Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. januára 2020, 16:00
Čas čítania 6:49
Dominik Vetrák

10 najlepších seriálov roka 2019: Od magického Zaklínača, cez mindfuckové Dark až po prekvapenia roka

10 najlepších seriálov roka 2019: Od magického Zaklínača, cez mindfuckové Dark až po prekvapenia roka
FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE SERIÁLY TOP 10
Uložiť Uložené

Ktoré seriály boli tento rok najlepšie?

V redakcii sme dali hlavy dohromady a pozreli sa na seriálový rok 2019. Sledovať seriály je, logicky, časovo oveľa náročnejšie, než je to pri filmoch. A tak sa stalo, že nikto z nás nestihol skúsiť Succession, The Good Place, Veep, Orange is the New Black, Fosse/Verdon, Primal (máme za sebou len prvú epizódu, no ak máš rád dinosaurov a chceš vidieť, ako ich lovili naši predkovia, určite tomu daj šancu), Undone, Pose, The Good Fight, no a čo sa týka Fleabag, to sme po 2-3 epizódach vzdali.

Určite sme ešte zabudli aj na nejaký klenot či čierneho koňa, nedá sa vidieť všetko a aj to, čo sme videli, niekedy videl len jeden redaktor. Na záver ešte pripomíname, že ide o zoznam, nie rebríček. 

1. Mr Robot (tvorca: Rami Esmail – USA)

Tretia séria Mr. Robota nám spôsobila zimomriavky, hodila nás do prúdu emócií a predviedla fantastické divadlo plné dejových zvratov a napätia. Esmail svoju vysoko nastavenú latku vo finálnej sérii pozdvihol dokonca ešte o čosi vyššie a dokonale uzatvoril po psychologickej stránke jeden z najzaujímavejších televíznych príbehov.

Odporúčané
Recenzia: Mr. Robot a jeho geniálne finále v poslednej 4. sérii Recenzia: Mr. Robot a jeho geniálne finále v poslednej 4. sérii 26. decembra 2019, 15:26

Rami Malek opäť podáva fantastický výkon, skvelá kamera je sprevádzaná kvalitným soundtrackom a dejové tajomstvá vyplývajúce na povrch ponechávajú diváka s otvorenými ústami. Je radosťou sledovať každú jednu scenáristickú kreáciu a doslova hltať, čo Sam Esmail vlastne celý čas ukrýval pod povrchom Elliotovej osobnosti. Mr. Robot je skutočne geniálnym skvostom, ktorý prekoná len máloktorý seriál.

2. Watchmen (tvorca: Damon Lindelof – HBO)

Watchmen sa stal seriálovou udalosťou roka, aspoň čo sa kvality týka. Bežní diváci si ulietavajú na Mandalorianovi a Zaklínačovi, no skutočným kráľom spomedzi nováčikov je jednoznačne nesmierne strhujúci a kvalitný Watchmen od Lindelofa. Nikto nečakal takýto ucelený koncept fungujúci po každej stránke.

Odporúčané
Watchmen je najlepším seriálom tohto roka. Ohúria ťa herci, zamotaný príbeh a veľkolepé finále Watchmen je najlepším seriálom tohto roka. Ohúria ťa herci, zamotaný príbeh a veľkolepé finále 18. decembra 2019, 14:54

Máme tu tajomný príbeh, úžasné rozuzlenia, vynikajúcu technickú prácu, či už hovoríme o kamere, réžii alebo efektoch, no a dočkali sme sa aj brilantných hereckých výkonov. Čerešničkou na torte sú niektoré nezabudnuteľné epizódy a momenty, ktoré nás donútili každý pondelok túžobne očakávať pokračovanie. Aj keby sme sa nedočkali 2. série, nehnevali by sme sa. Povinnosť pre fanúšikov komiksu či filmu, a vlastne všetkých sci-fi nadšencov. 

3. Euphoria (tvorca: Sam Levinson – HBO)

Z hľadiska teen seriálov sme sa ohľadom začlenenia do článku rozhodovali práve medzi Euphoriou a Sex Education. A aj keď sme sa na Sex Education namotali asi viac a binge watch bol povinnosťou, Euphoria je ako celok o čosi kvalitnejšia. Nehovoriac o tom, ako veľmi je významnejšia (nielen pre tínedžerov) a ako Sex Education so svojím presahom celkom pošliapala. 

Odporúčané
Tínedžerský seriál Euphoria ťa zasiahne spracovaním LGBT, depresie a života plného sexu, lásky či drog (Recenzia) Tínedžerský seriál Euphoria ťa zasiahne spracovaním LGBT, depresie a života plného sexu, lásky či drog (Recenzia) 6. augusta 2019, 16:52

V centre diania sa stretávame s Ru, mladou stredoškoláčkou prechádzajúcou si mnohými životnými problémami, ktoré sa rozhodne riešiť tvrdými drogami. Tie ju takmer doženú k smrti, no ak si myslíš, že jej to vydláždi cestu k abstinencii, si na omyle. Euphoria sa zamerala na množstvo problémov, ktoré dnes sprevádzajú tínedžerov a taktiež na všetky možné hrozby, ktoré na nich číhajú na každom kroku. Druhá séria by mala doraziť ešte tento rok.

4. Unbelievable (tvorcovia: Susannah Grant, Michael Chabon, Ayelet Waldman – Netflix)

Počas ôsmich epizód sa zoznámiš s prípadom mladej študentky Marie Adler, ktorá sa stane obeťou znásilnenia neznámeho páchateľa. Pod tlakom polície sa prizná k lži a nikto z okolia jej už viac neverí. Medzitým sa stretneš aj s dvomi vyšetrovateľkami, ktoré spoja sily, aby dolapili násilníka zodpovedného za viaceré znásilnenia.

Odporúčané
Znásilnili ju, no od polície dostala pokutu za klamstvo. Páchateľ znásilnil ďalších 27 žien a až potom uverili, že neklamala Znásilnili ju, no od polície dostala pokutu za klamstvo. Páchateľ znásilnil ďalších 27 žien a až potom uverili, že neklamala 4. októbra 2019, 15:06


Miniséria Unbelievable ťa dostane ponurou atmosférou a citlivými výpoveďami znásilnených žien, z ktorých ti bude behať mráz po chrbte. Nesmieme zabudnúť na skvelé herecké výkony vyšetrovateliek v podaní Toni Collette a Merritt Wever, a taktiež musíme vyzdvihnúť úžasnú Kaitlyn Dever (Booksmart), ktorá sa prevtelila do kože Marie Adler. Ak si Unbelievable ešte nevidel, musíš to rýchlo napraviť.

5. The Boys (tvorca: Eric Kripke – Amazon)

The Boys sú veľkým prekvapením. Skupina odvážnych chlapov sa rozhodne, že zatočí so superhdinami. Sú totiž skazení, nebránia sa zabíjaniu, berú drogy a fungujú len ako marketingové bábky pre veľké korporácie. Niektorí sú do tejto hry zapletení, iným to vyhovuje. A potom tu máme ich lovcov a ich nepriestreľné motivácie k ich činom. 

Odporúčané
Skazení superhrdinovia v seriáli The Boys vraždia, sexuálne zneužívajú a žijú len pre sponzorov a lajky (Recenzia) Skazení superhrdinovia v seriáli The Boys vraždia, sexuálne zneužívajú a žijú len pre sponzorov a lajky (Recenzia) 31. júla 2019, 20:54

Tešiť sa môžeš na tvrdé R-ko, diabolské tempo a brutálne scény zabíjania. Zamiluješ si postavy, atmosféru tohto sveta a prvú sériu zhltneš okamžite. Tej druhej sa dočkáme už toto leto a my dúfame, že naplní potenciál. Tento svet totiž môže vyrozprávať mnoho úžasných príbehov. Jeho originálny pohľad na svet plný superhrdinov má rozhodne čo ponúknuť každému divákovi.

6. Dark (tvorca: Baron Boodar – Netflix)

Nemeckú produkciu a ich mysteriózny seriál s tematikou cestovania v čase a osudovosti by niekto nazval dospelejšou verziou Stranger Things. Zatiaľ čo sa prvá séria držala svojej tajomnosti a neodpovedala na veľa otázok, tá druhá nám príbeh a vzťahy medzi postavami rozšírila o čosi viac. Dej je vďaka časovým paradoxom stále komplexnou mozaikou udalostí, v ktorej je ľahké sa stratiť a nastolené pravidlá cestovania v čase dokážu emocionálny dopad jednotlivých scén ešte o čosi navýšiť.

Odporúčané
2. séria mysteriózneho Dark je opäť mindfuckovým kolotočom plným prekvapení, tajomstiev a cestovania v čase (Recenzia) 2. séria mysteriózneho Dark je opäť mindfuckovým kolotočom plným prekvapení, tajomstiev a cestovania v čase (Recenzia) 29. júna 2019, 11:21

Spojenie soundtracku a vizuálu funguje opäť na výbornú a rozhodnutie tvorcov pre osemdielny formát pomohlo o chlp slabšiemu scenáru. Jednotliví herci opäť predvádzajú kvalitnú prácu a nám neostáva nič iné než tešiť sa na tretiu sériu.

7. Chernobyl (tvorca: Craig Mazin – HBO)

Jedinečná miniséria od HBO uchvátila divákov po celom svete a trhala rekordy diváckeho hodnotenia na IMDb. Aj nám sa nesmierne páčila a neraz nám vyrazila dych, no tým istým dychom musíme zároveň dodať, že bola bežnými divákmi nadhodnotená a zďaleka nejde o najlepší tohtoročný seriál. Craig Mazin aj tak stvoril šou s presahom, vďaka ktorej sme sa mnohí o jednej z najtragickejších katastrof na svete dozvedeli všetko potrebné. 

Odporúčané
Černobyľská tragédia je mrazivou jazdou plnou smutnej pravdy a smrteľnej radiácie (Recenzia) Černobyľská tragédia je mrazivou jazdou plnou smutnej pravdy a smrteľnej radiácie (Recenzia) 5. júna 2019, 12:15

Šlo o minisériu, takže sme sa počas šiestich epizód nikdy nenudili. Tvorcovia sa zbytočne nezapodievali vedľajšími dejovými linkami a snažili sa históriu vyrozprávať čo možno najvernejšie jej skutočným udalostiam. Zároveň však urobili všetko pre to, aby nás strhli. Sme zvedaví, či Mazin a jeho tím najbližšie opäť siahnu po nejakej podobnej minisérii. 


8. Mindhunter (tvorca: David Fincher – Netflix)

David Fincher sa na rozdiel od House of Cards Mindhunterovi venuje osobne. Pomáha so scenármi, vyberá príbehy, produkuje a každú sériu si aj niekoľko dielov odrežíruje. V Netflixe našiel spoľahlivého spojenca a spolu im to nesmierne sekne. 2. séria Mindhuntera dorazila po dvojročnom čakaní, no zase raz stála za to.

Odporúčané
2. séria Mindhuntera je strhujúcou kriminálkou s geniálnou atmosférou a hereckými výkonmi (Recenzia) 2. séria Mindhuntera je strhujúcou kriminálkou s geniálnou atmosférou a hereckými výkonmi (Recenzia) 23. augusta 2019, 8:52

Viac rozvinula charaktery hlavných vyšetrovateľov, pozreli sme sa na ich súkromné životy (hlavne linka okolo Trenchovho syna bola geniálna), no a nesklamalo ani vypočúvania vrahov. Mindhunter je špičkou v krimi žánri, so svojimi vlastnými postupmi a plusmi. Ako vždy, herci odvádzajú špičkovú prácu a spoľahnúť sa zakaždým môžeš aj na neúprosnú réžiu. Len tá tretia séria môže prísť asi až o dva alebo tri roky.

9. Barry (tvorcovia: Alec Berg a Bill Hader – HBO)

Krátky komediálny seriál od HBO sa v našej topke ocitá už druhý rok po sebe, čo znamená, že ak stále netušíš, o čo ide, mal by si to rýchlo napraviť. Na živote znudeného nájomného vraha, ktorý našiel svoju vášeň v malom divadelnom herectve, sa totiž kráľovsky zabavíš. A nielen to. Druhá séria prehlbuje všetky vystavané vzťahy, ukazuje rozdielne charakterové farby známych postáv, pridáva pár ešte absurdnejších situácií (piata epizóda je fakt zážitok) a humorom sebe prirodzeným rieši aj naozaj ťaživé spoločenské problémy.

To všetko je zabalené v osem epizódovom kabáte, kde jednotlivé časti iba zriedkavo prekračujú 30 minút, vďaka čomu na nudu nemáš ani len príležitosť. Mimochodom, opäť musíme prekvapene pochváliť akciu, ktorá veľmi pekne dopĺňa už beztak svižné tempo tejto čiernohumornej jazdy. Tretia séria bola vedením HBO potvrdená už v apríli, a tak by sme sa jej opäť mohli dočkať v priebehu prvého kvartálu roku 2020. Po skvelom závere sa totiž máme na čo tešiť.

10. True Detective (tvorca: Nic Pizzolatto – HBO)

Po o čosi slabšej (no stále nadpriemernej) 2. sérii nikto nečakal, že Nic Pizzolatto napíše taký dokonalý príbeh. Totálny návrat do formy po každej stránke. Réžia, scenár, herci, soundtrack, strih, atmosféra, práca s kamerou, masky. Spomeň si na akýkoľvek aspekt a nebudeš môcť inak, ako ho pochváliť. V príbehu sledujeme detektívna Waynea Haysa (geniálny Mahershala Ali, ktorý si za túto rolu mal odniesť Emmy) a jeho parťáka Rolanda Westa (Stephen Dorff), ktorí sa snažia vyriešiť zmiznutie a vraždu dvoch súrodeneckých detí.

Nie je to však také jednoduché a prípad sa musí odložiť. Wayneovi ale nedá spávať, a tak ho rieši naprieč mnohými dekádami. Ohúri ťa najmä spomínaný Mahershala Ali, ktorý neuveriteľným spôsobom dokázal predať všetky časové úseky a emocionálne výkyvy svojej postavy. Príbeh je slušne zamotaný a aj keď nie je taký mysteriózny ako v prvej sérii, tiež budeš v hlave prepočítavať množstvo teórií. Už sa nevieme dočkať, čo nás čaká v 4. sérii. 


Guilty pleasure – The Witcher (tvorca: Lauren S. Hissrich – Netflix)

Zaklínač bol zábavný. Prvá séria ale kvalitatívne nemala na žiaden zo seriálov, ktoré preberáme vyššie. Aspoň nie v našich očiach. Ak si iného názoru, je to v poriadku. Odradili nás niektoré herecké výkony (niektoré kastingové rozhodnutia boli úžasné, iné, naopak, nešťastné), len jemne nadpriemerná réžia (opäť môžeme povedať, že to neplatí plošne pre celú sériu), no a miestami urýchlené a nevyužité rozprávanie deja (o tom a mnohom ďalšom sme si viac povedali v našej recenzii).

Odporúčané
Zaklínač – Recenzia Zaklínač – Recenzia 23. decembra 2019, 17:28

Nepotešilo nás ani divné rozprávanie deja s preskakovaním časových línií (nejde o to, že by sa nedali pochopiť, ale že rozhodnutie dej vyrozprávať takto nedávalo absolútne žiaden zmysel a seriálu len uškodilo. To, že si všetky podrobnosti dokázal pochopiť ty, neznamená, že tak dokázali učiniť všetci diváci. Nie každý je zbehaný vo svete fantasy/Witchera a nie každý divák je taký chápavý.

Všetko vynahrádzal Henry Cavill ako Geralt, úžasné príbehy zo Sapkowského poviedok, dychberúce akčné scény a bitky a zábavné príbehy, ako i očarujúci, aj keď temný svet Kontinentu. Kiežby 2. sériu dostali do rúk talentovanejší a zručnejší filmári. Zaklínač má na to, aby konkuroval Game of Thrones, no musí to najskôr Netflix myslieť vážne a pracovať na seriáli so špičkou v odbore.

Animovaný bonus: Love, Death & Robots – Netflix

Rick a Morty stále neskončili, hoci 4. séria je sklamaním a aj tak by sa sem nedostala, no a BoJack skončí až koncom januára, kedy sa dočkáme posledných 8 epizód. Seriálové trvalky, ktoré dostávame každý rok, sme nebrali do úvahy, a tak sme ako animovaný bonus vybrali antologický masterpiece od Netflixu.

Ten zozbieral skvelé animované kraťasy a vydal ich v jednej sérii, ktorú sme okamžite zhltli. Netrpezlivo čakáme na informácie ohľadom druhej série, no a ty by si mal zatiaľ dať šancu tej prvej. Užiješ si romantické príbehy, sci-fi, trochu komédie, epické vojnové zábery, súboje s mimozemšťanmi, dospelé témy okolo vrážd, sexu, dospievania, pocitov a množstvo ďalšieho. Viac v našej recenzii.

Odporúčané
Originálny seriál Love, Death & Robots od Netflixu je plný vynikajúcich animovaných kraťasov s presahom (Recenzia) Originálny seriál Love, Death & Robots od Netflixu je plný vynikajúcich animovaných kraťasov s presahom (Recenzia) 23. marca 2019, 15:23
Domov
Zdieľať
Diskusia