Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. decembra 2019, 10:31
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Slováci vyzbierali obetiam tragédie v Prešove stovky tisíc, firma ponúka postele zadarmo. Čo sa udialo od explózie o 12:12:52?

NEWS
Uložiť Uložené

Na verejnosť sa dostalo množstvo miestami chaotických informácií, prinášame preto prehľad toho najdôležitejšieho za uplynulých 48 hodín.

Od piatkovej tragickej explózie plynu v bytovke v Prešove, ktorá si vyžiadala nateraz 8 potvrdených obetí, vznikol na Slovensku aj informačný chaos spôsobený množstvom informácií z rôznych strán.

O počte ľudí, ktorí prišli v horiacom vežiaku o život nesprávne informovala polícia a následne aj samotná primátorka mesta, nepotvrdených a zdieľaných informácií na sociálnych sieťach a rôznych weboch však bolo ešte oveľa viac. Rozhodli sme sa preto pripraviť prehľad všetkých dôležitých faktov, ktoré sú o tragédii k dispozícii. 

Zo záberov bezpečnostných kamier, ktoré zverejnila neďaleká reštaurácia je zrejmé, že výbuch sa odohral v piatok o 12:12:52. Obrovský výbuch otriasol celým sídliskom a z bytovky vyletela ohnivá guľa, ktorá trhala panelovú konštrukciu ako papier. Jeden kus panelu sa našiel až 50 metrov od domu.

Kým záchranný tím pracoval intenzívne na tom, aby eliminoval ďalšie škody a vyšetrovatelia hľadali príčinu výbuchu, zvyšok Slovenska hľadal spôsob, ako tým čo prežili pomôcť. Za pár hodín obyvatelia východu naplnili školu oblečením, jedlom, dekami a hygienickými potrebami, netrvalo dlho a materiálnej pomoci bolo podľa Červeného kríža dostatok. 

Odporúčané
5 vecí, ktoré o tragickej explózii v prešovskom paneláku vieme a 5 kľúčových otázok bez odpovedí. Prečo zlyhávala technika? 5 vecí, ktoré o tragickej explózii v prešovskom paneláku vieme a 5 kľúčových otázok bez odpovedí. Prečo zlyhávala technika? 7. decembra 2019, 9:21

Zároveň sa vyzbierali stovky tisíc eur vďaka zbierkam a vláda už pre mesto vyčlenila prvý milión eur. Polícia zadržala šesť ľudí, pričom by malo ísť o robotníkov aj konateľov firmy, ktorí robili v piatok tesne pred výbuchom na Mukačevskej ulici výkopové práce.

Sedem ľudí prišli o život, jedna žena je nezvestná

Polícia na Facebooku najprv v sobotu ráno zmiatla desaťtisíce Slovákov nesprávnou informáciou o tom, že v sobotu našli záchranné zložky ďalších šesť obetí, neskôr zverejnila nepravdivú informáciu aj primátorka mesta. V súčasnosti vieme s určitosťou povedať, že o život prišlo sedem ľudí a počet obetí s veľkou pravdepodobnosťou ešte narastie: „Celkovo teda predpokladáme, že počet obetí na mieste nešťastia je osem, potvrdených a nájdených je sedem,“ povedal hovorca HaZZ Peter Kovalík.

Hasiči v sobotu večer ukončili zásah v paneláku, ktorý zničila explózia. Kovalík tvrdí, že, miesto odovzdali kompetentným zástupcom mesta Prešov. V nedeľu ešte za pomoci psa Horskej záchrannej služby prebehne pokus nájsť poslednú nezvestnú osobu. „HaZZ bude naďalej pokračovať v činnosti a maximálnej súčinnosti na základe požiadaviek krízového štábu a policajného zboru,“ povedal Kovalík.

Slováci vyzbierali obetiam tragédie v Prešove stovky tisíc, firmy ponúkajú postele zadarmo. Čo sa udialo od explózie o 12:12:52?
Slováci vyzbierali obetiam tragédie v Prešove stovky tisíc, firmy ponúkajú postele zadarmo. Čo sa udialo od explózie o 12:12:52? Zdroj: TASR - František Iván

Panelák nespĺňal bezpečnostné predpisy, už pred dvoma rokmi

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 78204 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo panelák nespĺňal bezpečnostné predpisy
  • Ako je možné, že uzmizlo celé schodisko a aký osud čaká bytovku
  • Prečo polícia zadržala šesť mužov z firmy, ktorá robila na ulici výkopové práce
  • Či súvisí výkop s výbuchom
  • Ako môže pomôcť každý
Domov
Zdieľať
Diskusia