povrchu,“ povedal stredoškolský študent Alton Spencer, ktorý s tímom TESS pracuje. 

Spitzerov ďalekohľad je na konci životnosti a odstavený má byť už tento mesiac. Vyčerpal totiž svoje zásoby tekutého hélia, ktorými chladil potrebné prístroje. V roku 2021 by však NASA mala vypustiť nový Vesmírny teleskop Jamesa Webba. Ten by mal byť schopný presnejšie odhadovať aj zloženie a atmosféru na nových planétkach. 

Potom by sme mali vedieť aj viac o podmienkach TOI 700 d. „Je to vzrušujúce, pretože čokoľvek o tejto planéte zistíme, bude vyzerať úplne inak, ako máme tu na Zemi,“ povedala Gabrielle Engelmann-Suisssa z neziskovky Universities Space Research Associacion. 

Domov
Zdieľať
Diskusia