Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. decembra 2019, 9:30
Čas čítania 0:00
Vl Mi

V nedeľu bude najkratší deň v roku a dni sa začnú predlžovať. Bude zimný slnovrat

NEWS
Uložiť Uložené

Deň zimného slnovratu patril v minulosti k najväčším sviatkom v roku a spájal sa s rituálmi, ktoré mali človeku zabezpečiť zdravie, silu, odvrátiť nešťastie a choroby od rodiny.

Aktualizované.

Zimný slnovrat je astronomický termín pre okamih, keď sa Slnko na oblohe najviac vzdiali od svetového rovníka smerom na juh. Slnko dosahuje na pravé poludnie na južnej pologuli najväčšiu výšku nad obzorom a začína sa symbolicky vracať späť k obratníku Raka.

No a na Slovensku nastane v nedeľu 22. decembra o 05.19 h stredoeurópskeho času (SEČ). Na severnej pologuli nastane podľa koordinovaného svetového času (UTC) zimný slnovrat v tomto roku 22. decembra o 04.19 h UTC, informuje TASR s odvolaním sa na astroportal.sk.

Odporúčané
Najväčšie módne prepadáky roku 2019: Od Alex Wortex cez About You až po Herona Prestona Najväčšie módne prepadáky roku 2019: Od Alex Wortex cez About You až po Herona Prestona 18. decembra 2019, 8:47


Slnovrat je spôsobený sklonom zemskej osi a obehom Zeme okolo Slnka. V čase zimného slnovratu začína na severnej pologuli zima, na južnej pologuli zas leto.

V nedeľu bude najkratší deň v roku a dni sa začnú predlžovať, dôvodom je zimný slnovrat
V nedeľu bude najkratší deň v roku a dni sa začnú predlžovať, dôvodom je zimný slnovrat Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo

Deň zimného slnovratu je na severnej pologuli najkratším dňom v roku (čím severnejšie, tým kratší čas slnečného svitu), na južnej pologuli zas najdlhším dňom (čím južnejšie, tým dlhší čas slnečného svitu).


Deň zimného slnovratu patril v minulosti k najväčším sviatkom v roku a spájal sa s rituálmi, ktoré mali človeku zabezpečiť zdravie, silu, odvrátiť nešťastie a choroby od rodiny. Ľudia si na začiatku zimy vysväcovali príbytky a hospodárske budovy, uctievali si zvieratá, privolávali hojnú úrodu a vyháňali z domov zlých duchov. Dievčatá sa venovali ľúbostným čarám, ktoré im mali zabezpečiť dobrý vydaj. K zvykom patrilo uzmierovanie rozhádaných susedov. Nový rok sa nemal začínať hádkami a zlobou.

Domov
Zdieľať
Diskusia