Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. decembra 2019, 8:42
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Tváril sa, že zbiera peniaze na pomoc obyvateľom vybuchnutej bytovky. V skutočnosti však chcel len zarobiť (Aktualizované)

NEWS
Uložiť Uložené

Júliusa vraj už vyšetruje polícia.

Aktualizované 11:46

Július nám v telefonickej komunikácii tvrdil, že zbierku nestihol v piatok registrovať a keďže cez víkend to nie je možné, má to v pláne urobiť behom nasledujúceho týždňa. Tiež sa vyjadril, že nešlo o jeho bankový účet, ako informoval portál Dnes24, ale o účet Občianskeho združenia, ktorého je predsedom. Dodáva, že všetky peniaze, ktoré boli zaslané na konto, pošle mestu Prešov pre občanov postihnutých tragickým výbuchom.
Odporúčané
Slováci vyzbierali obetiam tragédie v Prešove stovky tisíc, firma ponúka postele zadarmo. Čo sa udialo od explózie o 12:12:52? Slováci vyzbierali obetiam tragédie v Prešove stovky tisíc, firma ponúka postele zadarmo. Čo sa udialo od explózie o 12:12:52? 8. decembra 2019, 10:31

Július B. sa rozhodol, že využije prešovskú tragickú situáciu, kde došlo k výbuchu bytovky a založil falošná zbierku. Chcel údajne zarobiť na nešťastí druhých a predstieral, že peniaze putujú na pomoc obyvateľom vybuchnutého paneláku. Ako však informuje portál Dnes24.sk, malo ísť o jeho vlastný bankový účet.

Odporúčané
Hyenizmus najhrubšieho zrna: Podvodníci okrádajú obete explózie v Prešove o peniaze, vytvárajú falošné zbierky a bankové účty Hyenizmus najhrubšieho zrna: Podvodníci okrádajú obete explózie v Prešove o peniaze, vytvárajú falošné zbierky a bankové účty 6. decembra 2019, 22:26

Finančne si vraj chcel prilepšiť pomocou facebookovej stránky Občianske združenie Centrum pre pomoc v núdzi, prostredníctvom ktorej žiadal o finančné príspevky. Zbierku nazval „Zachráňme im domov tepla“.

Július a ani jeho OZ však podľa informácii Dnes24.sk nemá oprávnenie žiadať ľudí o peniaze, keďže stránka Ministerstva vnútra, ktorá spravuje Registráciu verejných zbierok, neeviduje jeho meno.

Július, ktorý je podľa popisu jeho facebookoveho profilu aj šéfredaktorom Rómskeho Magazínu, na sociálnej sieti dokonca ľudí presviedča, že vedenie mesta Prešov a aj polícia o jeho iniciatíve vedia a schvaľujú, že účet je oficiálny. Podľa všetkého však ide o známu firmu. Jeho meno sa totiž objavilo v médiách už pred dvomi rokmi, tiež v súvislosti s podvodom.

Keď vraj redakcia Dnes24 od Júliusa žiadala informácie o registrácii zbierky, podrobnosti o jeho údajne transparentnom účte a pýtala sa ho, či presviedčal ľudí, aby posielali peniaze na jeho účet, vypol si mobilný telefón a žiadne informácie im neposkytol.

Podľa informácií od policajného hovorcu Prešovského kraja Igora Pavlíka dostala polícia už niekoľko podnetov na počínanie Júliusa B. a začala konanie, statusy, bankový účet ako aj OZ preverovať. Polícia tiež upozorňuje, aby si ľudia dávali na podvodníkov pozor a prispievali len na   účet uvedený nižšie:

Mesto Prešov zverejňuje číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici.
Číslo transparentného účtu: SK90 7500 0000 0040 0859 1229
Variabilný symbol: 6122019
Domov
Zdieľať
Diskusia