Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2019, 9:31
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Greta Thunberg tvrdí, že si po roku intenzívneho aktivizmu potrebuje dať pauzu

NEWS GRETA THUNBERGOVÁ
Uložiť Uložené

Greta Thunberg je už doma vo Švédsku, kde si oddýchne a strávi Vianoce so svojou rodinou. Tvrdí, že to, čo robí, sa nedá robiť nepretržite.

„Na Vianoce budem doma a dám si prázdninovú pauzu, pretože si potrebujem oddýchnuť. To, čo robím, sa nedá robiť bez prestávky,“ skonštatovala podľa Indepentent mladá Greta Thunberg počas návštevy talianskeho mesta Turín, kde sa zúčastnila ďalšieho zo série protestov s cieľom poukázať na nebezpečenstvo vypúšťania emisií do ovzdušia. Zatiaľ nie je známe, aká dlhá by mala byť jej pauza od klimatického aktivizmu a ani to, čo sa chystá robiť v roku 2020. 

Odporúčané
Skončila sa najdlhšia klimatická konferencia. Delegáti odsúhlasili iba to, že ciele musia byť ambicióznejšie Skončila sa najdlhšia klimatická konferencia. Delegáti odsúhlasili iba to, že ciele musia byť ambicióznejšie 15. decembra 2019, 17:28

V Taliansku kritizovala aj automobilové spoločnosti a poukazovala na fakt, že nie je fér, že o našej budúcnosti rozhodujú starší ľudia. Podľa Grety im môže byť budúcnosť planéty ukradnutá, a preto je jediným riešením vytvoriť nátlak na tých najmocnejších predstaviteľov krajín.

Švédka má len 16 rokov, aj napriek tomu strávila posledných 12 mesiacov na cestách naprieč celým svetom, aby ako symbol problematiky klimatických zmien vystúpila na summitoch pred tými, ktorí svojimi rozhodnutiami môžu zmeniť budúcnosť planéty. Dočkala sa osobných útokov od amerického prezidenta Donalda Trumpa aj ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Naopak, podporilo ju nespočetné množstvo známych osobností vrátane Arnolda Schwarzeneggera či Leonarda DiCapria. Vyslúžila si nomináciu na Nobelovu cenu za mier a ďalších niekoľko prestížnych ocenení jej bolo aj udelených. Ona sama sa však nechala počuť, že jej o žiadne ceny nejde. Jej zatiaľ posledná fotografia s odkazom, že sa vracia domov, dojala internet. 

Domov
Zdieľať
Diskusia