Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2019, 14:55
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Všetko, čo by si mal vedieť o kandidátkach strán, ktoré sa uchádzajú o hlasy v parlamentných voľbách

Všetko, čo by si mal vedieť o kandidátkach strán, ktoré sa uchádzajú o hlasy v parlamentných voľbách
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer
NEWS ANDREJ KISKA OĽANO PETER PELLEGRINI ROBERT FICO ZA ĽUDÍ
Uložiť Uložené

Pripravili sme prehľad kandidátnych listín všetkých strán, ktoré budú kandidovať do parlamentných volieb v roku 2020.

Priestupný rok aj parlamentné voľby sa opakujú každé štyri roky. Tentoraz sa tieto dva cykly spoja v jeden deň, najbližšie parlamentné voľby sa totiž budú konať 29. februára 2020. Pre Slovensko pôjde o dôležitý moment, naša krajina má mnohé problémy, najvypuklejšie sú v boji proti korucpii, v oblasti spravodlivosti, v zdravotníctve, či  v školstve. O hlasy voličov sa uchádza 24 strán, resp. hnutí a jedna koalícia, ktoré sa už môžu naplno venovať predvolebnej kampani. 

Odporúčané
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o 50-dňovom moratóriu na prieskumy. Prečo prirovnávajú Slovensko k Afrike? 5 vecí, ktoré by si mal vedieť o 50-dňovom moratóriu na prieskumy. Prečo prirovnávajú Slovensko k Afrike? 11. decembra 2019, 13:48

Rozhodneme nielen o tom, ktorá strana vyhrá a získa poverenie zostaviť vládu, rovnako budú svojimi krúžkami určovať, ktorí nominanti jednotlivých strán budú zastupovať ich názory vo vládnej koalícii, alebo v opozícii. Každý oprávnený volič si vyberie jednu konkrétnu stranu a zároveň môže zakrúžkovať najviac štyroch jej reprezentantov. 

V tejto súvislosti sme pre teba pripravili prehľad kandidátnych listín, zjednodušene kandidátok, všetkých strán. Dozvieš sa mená a povolania piatich lídrov kandidátky a tiež uvádzame posledné miesto, práve 150. pozícia sa totiž stala v niektorých stranách akýmsi novým politickým symbolom. Zároveň zistíš, že nie všetky strany boli schopné postaviť kandidátku so 150 menami.

Pri niektorých stranách uvádzame aj niekoľko faktov, ktoré s poradím a personálnym obsadením priamo súvisia. Dozvieš sa, prečo na niektorých listinách figurujú aj ľudia, ktorí, či už v pozitívnej alebo negatívnej konotácii, stoja za pozornosť. 

Strany sme zoradili podľa výsledkov decembrového prieskumu Focusu, ktorý sa uskutočnil po predstavení kandidátok v dňoch 2. – 9. decembra na výberovej vzorke 1008 respondentov. Zvyšok strán, ktorým Focus nameral len malé desatiny percenta, sme zoradili podľa poradových čísel, ktoré im boli pridelené. 

Z akých miest kandidujú do volieb Igor Matovič, Robert Fico alebo odsúdený extrémista Mazurek a prečo nie sú prví?
Z akých miest kandidujú do volieb Igor Matovič, Robert Fico alebo odsúdený extrémista Mazurek a prečo nie sú prví?

19. Smer – sociálna demokracia

1. Peter Pellegrini, Ing., 44 r., predseda vlády SR, Banská Bystrica
2. Robert Fico, doc. JUDr., CSc., 55 r., poslanec NR SR, Bratislava
3. Denisa Saková, Ing., PhD., 43 r., ministerka vnútra SR, Bratislava
4. Richard Raši, MUDr., PhD., MPH., 48 r., podpredseda vlády SR, Košice
5. Juraj Blanár, Ing., 53 r., poslanec NR SR, Žilina
...
150. Erik Kaliňák, Mgr., 28 r., kreatívny manažér, Bratislava

Po vražde novinára Jána Kuciaka, ktorú si vraj objednal obvinený Marian Kočner, odstúpil predseda strany Smer Robert Fico z postu premiéra a nahradil ho Peter Pellegrini. Ten prebral kormidlo aj ako jednotka na kandidátke a je ústrednou postavou aktuálne prebiehajúcej kampane. Strana Smer predstavila aj nové logo a komunikuje zmenu. Nových nominantov je však na kandidátke len veľmi málo.

Príkladom bola situácia, keď sa za Roberta Fica obvineného z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu, postavili poslanci z vrchných priečok kandidátnej listiny na tlačovej konferencii. Polícia sa zaoberá už aj ich vyjadreniami. 

Odporúčané
NAKA obvinila Roberta Fica z hanobenia národa, rasy a podnecovania k nenávisti za schvaľovanie Mazurekových rasistických výrokov NAKA obvinila Roberta Fica z hanobenia národa, rasy a podnecovania k nenávisti za schvaľovanie Mazurekových rasistických výrokov 5. decembra 2019, 13:26

Na 11. mieste je Ľuboš Blaha, ktorý sa dlhodobo na svojich sociálnych sieťach vyjadruje ofenzívne voči opozícii, obzvlášť opozičným politikom, ale aj voči novinárom, ktorí poukazujú na kauzy strany Smer a jej členov, ale aj voči prezidentke Zuzane Čaputovej. Zároveň je známy intenzívnym cenzurovaním nesúhlasných komentárov v diskusii. Tie najprv vymaže a užívateľom zablokuje možnosť pridávať ďalšie negatívne komentáre. Jeho výroky nedávno odsúdila aj Slovenská akadémia vied, označila ich za neprijateľné, neetické a dehonestujúce.  

Z akých miest kandidujú do volieb Igor Matovič, Robert Fico alebo odsúdený extrémista Mazurek a prečo nie sú prví?
Z akých miest kandidujú do volieb Igor Matovič, Robert Fico alebo odsúdený extrémista Mazurek a prečo nie sú prví? Zdroj: TASR - Jakub Kotian

24. Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS)

1. Marian Kotleba, Ing. Mgr., 42 r., poslanec NR SR, Banská Bystrica
2. Rastislav Schlosár, Mgr., 35 r., poslanec NR SR, Bacúrov
3. Martin Beluský, Ing., PhD., 32 r., poslanec NR SR, Piešťany
4. Eduard Kočiš, Mgr., 37 r., opatrovateľ v Dome detí Božieho Milosrdenstva, Stropkov
5. Magdaléna Sulanová, Ing., 67 r., SZČO, Bratislava
...
150. Milan Mazurek, 26 r., asistent poslanca NR SR, Spišská Belá

Zo 150. kandiduje Milan Mazurek, ktorého Najvyšší súd Slovenskej republiky odsúdil za hanobenie národa, rasy či presvedčenia. Z toho dôvodu podľa ústavy v septembri zanikol aj jeho poslanecký mandát a dostal finančnú pokutu vo výške 10-tisíc eur. „Bolo potrebné rasistického extrémistu, pána Mazureka, za jeho verbálne vyjadrenia voči rómskej komunite odsúdiť,“ povedal vtedy špeciálny prokurátor Tomáš Honz. 

Odporúčané
Kotlebovca Mazureka odsúdili za rasistické komentáre, prišiel aj o poslanecký mandát Kotlebovca Mazureka odsúdili za rasistické komentáre, prišiel aj o poslanecký mandát 3. septembra 2019, 12:01

Peter Krupa, ktorý sa preslávil na začiatku pôsobenia v parlamente, keď prišiel do Národnej rady aj s pištoľou, kandiduje z 11. miesta. Ešte vyššie – na 9. mieste, je Andrej Medvecký, ktorý spoločne s bratrancom v roku 2014 brutálne zbil cudzinca kvôli farbe pleti. „Ty n***r, rozkopte n***a, k***t čierny,“ kričali počas toho, ako obyvateľa Dominikánskej republiky kopali do hlavy. Neskôr ho odsúdili za to, že šoféroval opitý.  

Viacero kontroverzných mien ako Magát alebo Rogel sa na kandidátnu listinu nedostali. Novou tvárou je s číslom 12 neonacistický spevák Ondrej Ďurica. Ten sa stal zároveň hovorcom strany, známy je však hlavne vďaka rasistickým textom a pokrikom, ktoré boli blízke Adolfovi Hitlerovi. 

Z akých miest kandidujú do volieb Igor Matovič, Robert Fico alebo odsúdený extrémista Mazurek a prečo nie sú prví?
Z akých miest kandidujú do volieb Igor Matovič, Robert Fico alebo odsúdený extrémista Mazurek a prečo nie sú prví? Zdroj: TASR – Jakub Kotian

12. Koalícia Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia (PS/Spolu)

1. Michal Truban, Ing., 36 r., predseda politického hnutia, Bratislava
2. Miroslav Beblavý, doc. Ing., PhD., 43 r., poslanec NR SR, predseda politickej strany, Bratislava
3. Erik Baláž, Ing., 41 r., ekológ, podpredseda politickej strany, Liptovský Hrádok
4. Irena Bihariová, Mgr., 39 r., právnička, podpredsedníčka politického hnutia, Trnava
5. Jozef Mihál, RNDr., 54 r., poslanec NR SR, podpredseda politickej strany, Slovenský Grob
...
150. Jana Dubovcová, JUDr., 67 r., advokátka, Banská Bystrica

PS/Spolu je jedinou koalíciou, ktorá sa uchádza o vstup do vlády. V praxi to znamená, že minimálna hranica zvoliteľnosti sa z piatich percent posúva na sedem a členovia Progresívneho Slovenska a Spolu sa na jednotlivých miestach v poradí striedajú. Koalíciu povedie Michal Truban, momentálne kritizovaný za kauzu s drogami, keď na prednáškach používal sáčok ako rekvizitu a podobenstvo. Na druhom mieste je Miroslav Beblavý za Spolu. 

Na poslednom 150. mieste nájdeme bývalú slovenskú verejnú ochrankyňu práv, ktorá sa kvôli poslaneckému mandátu vzdala funkcie sudkyne. Je držiteľkou prestížnych cien Biela vrana a tiež Human Rights Defender, ktorú jej udelil veľvyslanec Spojených štátov na Slovensku.

Pre Refresher okomentoval šéf prieskumnej agentúry AKO výsledky posledného prieskumu Focusu, z ktorých vyplýva, že PS/Spolu aj Kiskova strana Za ľudí sa nehýbu smerom hore: „Koalícia PS/Spolu a strana Za ľudí už niekoľko meraní vykazujú že dosiahli aktuálny strop svojich preferencii a viacmennej si už iba vymieňajú pozície v rámci intervalu spoľahlivosti meraní predvolebných preferencií,“ povedal Václav Hřích pre Refresher. 

Z akých miest kandidujú do volieb Igor Matovič, Robert Fico alebo odsúdený extrémista Mazurek a prečo nie sú prví?
Z akých miest kandidujú do volieb Igor Matovič, Robert Fico alebo odsúdený extrémista Mazurek a prečo nie sú prví? Zdroj: TASR – Jaroslav Novák

6. Za ľudí

1. Andrej Kiska, Ing., 57 r., predseda strany ZA ĽUDÍ, Poprad
2. Veronika Remišová, Mgr. art., M. A., ArtD., 43 r., poslankyňa Národnej rady SR, Bratislava
3. Juraj Šeliga, Mgr., 29 r., právnik, podpredseda strany ZA ĽUDÍ, Hruštín
4. Jana Žitňanská, Mgr., 45 r., podpredsedníčka strany ZA ĽUDÍ, Bratislava
5. Vladimír Ledecký, PhDr., 54 r., starosta obce Spišský Hrhov, Spišský Hrhov
...
150. Ján Benčík, 71 r., dôchodca, Ružomberok

Stranu Za ľudí povedie v parlamentných voľbách 2020 bývalý prezident Andrej Kiska, ktorý ešte vo funkcii hlavy štátu najprv odmietal pôsobenie v straníckej politike, dnes tvrdí, že stav v krajine ho presvedčil o opaku. Dvojkou strany je bývalá členka OĽaNO Veronika Remišová  a na treťom mieste je Juraj Šeliga z iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorá po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej organizovala najmasovejšie protesty od Nežnej revolúcie.

Odporúčané
Fico útočí na Kisku. Prečo si ho podľa odborníkov vybral za hlavného súpera? Fico útočí na Kisku. Prečo si ho podľa odborníkov vybral za hlavného súpera? 25. novembra 2019, 19:35

Z posledného 150. miesta kandiduje aktivista Ján Benčík, ktorý v blogoch poukazuje na nenávistné príspevky extrémistov. 71-ročný bývalý montážny technik a pracovník vydavateľstva chce byť antifašistickou protiváhou Milanovi Mazurekovi, ktorý na Kotlebovej kandidátke obsadil rovnako 150. miesto. Ján Benčík otvorene priznáva, že ide o malý súboj. 

Sociológ Václav Hřích má vysvetlenie na to, prečo sa tento súboj odohráva práve na 150. mieste. „Prvé a posledné miesta v akomkoľvek zozname sú ľahšie vnímateľné, preto sa dá aj 150 miesto považovať za výhodné. Čim je zoznam dlhší, tým je tento efekt silnejší, keďže pri dlhých zoznamoch čohokoľvek má človek podvedomé nutkanie pozrieť na začiatok a na koniec,“ povedal Hřích pre Refresher.  

Z akých miest kandidujú do volieb Igor Matovič, Robert Fico alebo odsúdený extrémista Mazurek a prečo nie sú prví?
Z akých miest kandidujú do volieb Igor Matovič, Robert Fico alebo odsúdený extrémista Mazurek a prečo nie sú prví? Zdroj: TASR - Jakub Kotian

11. Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Nova, Kresťanská únia (KÚ), Zmena zdola

1. Mária Šofranko, PaedDr., 49 r., pedagogička, občianska aktivistka, Spišská Nová Ves
2. Jaroslav Naď, PhDr., PhD., 38 r., bezpečnostný analytik, Hrubá Borša
3. Lukáš Kyselica, Mgr., 42 r., expert na vyšetrovanie závažných zločinov, Nové Zámky
4. Anna Záborská, MUDr., 71 r., lekárka, Bojnice
5. Michal Šipoš, Mgr., 38 r., aktivista v boji proti hazardu, Stará Ľubovňa
...
150. Igor Matovič, Mgr., 46 r., poslanec NR SR, predseda hnutia OĽANO, Trnava

Igor Matovič ako šéf hnutia OĽaNO pristúpil k zostavovaniu kandidátnej listiny opäť alternatívne. Z prvého miesta kandiduje Mária Šofranko, ktorú sám Matovič označil za „obyčajnú ženu z východu.“ Pedagogička, ktorá nemá žiadne skúsenosti s politikou, chce do parlamentu priniesť pohľad nezainteresovaného človeka.

Dvojkou je bezpečnostný expert Jaroslav Naď, ktorého polícia obvinila za to, že vyzradil utajované skutočnosti na ochranu záujmov Slovenskej republiky. Obvinenie bolo po niekoľkých dňoch zrušené.

Na treťom mieste je bývalý šéf tímu Gorila Lukáš Kyselica, ktorý pracoval na vyšetrení kauzy okolo nahrávky z bytu na Vazovovej, ktorá má dokazovať korupciu na najvyšších miestach štátu a prepojenie politikov na oligarchov. 

Igor Matovič nominoval na 6. mieste aj bývalého tenistu Karola Kučeru, ktorý prostredníctvom Facebooku šíril v prvej polovici roka hoaxy a dezinformácie a ďalšieho tenistu Jána Krošláka, ktorý sa nechal zapísať aj na kandidátnu listinu SaS.

Odborník a šéf agentúry AKO Václav Hřích pre Refresher reagoval na výrazný skok OĽaNO smerom hore v decembrovom prieskume Focusu: „Zmeny v poradí strán by som okrem predstavovaní kandidátok pripisoval aj ďalším faktorom. Prvým je že v prieskumoch sa už čítajú/predkladajú len strany, ktoré sa zaregistrovali pre najbližšie voľby a je ich len 25, predtým veľa voličov mohli zlákať desiatky ďalších subjektov, ktoré síce v prieskumoch získavali hodnoty okolo 0,1 percenta, ale zároveň uberali ostatným.

Oľanu mohla pozitívne pomôcť aj úprava mena, ktorá sa udiala na konci Novembra keďže po novom do volieb kandiduje pod názvom OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), NOVA, Kresťanská únia (KÚ), ZMENA ZDOLA. Tento názov má určite potenciál oslovovať priamo aj voličov ďalších subjektov, ktoré kandidujú na ich kandidátke, ale voliči by si to možno z predošlého názvu OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) neuvedomovali.“

Z akých miest kandidujú do volieb Igor Matovič, Robert Fico alebo odsúdený extrémista Mazurek a prečo nie sú prví?
Z akých miest kandidujú do volieb Igor Matovič, Robert Fico alebo odsúdený extrémista Mazurek a prečo nie sú prví? Zdroj: TASR - Martin Baumann

4. Sme rodina

1. Boris Kollár, Mgr., 54 r., poslanec NR SR, Bratislava
2. Milan Krajniak, Bc., 47 r., poslanec NR SR, Bratislava
3. Petra Krištúfková, Bc., 42 r., poslankyňa NR SR, Bratislava
4. Peter Pčolinský, Mgr., 37 r., poslanec NR SR, Nižný Hrabovec
5. Ľudovít Goga, Ing., 51 r., poslanec NR SR, Bratislava
...
150. Pavol Weiss, Mgr. art., 57 r., spisovateľ – dramatik, Bratislava

Predseda strany Boris Kollár, ktorý zatiaľ verejne vylúčil povolebnú spoluprácu so stranou Smer a s extrémistickou ĽSNS, má na kandidátke aj bývalého kontroverzného člena Smeru Martina Borguľu. Ten kandiduje z 10. miesta a je známy ako mestský poslanec hlavného mesta, ktorý neúspešne kandidoval v komunálnych voľbách dlhodobo. Týka sa to verejných súťaží, rozpredávania majetku a tiež rodinkárstva. 

15. Kresťanskodemokratické hnutie (KDH)

1. Alojz Hlina, 49 r., predseda politického hnutia, Bratislava
2. Milan Majerský, PaedDr., 48 r., predseda Prešovského samosprávneho kraja, Levoča
3. Pavol Zajac, Ing., 53 r., stavebný technik, Sedliská
4. Peter Bobula, Ing. Mgr., 53 r., živnostník, Urmince
5. Caroline Líšková, Ing., PhD., 48 r., ekonómka, Bratislava
...
150. Lucia Gurbáľová, Mgr., 48 r., námestníčka primátora, Košice

Strana KDH sa v roku 2016 prvýkrát od svojho vzniku nedostala do parlamentu, aj keď len tesne so ziskom 4,94 %. Vtedajší líder Ján Figeľ odstúpil a nahradil ho Alojz Hlina ako predseda, ktorý bol opäť zvolený v roku 2018. V lete uzavrel konzervatívec Hlina dohodu o neútočení s koalíciou PS/Spolu a je ochotný spolupracovať aj s ďalšími pravicovými stranami. V diskusiách zaujal útočný a osobný postoj.

3. Sloboda a Solidarita (SaS)

1. Richard Sulík, Ing., 52 r., predseda strany SaS, Bratislava
2. Lucia Ďuriš Nicholsonová, 43 r., europoslankyňa, Bratislava
3. Branislav Gröhling, Mgr., 45 r., poslanec NR SR, Bratislava
4. Alojz Baránik, JUDr., 65 r., advokát, Bratislava
5. Jana Cigániková, Mgr., MBA, 36 r., poslankyňa NR SR, Bratislav
...
149. Branislav Bosák, Ing., 49 r., ekonóm, Banská Bystrica

Strana Sloboda a Solidarita v uplynulých mesiacoch prešla niekoľkými personálnymi zmenami po nezhodách členov s predsedom Richardom Sulíkom. Viacerí dovtedy kľúčoví členovia ako Jozef Rajtár, Natália Blahová alebo obaja podpredsedovia Ľudomír Galko a Jana Kiššová po dlhých rokoch zo SaS odišli.

Odporúčané
Smer klesol len mierne, najviac si polepšilo OĽaNO Igora Matoviča a extrémisti z ĽSNS. Decembrový prieskum Focusu naznačuje zmeny Smer klesol len mierne, najviac si polepšilo OĽaNO Igora Matoviča a extrémisti z ĽSNS. Decembrový prieskum Focusu naznačuje zmeny 12. decembra 2019, 14:42

Sulíkovej SaS sa v roku 2010 podarilo prerušiť sériu Ficových vlád, avšak len na necelé dva roky, keďže v závere roka 2011 sa koalícia nezhodla na téme eurovalu a vtedajšej premiérke Ivete Radičovej vyslovila Národná rada nedôveru. Robert Fico tento moment používa ako argument proti kompetencii strany Sloboda a Solidarita do dnešného dňa. 

Z akých miest kandidujú do volieb Igor Matovič, Robert Fico alebo odsúdený extrémista Mazurek a prečo nie sú prví?
Z akých miest kandidujú do volieb Igor Matovič, Robert Fico alebo odsúdený extrémista Mazurek a prečo nie sú prví? Zdroj: TASR - Oliver Ondráš

9. Slovenská národná strana (SNS)

1. Andrej Danko, JUDr., 45 r., poslanec NR SR, Miloslavov
2. Jaroslav Paška, Ing. arch., 65 r., poslanec NR SR, Bratislava
3. Eva Smolíková, Mgr., 56 r., poslankyňa NR SR, Dolný Ohaj
4. Anton Hrnko, PhDr., CSc., 65 r., historik, Stupava
5. Gabriela Matečná, Ing., 55 r., ministerka, Bratislava
...
150. Anton Danko, Ing., 61 r., primátor mesta Poprad, Poprad

V posledných prieskumoch Focusu a AKO sa Dankova SNS výrazne prepadla a nachádza sa len tesne nad 5-percentnou hranicou zvoliteľnosti, kandidátka sa namiesto zmeny snaží skôr poukázať na tradíciu v strane. Z posledného miesta kandiduje menovec predsedu strany, podľa ktorého bolo cieľom tohto rozhodnutia, aby si ich ľudia nemýlili. 

Odporúčané
8 ľudí, ktorých stiahol ku dnu Marian Kočner alebo jeho Threema. Kam až siahali chápadlá muža obvineného z objednávky vraždy 8 ľudí, ktorých stiahol ku dnu Marian Kočner alebo jeho Threema. Kam až siahali chápadlá muža obvineného z objednávky vraždy 13. novembra 2019, 13:48

18. Most-Híd

1. Árpád Érsek, PaedDr., 61 r., minister, Šamorín
2. Béla Bugár, Ing., 61 r., podpredseda NR SR, Šamorín
3. László Sólymos, Ing., 51 r., minister, Bratislava
4. Ábel Ravasz, Mgr., 34 r., splnomocnenec vlády, Dunajská Streda
5. Tibor Bastrnák, MUDr., 55 r., poslanec NR SR, lekár, Komárno
...
150. Zoltán Forró, Ing., 36 r., manažér, Trstice

Béla Bugár stratil dôveru veľkej časti voličov, keď v roku 2016 zostavil spoločne so Smerom Roberta Fica a SNS Andreja Danka vládnu koalíciu. Podľa prieskumov sa aktuálne jeho Most-Híd nachádza pod 5-percentnou hranicou zvoliteľnosti.  Jednotkou bude súčasný minister dopravy Árpád Érsek.

Odporúčané
10 šokujúcich citátov z Kočnerovej Threemy: Smejú sa zo zavraždeného novinára a Robert Fico vraj pije 10 šokujúcich citátov z Kočnerovej Threemy: Smejú sa zo zavraždeného novinára a Robert Fico vraj pije 25. októbra 2019, 12:15

22. Magyar Közösségi Összefogás – Maďarská komunitná spolupatričnosť (MKS – MKÖ)

1. Gyula Bárdos, Mgr., 61 r., manager, Senec
2. Szabolcs Mózes, Mgr., 40 r., riaditeľ, Šamorín
3. Péter Őry, Mgr., 47 r., starosta, Štvrtok na Ostrove
4. Zsolt Simon, Ing., 49 r., poslanec NR SR, Padarovce
5. József Menyhárt, PaedDr., PhD., 43 r., predseda SMK, vysokoškolský pedagóg, Vrakúň
...
150. József Berényi, Mgr., 52 r., podpredseda Trnavského samosprávneho kraja, Dolné Saliby

2. Dobrá voľba 

1. Tomáš Drucker, JUDr. Ing., 41 r., manažér, Bratislava
2. Lucia Kurilovská, Dr.h.c. prof. JUDr., PhD., 52 r., rektorka, vysokoškolská pedagogička, Bratislava
3. Michal Sýkora, 66 r., starosta obce Štrba, Štrba
4. Katarína Cséfalvayová, Ing., PhD., 34 r., vysokoškolská pedagogička, poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky, Dunajská Streda
5. Branislav Becík, Ing., PhD., 42 r., starosta obce Dvory nad Žitavou, Dvory nad Žitavou
...
150. Pavol Konštiak, doc. Ing., PhD., 62 r., 1. viceprezident Zväzu obchodu SR, Bratislava

Na čele strany Dobrá voľba stojí Tomáš Drucker, ktorý bol od roku 2016 ministrom zdravotníctva. Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nahradil vo funkcii ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Keďže niekoľko týždňov nedokázal z nejasných dôvodov odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara, za ktorého pôsobenia došlo pri vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy k viacerými pochybeniam, z vedenia rezortu vnútra nakoniec odišiel a nahradila ho Denisa Saková.

17. Vlasť

1. Štefan Harabin, JUDr., 62 r., trestný sudca NS SR s prerušeným výkonom funkcie od 1.12. 2019, Bratislava
2. Anna Žatková, Ing., 66 r., dôchodkyňa, Bratislava
3. Roman Michelko, Mgr., 48 r., riaditeľ vydavateľstva, Bratislava
4. Miroslav Líška, Ing., 58 r., invalidný dôchodca, Dunajská Lužná
5. Igor Čombor, MUDr., PhD., 75 r., primátor, Ružomberok
...
149. Miloslav Haas, PhDr., PhD., 65 r., živnostník, Bratislava

Stranu Vlasť povedie do volieb neúspešný prezidentský kandidát Štefan Harabin, ktorý sa v politickom dianí aj ako trestný sudca preslávil kontroverznými výrokmi a útokmi voči prezidentke Zuzane Čaputovej aj ďalším pravicovým stranám. Štefan Harabin na tlačovej konferencii oznámil, že nebude predsedom strany Vlasť, tou je dvojka Anna Žatková.

Z akých miest kandidujú do volieb Igor Matovič, Robert Fico alebo odsúdený extrémista Mazurek a prečo nie sú prví?
Z akých miest kandidujú do volieb Igor Matovič, Robert Fico alebo odsúdený extrémista Mazurek a prečo nie sú prví? Zdroj: TASR - Martin Baumann

1. Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku (SĽS)

1. Jozef Sásik, Ing., 61 r., predseda SĽS Andreja Hlinku, Banská Bystrica
2. Andrej Trnovec, RNDr., 56 r., odborný pracovník, Bratislava
3. Marián Kňažko, Ing., 55 r., stredoškolský učiteľ, Považská Bystrica
4. Richard Burkovský, Ing., 55 r., ekológ – projektant pre životné prostredie, Banská Bystrica
5. Miroslav Faktor, Ing., PhD., 57 r., výskumník – vynálezca, Žilina
....
39. Jozef Katreniak, 61 r., montážny technik, Banská Bystrica

5. Slovenské hnutie obrody (SHO)

1. Róbert Švec, 43 r., politológ, Nitra
2. Marián Chudý, 41 r., SZČO, Leopoldov
3. Pavol Poprocký, Bc., 24 r., študent, Rumince
4. Pavol Skýpala, 38 r., pracovník vo výrobe, Poltár
5. Alžbeta Szénásiová, 54 r., SZČO, Levice
...
25. Natália Klempaiová, Ing., 65 r., dôchodkyňa, Námestovo 

7. Máme toho dosť!

1. František Oravec, 48 r., SZČO, Haniska
2. Jaroslav Jánoš, Ing., 52 r., obchodný manažér, Košice
3. Raymond Kopka, 48 r., obchodný manažér, Nitrianske Hrnčiarovce
4. Štefan Bagin, 61 r., samostatne hospodáriaci roľník, Kolárovo
5. Patrik Magdoško, 42 r., manažér, Strážske
...
71. Anton Berczy, Bc., 52 r., technik, Topoľčianky

8. Hlas pravice

1. Ondrej Matej, Ing., 50 r., konateľ spoločnosti, Prešov
2. Ľubomír Ochotnický, Ing., MBA, 53 r., manažér, Marianka
3. František Stručka, Ing., 49 r., projektový manažér, Bratislava
4. Jaroslav Málek, JUDr., 62 r., právnik, Bratislava
5. Ludvík Posolda, Mgr., 61 r., konateľ spoločnosti, Bratislava
...
41. Ľuboš Ľupták, 50 r., konateľ spoločnosti, Lišov

10. Demokratická strana (DS)

1. Jozef Rajtár, Dip Mgmt, 43 r., poslanec parlamentu, Bratislava
2. Michal Kravčík, Ing., CSc., 64 r., environmentalista, Košice
3. Natália Blahová, Mgr., 46 r., sociálna poradkyňa, Zavar
4. Ľubomír Galko, Mgr., 52 r., poslanec parlamentu, Stupava
5. Miroslav Ivan, Ing., 53 r., poslanec parlamentu, Banská Bystrica
...
150. Tibor Kramár, Mgr., LL.M., 57 r., manažér súkromných škôl, Nová Dubnica

Tri z najvrchnejších piatich mien z kandidátky Demokratickej strany sú bývalými poprednými členmi SaS, z ktorej odišli po tom, čo sa Richard Sulík nechal zvoliť za predsedu na mimoriadnom sneme. Oveľa viac ako o hodnotové rozdiely tak išlo o osobné spory, ktoré vytvorili pre voličov ďalšiu alternatívu. 

13. Starostovia a nezávislí kandidáti

1. František Gőgh, Ing., DBA, 56 r., starosta, Veľké Úľany
2. Viliam Rigo, 56 r., starosta, Veľký Grob
3. Jozef Čechovič, Mgr., 46 r., starosta, Jánovce
4. Rastislav Holúbek, 42 r., poslanec NR SR, Bratislava
5. Henrieta Dvorská, Mgr., 30 r., marketingová a kultúrna manažérka, Partizánske
...
95. Jana Gőghová, 46 r., SZČO, Veľké Úľany

14. 99 % – občiansky hlas

1. Pavel Weiss, Ing., 74 r., manažér, Bratislava
2. Vladimír Chlebo, Ing., CSc., 69 r., riaditeľ, Košice
3. Soňa Snopková, Ing. JUDr., 43 r., právnička, Bratislava
4. Miroslav Boldiš, Ing., 73 r., dôchodca, Bratislava
5. Ester Tvrdoň Flóra, JUDr., 48 r., IT konzultantka, Svätý Jur
...
33. Kristína Kupková, Mgr., 32 r., office manažérka, Trnava
Odporúčané
10 citátov z údajnej nahrávky Gorily, z ktorých mrazí 10 citátov z údajnej nahrávky Gorily, z ktorých mrazí 17. októbra 2019, 18:49

16. Slovenská liga

1. Roman Ruhig, Mgr., 49 r., právnik, Bratislava
2. Eva Zelenayová, Ing., 74 r., šéfredaktorka, Bratislava
3. Jozef Behýl, Mgr., 62 r., podnikateľ, Bratislava
4. Štefan Hrušovský, prof. MUDr., CSc., Dr., SVS, 65 r., gastroenterológ, Bratislava
5. Iveta Kurillová, Ing., 51 r., obchodná riaditeľka, Rovinka
...
74. Daniel Bartko, 64 r., dôchodca, Važec

20. Solidarita – hnutie pracujúcej chudoby

1. Stanislav Mičev, PhDr., PhD., 62 r., riaditeľ múzea SNP, Banská Bystrica
2. Ján Gabonay, JUDr., 53 r., zástupca zamestnancov, Spišská Nová Ves
3. Jana Gidušková, 41 r., administratívna zamestnankyňa, Rudňany
4. Vladimír Strmeň, 91 r., dôchodca, Banská Bystrica
5. Vladimír Sklenka, PhDr., PhD., 42 r., projektový manažér, Banská Bystrica
...
80. Ján Plesník, Ing., 61 r., živnostník, Zvolen

21. Hlas ľudu

1. Martina Šimkovičová, PaedDr., 48 r., poslankyňa NR SR, Bratislava
2. Peter Marček, 66 r., poslanec NR SR, Bratislava
3. Martin Bago, Ing., 31 r., referent IT, bloger alternatívy, Urmince
4. Rastislav Lehotský, 55 r., riaditeľ rádia SITY, Bratislava
5. Peter Lipták, MUDr., 60 r., praktický lekár, Bratislava
...
17. Michaela Valíčková, 43 r., podnikateľka, Vrútky

Na prvých miestach sú ľudia, ktorí sa v politike presadili vďaka strane Borisa Kollára, neskôr ich podľa vlastných slov vyhodil. Počas celý štyroch rokov hlasovali so stranou Smer Roberta Fica a podporujú vládu. 

Na piatom mieste strany Hlas ľudu sa nachádza lekár Peter Lipták, ktorý sa pred niekoľkými rokmi otvorene priznal, že na korupcii nevidí nič zlé.  V minulosti ho už polícia vyšetrovala kvôli korupcii po tom, čo TV Markíza zverejnila videoreportáž, v ktorej sa Lipták sám otvorene priznal k braniu úplatkov: „Ja to robím tak, že od svojich pacientov prijímam dary. Príjmem 5000 eur na daroch každý rok. Nás ako keby život tlačil k tomu, že musíme prijať akúkoľvek pomoc, najmä finančnú.“

Odporúčané
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 9. septembra 2019, 8:22

Lipták dodáva, že je v úplnom poriadku, že si berie peniaze najmä od chudobných ľudí: „Nie je mi to vôbec nepríjemné, lebo tie peniaze potrebujem. Je to v poriadku.“

Peter Lipták sa v súčasnosti podpísal pod práceneschopnosť Pavla Ruska, ktorý sa tak nemôže osobne dostaviť na pojednávanie v kauze zmenky. 

Z akých miest kandidujú do volieb Igor Matovič, Robert Fico alebo odsúdený extrémista Mazurek a prečo nie sú prví?
Z akých miest kandidujú do volieb Igor Matovič, Robert Fico alebo odsúdený extrémista Mazurek a prečo nie sú prví? Zdroj: TASR - Jakub Kotian

23. Práca slovenského národa

1. Roman Stopka, Mgr., 51 r., podnikateľ, Trenčín
2. Emil Vestenický, Ing., 71 r., dôchodca, Trenčín
3. Lenka Mayerová, Mgr., 43 r., šéfredaktorka, Bratislava
4. Stanislav Petrenec, Ing., 62 r., dôchodca, Krupina
5. Igor Kocan, 50 r., vodárenský pracovník, Vranov nad Topľou
...
13. Ján Ďuriš, 56 r., SZČO, Košeca

25. Socialisti.sk

1. Eduard Chmelár, doc. Mgr., PhD., 48 r., historik, predseda hnutia Socialisti.sk, Galanta
2. Zuzana Cingeľová, 66 r., dôchodkyňa, Streda nad Bodrogom
3. Martin Sarvaš, Ing. arch., 58 r., textár, manažér, Bratislava
4. Alica Mihale Razgyelová, JUDr., 35 r., právnička, Macov
5. Artur Bekmatov, Mgr., PhD., 29 r., zamestnanec verejnej správy, Turčianske Teplice
...
150. Marek Hodál, Mgr., 46 r., obchodný zástupca, Prešov
Domov
Zdieľať
Diskusia