Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti JTRE.
20. decembra 2019, 10:51
Čas čítania 0:00
Sponzorovaný obsah

Nauč sa žiť inak v nových bratislavských bytoch. Takto vyzerá minimalizmus

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Minimalizmus ako životnú filozofiu netreba veľmi predstavovať. Zjednodušene povedané, ide o to, že sa obklopíme len vecami, ktoré naozaj potrebujeme.

Dá sa z minimalistického zariadenia bytu spraviť útulný domov? „Minimalizmus je účelný a čistý spôsob života. Bývanie v minimalistickom byte často prerastá do životnej filozofie, v ktorej veľa doplnkov, nábytku, ale aj oblečenia, nemá už jednoducho miesto,“ rozpráva o súčasných trendoch architektka spoločnosti JTRE Ingrid Ciberejová. Čím menej viditeľného nábytku a otvorených políc, tým lepšie. Aj preto sa v trende minimalistického dizajnu zabudovávajú skrine do stien, vymýšľajú sa zaujímavé technické riešenia a do priestoru sa prináša čo najviac denného svetla.

Môže byť minimalistický byt útulný?
Môže byť minimalistický byt útulný? Zdroj: JTRE

V trende minimalizmu

Na to, aby boli byty svetlé a priestranné, mysleli architekti aj pri projekte Ovocné sady, ktorého výstavba sa už pripravuje v bratislavskej Trnávke. Dispozične efektívne navrhnuté trojizbové byty sú ideálnym riešením pre mladé rodiny s deťmi. Architekti mysleli aj na najmenšie detaily, a preto vo vizualizáciách ukazujú novým majiteľom vzdušné izby, v ktorých má všetko svoje miesto a praktické riešenie spoločných priestorov.

Môže byť minimalistický byt útulný?
Môže byť minimalistický byt útulný? Zdroj: JTRE

Základné pravidlá

Ak ťa štýl bývania v duchu minimalizmu oslovil, tak pri zariaďovaní tvojho nového napríklad 3-izbového bytu by si nemal zabudnúť na niekoľko základných pravidiel: „V prvom rade je dôležité zamerať sa na materiály. Preferuje sa drevo, kov a sklo, no pri ich kombinovaní by sa mala zachovať jednoduchosť. Podceniť by sa nemala ani farebnosť, vhodné sú neutrálne farby ako biela, šedá alebo odtiene svetlých pastelových farieb. Farby by navzájom mali ladiť s každou izbou v byte,“ vymenúva základné pravidlá minimalistického dizajnu Ingrid Ciberejová.

Môže byť minimalistický byt útulný?
Môže byť minimalistický byt útulný? Zdroj: JTRE

Dominantný prvok

Pri výbere nábytku by si mal byť tiež rozvážny. V každej miestnosti by mal dominovať určitý kus zariadenia, aby sa zachovala pôvodná filozofia vzdušnosti a asketizmu. V spálni je to posteľ a v obývačke zas gauč: „V prípade, že majú majitelia radi sýte farby, môžu svoj príbytok doladiť doplnkami. Farebné vankúše, obliečky či gauč môžu časom pokojne vymeniť za iné a ich byt bude stále moderný a nadčasový,“  hovorí Ingrid Ciberejová. Netreba zabúdať ani na stropnú rovinu a doplniť priestor o zaujímavé svietidlá v minimalistickom dizajne.

Komunitné bývanie

Okrem minimalistického zariadenia je trendom tiež komunitné bývanie, pri ktorom susedia trávia svoj voľný čas spolu alebo sa venujú spoločným projektom. Výhodou viacerých novovznikajúcich mestských štvrtí je práve vytvorenie zázemia pre dobré susedské vzťahy. „Každý byt v projekte Ovocné sady má balkón, ktorý je skvelým miestom na posedenie pri rannej káve či večernom pohári vína. Výhodou projektu je však aj komunitný gril, záhrada a park so zeleňou, kde môžu noví obyvatelia tráviť svoj voľný čas so susedmi a priateľmi napríklad pri spoločných grilovačkách,“ hovorí Martina Váňová projektová manažérka projektu Ovocné sady. Neďaleko obytnej zóny sa nachádza tiež množstvo atrakcií na voľnočasové vyžitie, takže sa nemusíš báť, že sa tu počas víkendov budeš nudiť. Nás zaujali cyklotrasy pri Malom Dunaji a športovo-relaxačný areál Zlaté Piesky.

 

Môže byť minimalistický byt útulný?
Môže byť minimalistický byt útulný? Zdroj: JTRE
Domov
Zdieľať
Diskusia