Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. decembra 2019, 11:36
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Fínsko zrejme opäť povedie žena. Premiérka bude mať len 34 rokov

NEWS FÍNSKO
Uložiť Uložené

Fíni si premiérku zvolili už aj v minulosti a v Európe nejde o nič nezvyčajné.

Fínsku vládu doteraz viedol premiér Antti Rinne, no ten v súvislosti so štrajkom  zamestnancov štátnej pošty odstúpil. Najsilnejšia Sociálno-demokratická strana (SPD) teraz na post navrhla 34-ročnú Sannu Marinovú, informuje Guardian

Ak parlament doterajšiu ministerku dopravy na novom poste potvrdí, Fínka sa stane najmladšou premiérkou na svete. 

Odporúčané
Zuzana Čaputová a Greta Thunberg patria medzi 28 najvplyvnejších ľudí v Európe. Slovenská prezidentka poráža skorumpovanú elitu Zuzana Čaputová a Greta Thunberg patria medzi 28 najvplyvnejších ľudí v Európe. Slovenská prezidentka poráža skorumpovanú elitu 3. decembra 2019, 8:44

„Máme pred sebou veľa práce, aby sme obnovili dôveru. Nikdy som sa nezamýšľala nad svojím vekom alebo pohlavím. Rozmýšľam nad dôvodmi, prečo som išla do politiky a vecami, vďaka ktorým získame dôveru voličov,“ povedala ešte po hlasovaní o novom lídrovi v rámci vlastnej strany.  

Fínsko zrejme opäť povedie žena. Premiérka bude mať len 34 rokov
Zdroj: TASR

Vo Fínsku by bola už treťou ženou na najvyššom poste exekutívy. Za zmienku stojí aj netradične veľký počet žien-predsedníčiek ostatných parlamentných strán v krajine. Líderku namiesto lídra si zvolili ľavičiari, zelení, Strana stredu aj švédska menšina. 

V Európe má v súčasnosti premiérku, kancelárku alebo prezidentku aj Nemecko, Nórsko, Chorvátsko, Estónsko, Srbsko, Island, Rakúsko, Dánsko, Belgicko a, samozrejme, Slovensko. 

Domov
Zdieľať
Diskusia