Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. januára 2020, 7:35
Čas čítania 2:50
Tina Hamarova

V austrálskych požiaroch zomrelo už takmer pol miliardy zvierat. Tretina koál zahynula

V austrálskych požiaroch zomrelo už takmer pol miliardy zvierat. Tretina koál zahynula
NEWS AUSTRÁLIA ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Koaly nemajú kde pred ohňom ujsť. Ekológovia z University of Sydney hovoria o postupnej likvidácii celých prírodných druhov.

Pre ničivé požiare, ktoré sužujú Austráliu už od septembra, zahynulo už približne 480 miliónov zvierat – medzi nimi aj druhy žijúce len na tomto kontinente. Najväčšie problémy s prežitím má medvedík koala, ktorý trávi väčšinu času v korunách eukalyptových stromov na juhovýchode Austrálie. Federálne ministerstvo životného prostredia vydalo koncom decembra správu o tom, že až 30% populácie koál zmizlo.

 
„Dlhodobo bude obnova populácie pôvodných austrálskych druhov naozaj veľký problém,“ povedal pre televíziu 7 News profesor ekológie na University of Sydney Chris Dickman. „Niektoré druhy sa do voľnej prírody možno už nevrátia,“  dodal pre Daily Mail Australia.

Pol miliardy zvierat uhynulo pri zničujúcich požiaroch v Austrálii



Listy eukalyptu obsahujú olej, ktorý dobre horí. Podľa odhadov Rady pre zachovanie životného prostredia  (The Nature Conservation Council) v Novom Južnom Walese oheň zničil už tretinu prirodzeného prostredia koál. Ak sa ich populáciu aj podarí zachrániť, nebudú sa mať pravdepodobne kam vrátiť.  

Požiare vyčíňajú najmä na juhovýchode krajiny

V austrálskych požiaroch zahynulo už takmer pol miliardy zvierat
V austrálskych požiaroch zahynulo už takmer pol miliardy zvierat Zdroj: www.rfs.nsw.gov.au

 
Za posledné mesiace v štátoch Nový Južný Wales a Victoria vyhorelo už viac ako päť miliónov hektárov pôdy a lesov. V plameňoch zahynulo minimálne 17 ľudí, ďalších 17 je podľa austrálskej verejnoprávnej televízie ABC nezvestných. V Novom Južnom Walese a častiach Viktórie bol vyhlásený stav núdze, cez víkend sa má situácia totiž ešte zhoršiť.

Predstavitelia federácie aj jednotlivých štátov, v ktorých sú požiare najrozľahlejšie, čelia kritike od miestnych obyvateľov. Austrálsky premiér Scott Morrison ju zažil na vlastnej koži v mestečku Cobargo, ktoré bojuje s plameňmi už niekoľko týždňov. Tehotná žena, ktorá mu najskôr odmietla podať ruku, no premiér jej ju aj tak vzal, povedala: „Potrasiem Vám rukou len v prípade, že nám dáte viac peňazí na dobrovoľných hasičov. Toľko veľa ľudí tu stratilo svoje domovy... Potrebujeme pomoc!“  Scott Morrison bez slova odkráčal.

Pozrite si video ako sa austrálsky premiér „stretol“ s obyvateľmi mesta Cobargo

Ruku odmietli premiérovi podať aj dvaja dobrovoľní hasiči. „Ja Vám naozaj nechcem podať ruku,“ povedal vo videu televízie 9 News jeden z nich. „Nuž dobre, rád som Vás videl...“ odpovedal premiér. Videa sa okamžite chytili všetky austrálske médiá aj celebrity, ktoré premiérovo správanie skritizovali na sociálnych sieťach.

Domov
Zdieľať
Diskusia