Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2020, 19:14
Čas čítania 4:44
Dominik Vetrák

Ktorých 10 filmov zarobilo v roku 2019 v kinách najviac? Disney vydávalo jeden miliardový hit za druhým

Ktorých 10 filmov zarobilo v roku 2019 v kinách najviac? Disney vydávalo jeden miliardový hit za druhým
FILMY A SERIÁLY TOP 10
Uložiť Uložené

Box Office bol v roku 2019 v mnohom rekordný.

Rok 2019 bol rekordný pre Čínu aj pre globálny Box Office. Samozrejme, zaslúžil sa o to film Avengers: Endgame, narastajúci trh v Číne a pár vybraných blockbusterov. Návštevnosť kín mimo Číny aj naďalej stagnuje, respektíve klesá a originálne filmy vymierajú. Alebo sa presúvajú na Netflix či iné streamingové platformy. Je však zbytočné smútiť za skvelými filmami, ako Ad Astra či Ford vs. Ferrari, z ktorých prvý kasovo prepadol a druhý na seba možno tiež nezarobí. 

Tržby neznamenajú zisky a častokrát aj tie miliardové filmy zarobia štúdiám v čistom (čo sa kinotržieb/ziskov týka) len zlomok z pôvodného čísla. Vysvetľovali sme to aj v článku nižšie.

Odporúčané
Koľko v skutočnosti zarobia na filmoch štúdiá a prečo je lístok do kina stále drahší? Koľko v skutočnosti zarobia na filmoch štúdiá a prečo je lístok do kina stále drahší? 22. decembra 2015, 20:15

10. Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw – $760,330,285 (Universal)

Z Hobbsa a Shawa nebola miliardová hitovka. Film kvalitatívne sklamal a zábavné hecovačky Stathama s The Rockom celý film pokope udržať nedokázali. Aj tak však šlo o fajn jednohubku. Od tejto série však diváci očakávajú oveľa viac. V USA zarobila ($173,810,100), čo znamená, že divákov taktiež neohúrila, a tak tržby zachraňoval zvyšok sveta, najmä Čína ($201,000,988). Na pokračovanie film určite zarobil, Universal však nepochybne dúfal, že tržby budú vyššie. Spoločne s prípadným kastingom Jasona Momou či Keanu Reevesa do dvojky by miliarda ale padnúť mohla. Hobbs a Shaw sú taktiež jediným filmom v TOP 10, ktorý neprekročil miliardu dolárov. 

9. Star Wars: The Rise of the Skywalker – $815,682,706 (Lucasfilm/Disney)

Hneď pod nimi sa totiž nachádza záver Skywalkerovej ságy. Ten síce miliardu na konte zatiaľ nemá a za rok 2019 ju ani nezarobil, celkovo sa ale snímka cez túto hranicu pravdepodobne prehupne. Skywalker bude mať najslabšie tržby z celej triĺógie, Disney však na ňom aj tak slušne zarobí. Nehovoriac o merchandisingu, právach a ďalších ziskoch. Star Wars je naďalej zlatou baňou, aj keď je pravda, že táto značka postupne slabne. Ak sa však dočkáme kvalitnejších a originálnych filmov a taktiež toho, po čom fanúšikovia volajú už desiatky rokov, miliardy sa budú hrnúť ešte veľmi dlho.

8. Aladdin – $1,050,959,216 (Disney)

Málokto čakal, že z Aladdina bude taký hit. Dupľom nie po nepodarenom prvom traileri a divnom vzhľade modrého Willa Smitha. Reklamná kampaň však výzor snímky napravila a keď prišiel ďalší hraný remake Disneyho klasickej rozprávky do kín, diváci a kritici boli nadšení. Aladin bol skvelou letnou jednohubkou, ktorú si užili všetky vekové kategórie a v tomto prípade sme tú miliardu Disneymu želali. Nakoniec, režíroval náš obľúbenec Guy Ritchie. Snáď sa dočkáme aj pokračovania. 

7. Joker – $1,060,470,910 (Warner Bros.)

Joker pôsobí pri zvyšku Top 10 ako päsť na oko. Je serióznym, drsnejším filmom s ratingom R (len pre dospelých). Ako jediný má zrejme aj šance zabodovať na Oscaroch. A to musel režisér Todd Phillips štúdio Warner 2 roky presviedčať, aby mu ho odklepli. Nakoniec z neho majú jeden z najziskovejších filmov v histórii štúdia (vzhľadom na jeho nízky produkčný rozpočet). Joker patrí s Endgame, Lion Kingom a Frozen 2 k najziskovejším filmom roka.

6. Toy Story 4 – $1,073,394,813 (Pixar, Disney)

Skvelé pokračovanie a potenciálne aj zakončenie príbehu hračiek v podaní Pixaru si zaslúžene prišlo do kín po miliardu. Týchto hrdinov diváci milujú a sprevádzajú ich od malička, takže je rozlúčka s nimi emotívna. Štvrtý diel dosiahol najvyššie tržby v sérii a stal sa druhým najzárobkovejším filmom Pixaru. Prekonal Hľadá sa Dory aj Toy Story 3 (oba prekonali miliardu), pričom zaostal len za Rodinkou úžasných 2 ($1,242,805,359). 

5. Captain Marvel – $1,129,729,839 (Marvel Studios, Disney)

Môžeme začať počítať s tým, že čo marvelovka, to miliarda? Naposledy sa to nepodarilo dvojke Ant-Mana a predtým Thorovi, no a zatiaľ čo Ant-Man 3 zrejme miliardu nezarobí, zvyšné plánované snímky z MCU na to majú veľké šance. Captain Marvel neublížili ani fiaská Brie Larson počas reklamnej kampane, „bojkotovanie“ snímky a podobne. Ľudia boli na prvú ženskú sólovku od Marvelu zvyknutí a hoci sme sa dočkali len priemerného komiksového filmu, účel splnil a Marvel sa opäť topil v peniazoch (teda, skôr Disney). 

4. Spider-Man: Far From Home – $1,131,927,996 (Marvel Studios, Sony)

Sony si so Spideym nevedelo dať rady, a tak ho umne požičalo Kevinovi Feigimu (hlave Marvel Studios), a tí s ním následne narobili poriadok. Viac ako miliardové tržby hovoria samé za seba. Spidey je obľúbený a hviezda Toma Hollanda vďaka nemu aj naďalej rastie. Väčšina peňazí síce ide Sony, no dosť na ňom zarobí aj Marvel Studios. Na chvíľu síce Spidey z MCU vypadol, no obe štúdiá sa nakoniec dohodli, a tak sa s Petrom Parkerom ešte chvíľu budeme stretávať (už v lete začínajú natáčať trojku). 

3. Frozen 2 – $1,230,144,134 (Disney)

Frozen 2, rovnako ako Star Wars, stále zarába, no pre rok 2019 je táto suma konečná. Dvojka stále neprekonala jednotku. To by sa malo zmeniť už v januári a konečná suma by sa mohla zastaviť na niekde okolo miliardy a pol. Trojka by mohla doraziť už do piatich rokov. My však budeme dúfať, že tentoraz nepôjde o totálne zbytočný animák, ako v prípade dvojky. Jej dej by sa dal napratať do animovaného kraťasu a muzikálové čísla za veľa nestáli. Iste, decká boli nadšené, no starší a skúsenejší diváci môžu len hlavou krútiť, ako niečo takéto môže zarábať miliardy, zatiaľ čo sa skutočná kvalita v kinách trápi a nedokáže prežívať. 

2. Lion King – $1,656,313,097 (Disney)

Neuveriteľný výkon a ďalší intergalaktický úspech od Disneyho. S tou miliardou a pol sme rátali viacerí, no po nemastných-neslaných recenziách a zmiešaných diváckych dojmoch by sme viac netipovali. Disney však film skvele potlačilo, čoho výsledkom je číslo, z ktorej sa účtovným analytikom krútia hlavy. Rovnako ako v prípade Aladdina, aj tu si vieme predstaviť pokračovanie. Pri takomto úspechu ho nebude problém vymyslieť. Sme zvedaví, či podobné úspechy budú čakať aj Mulan a ďalšie chystané hrané prerábky Disneyho klasík. V tomto článku sa dozvieš, na ktorých z nich už Disney pracuje. 

1. Avengers: Endgame – $2,797,800,564 (Marvel Studios, Disney)

Čo k tomu dodať? O epickom a pravdepodobne nezopakovateľnom úspechu Marvelu s ukončením Infinity Sagy sme toho napísali už viac než dosť. Ťažko povedať, či si to Endgame zaslúžilo. Ide o nepredstaviteľné peniaze, no šéfovia Marvelu k nim pomalými krôčikmi smerovali viac ako 10 rokov. Ten úspech je vydretý a každý divák či fanúšik Marvelu, respektíve blockbusterov ako takých, to úplne chápe.

Odporúčané
10 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 10 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 2. septembra 2022, 15:30

Jediná šanca, ako prekonať Endgame tkvie zrejme v inej marvelovke alebo v pokračovaniach Avatara. Aj to však len v prípade, že do kín znova prídu s nejakou technologickou revolúciou. Tak či onak, vyhrá opäť Disney. Avatarovia patria pod Fox, ktorý Disney minulý rok odkúpil. Čína mimochodom aktualizovala svoj Box Office a prihodila Endgame dodatkové 3 milióny. Posledný diel Avengers je tak jediným filmom s tržbami za hranicou 2,8 miliardy dolárov. 

Ako môžeš vidieť, rok 2019 totálne ovládlo štúdio Disney. V TOP 10 sa nachádza až 8 ich počinov (rátame aj Spideyho od Sony), pričom ich celkovo do kín poslalo 10 (rátame Spideyho, no nie dokument Penguins či filmy na Disney+). Do miliardového klubu sa od nich nedostal len Dumbo a Maleficent. 

Disney za rok 2019 zarobilo v kinách 13, 151 miliardy (ide o spojené tržby Disney a Fox filmov, pričom samotné Disney sa postaralo o  11, 119 miliardy. 4, 328 miliardy pochádza z domestic Box Office, tržieb na domácej pôjde – v USA a Kanade a 8, 823 miliardy zo zahraničia. Takéto čísla ale tak skoro (ak vôbec) neuvidíme. Disney tento rok jednoducho vydalo enormné množstvo hitov a najmä Endgame – najzárobkovejší film histórie bez zarátania inflácie.

Zaujímavosťou je, že v TOP 20 už nájdeme aj čínske filmy. Tie okrem Ázie nikde nepremietali a často ich videli len diváci v Číne. Aj tak sa dokázali dostať na 11., 12., 18. a 20. miesto v rebríčku globálnych tržieb.

Domov
Zdieľať
Diskusia