Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Trenčín region
12. decembra 2019, 10:08
Čas čítania 0:00
Sponzorovaný obsah

Už nemusíš hľadať lacné letenky. Máme pre teba tip na dovolenku na Slovensku

ZAUJÍMAVOSTI TRENČÍN TURISTIKA
Uložiť Uložené

Projekt Trenčianského a Zlínskeho kraja dokázal, že aj na slovenskočeskom pohraničí môžeš zažiť skvelú dovolenku

V dobe internetu, lacných leteniek a otvorených hraníc sa stalo cestovanie do vzdialených kútov sveta pre mnohých ľudí samozrejmosťou. Nie je výnimkou, ak našinec pozná lepšie Londýn či Paríž než krajské mesto vo vlastnom regióne. Sú to však práve regióny, ktoré sa posúvajú  vpred míľovými krokmi pri budovaní cestovného ruchu a snažia sa prilákať nielen zahraničných, ale i domácich turistov.

Región Trenčína je ukážkovým príkladom toho, že pre skvelé zážitky netreba chodiť ďaleko – na jeho území sa nachádzajú starobylé hrady a zámky, honosné kaštiele, tajomné štôlne, vzácne termálne vody i nedotknutá príroda. A aby toho nebolo málo, Krajská organizácia cestovného ruchu Trenčín región spojila sily s Centrálou cestovného ruchu Východnej Moravy. Cieľ je dostať do povedomia ľudí spoločné kultúrne dedičstvo a ukázať, že aj na slovensko-českom pohraničí sa dá zažiť niekoľkodňová dovolenka nabitá zážitkami a poznaním. 

Do Trenčína sa chodí nielen na Pohodu. Tieto miesta stoja za návštevu
Do Trenčína sa chodí nielen na Pohodu. Tieto miesta stoja za návštevu Zdroj: Jana Pagáčová

Spolupráca pretrvala stáročia

Trenčín a jeho okolie je s Moravou spätý už od nepamäti. Obchodná cesta, ktorá viedla popri Váhu, sa pod hradom Matúša Čáka stretávala s cestou spájajúcou Považie s Ponitrím a s ďalšou, ktorá smerovala cez Váh a karpatské priesmyky na Moravu. Na Moravu sme vyvážali najmä dobytok, víno, soľ, kože, šafrán a orechy. Dovážali sme odtiaľ súkna a železiarske výrobky. Spolupráca týchto regiónov aj v 21. storočí je preto prirodzená. Z hľadiska cestovného ruchu ponúkajú návštevníkom nespočetné spektrum možností bez ohľadu na to, či sa na výlet vyberie školský kolektív, mladí dobrodruhovia, rodiny s deťmi alebo seniori.

Spoznávanie sa dá nakombinovať tak, aby si na svoje prišiel milovník histórie, fanúšik sakrálnych i svetských monumentov, múzeí i skanzenov, ale aj turista s batohom na chrbte. Vedel si, že na území Trenčianskeho kraja sa nachádza najužší kaňon na Slovensku – Manínska tiesňava a hneď vedľa v Kostoleckej tiesňave i najvyšší skalný previs? Ak nie, je načase presvedčiť sa o tom na vlastné oči.

Aktivity pre každého

Okrem panenskej prírody je slovensko-české pohraničie známe i tajuplnými hradmi a honosnými zámkami. Krvavými legendami opradené Čachtice, atmosférou nabitý Beckov, barokové zámky v Holešove a Buchloviciach, renesančný zámok v Uhorskom Ostrohu, rozprávkové Bojnice i majestátny Trenčiansky hrad – tieto a mnohé ďalšie skvosty na teba čakajú pri návšteve regiónu. Nielen hradnými pánmi však bola naša minulosť živá. Spoznaj tradície a život našich predkov v prekrásnom skanzene v Rožnove pod Radhošťom, kde nájdeš Valašské múzeum v prírode.

Do Trenčína sa chodí nielen na Pohodu. Tieto miesta stoja za návštevu
Do Trenčína sa chodí nielen na Pohodu. Tieto miesta stoja za návštevu Zdroj: Trenčín region

Ďalšou zastávkou môže byť dedinka Rymice, ktorá vás vtiahne do atmosféry dávnych čias života v hanáckej dedine a v archeoskanzene Modrá zas nájdeš známe veľkomoravské sídlisko stredného Pomoravia. No a pokiaľ by sa ti pri potulkách po Trenčianskom a Zlínskom kraji zachcelo trochu oddychu a exotiky, určite nevynechaj unikátne turecké kúpele Hammam v Trenčianskych Tepliciach, kde sa o teba postarajú ako o kráľa či kráľovnú. Viac informácii  projekte nájdeš aj na stránke historianasspaja.sk. 

Do Trenčína sa chodí nielen na Pohodu. Tieto miesta stoja za návštevu
Do Trenčína sa chodí nielen na Pohodu. Tieto miesta stoja za návštevu Zdroj: archív CCRVM
Projekt Kultúrne a historické dedičstvo ako základný atribút národného povedomia je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci programu INTERREG V-A Slovenská - Česká republika 2014-2020. 

Tento článok vznikol na webe weareheroes.sk.

Domov
Zdieľať
Diskusia