Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. decembra 2019, 9:33
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Toto je 30 momentov a udalostí, ktoré za poslednú dekádu formovali a menili Slovensko

Toto je 30 momentov a udalostí, ktoré za poslednú dekádu formovali a menili Slovensko
Zdroj: Lukáš Jurík/REFRESHER
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Máme za sebou 10 rokov, je na čase bilancovať.

Sú tu vianočné sviatky. Pre niekoho sú symbolom darčekov, pre iných sviatkami pokoja, keď rýchly život spomalí a trávime dni so svojimi blízkymi. Je to zároveň čas bilancovať uplynulé dni z celého roka. My sme sa rozhodli pozrieť aj na to, čo Slovákom prinieslo uplynulé desaťročie.

Máme za sebou ďalšiu dekádu a ako roky plynú, všetko sa pomaličky mení. Niečo k lepšiemu, niečo k horšiemu. Zažili sme športové úspechy, veľké zmeny v politike a v spoločnosti a museli sme sa prehrýzť cez kauzy, ktoré hýbali celým Slovenskom.

Odporúčané
Pouličná móda dekády 2010 až 2020: Od snapback šiltoviek, cez pánske sukne a skinny jeans až po chunky sneakers Pouličná móda dekády 2010 až 2020: Od snapback šiltoviek, cez pánske sukne a skinny jeans až po chunky sneakers 20. decembra 2019, 9:32

Vybrali sme 30 najdôležitejších momentov či udalostí, ktoré posledné roky formovali našu krajinu. Móda, hudba, politika, spoločnosť ale aj šport či technológie – vybrali sme to najdôležitejšie, čím svojho času žilo celé Slovensko.

Vzbĺkol zámok Krásna Hôrka

Hrad zo 14. storočia sa nachádza neďaleko Rožňavy, nad obcou Krásnohorské Podhradie.   V minulosti ho vlastnili tri významné rody, a to Mariášiovci, Bebekovci a Andrášiovci. Od roku 1945 je majetkom štátu a až do roku 2012 bol sprístupnený verejností. Dňa 10. marca 2012 však na hrade prepukol požiar. Spôsobili ho dvaja chlapci, ktorí pred hradbami odhodili nedopalok z cigarety. Hrad by mal byť verejnosti sprístupnený v roku 2021.  Cenu stavebných prác vyčíslili na viac ako 21 miliónov, celkové výdavky budú takmer 35 miliónov eur.

Krásna Hôrka 10. marca 2012.

Toto je 30 momentov a udalostí, ktoré za poslednú dekádu formovali a menili Slovensko
Zdroj: TASR/František Iván

Zdieľaná doprava (konečne) dorazila Slovensko

Konečne. Aj u nás už vo väčších mestách existuje zdieľaná doprava, obľúbené sú predovšetkým bicykle. V Košiciach a Bratislave sa experimentuje aj s kolobežkami a autami. V tomto kontexte treba tiež spomenúť zdieľanú ekonomiku v podobe Airbnb či takého Uberu, na ktoré si Slováci taktiež rýchlo zvykli. 

Zabudnutá výbušnina odletela do zahraničia, bol to medzinárodný škandál

Na popradskom letisku 5. januára 2010 polícia cvičila psov. Omylom poslala atrapu trhaviny RXD do Írska, ktorú psi nenašli. Kufor 49-ročného Slováka dlhodobo žijúceho v Dubline, ktorý cestoval zo Slovenska, schovával nechcené prekvapenie a nakoniec bol z toho celkom slušný medzinárodný škandál. Pre nepodarenú akciu našich policajtov museli v Dubline evakuovať niekoľko domov a úradov a hodinu a pol boli uzatvorené dve ulice.

Riaditeľ hraničnej a cudzineckej polície Tibor Mako sa vzdal svojej funkcie pre škandál okolo vzorky trhaviny z policajného cvičenia. Informoval o tom 7. januára 2010 na tlačovej konferencii v Bratislave vtedajší minister vnútra a podpredseda vlády Robert Kaliňák.

Toto je 30 momentov a udalostí, ktoré za poslednú dekádu formovali a menili Slovensko
Zdroj: TASR

Saganománia ovládla celú krajinu

Peťo Sagan sa stal nielen na Slovensku, ale aj vo svete športovou ikonou. Na pohľad sympaťák, vždy je veselý a robí srandičky počas pretekov aj mimo nich. Momentálne jazdí za nemecký tím Bora-Hansgrohe. Spočiatku sa venoval horskej aj cestnej cyklistike, jeho profesionálna kariéra sa začala v roku 2009. Nakoniec si vybral cestnú a podľa všetkého spravil správne rozhodnutie.

Do profesionálneho pelotónu vstúpil Sagan v januári 2010, vtedy mal 19 rokov. Úspechy postupne pribúdali a v roku 2012 pri svojej premiére na Tour de France získal tri prvenstvá a zelené tričko pre víťaza bodovacej súťaže šprintérov, odvtedy ich získal ďalších 6. Svojimi výkonmi zároveň neustále potvrdzuje, že je extratrieda svetovej kvality a pokiaľ je na štarte on, treba s ním počítať. Je trojnásobný majster sveta v cestných pretekov mužov, raz sa stal majstrom Európy. 

Odporúčané
Peter Sagan po tretíkrát za sebou vyhral Majstrovstvá sveta v cyklistike! Fenomenálny hetrik zaknihoval v nórskom Bergene Peter Sagan po tretíkrát za sebou vyhral Majstrovstvá sveta v cyklistike! Fenomenálny hetrik zaknihoval v nórskom Bergene 24. septembra 2017, 16:51

Slovenský cyklista Peter Sagan v zelenom drese najlepšieho špurtéra oslavuje na pódiu po záverečnej 20. etape prestížnych cyklistických pretekov Tour de France na trati z Rambouilletu do Paríža 22. júla 2012.

Toto je 30 momentov a udalostí, ktoré za poslednú dekádu formovali a menili Slovensko
Zdroj: TASR/AP/Laurent Rebour

Kontrafakt album Navždy

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 78566 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý merch bol na Slovensku najúspešnejší
  • Ako našu spoločnosť ovplyvnila vražda Jána Kuciaka a prostesty Za Slušné Slovensko
  • Aké úspechy za uplynulých desať rokov dosiahli futbalisti, Cibulková, Kuzminová, či Matej Tóth
  • Čo získal a čo stratil slovenský hokej
  • Že máme prvú prezidentku a pred časom sme mali na Slovensku aj premiérku
  • O tom, že Slováci začali chodiť na slovenské filmy a aký vplyv na psoločnosť mali Youtube a Instagram
Domov
Zdieľať
Diskusia