Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. decembra 2019, 21:51
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Vláda pošle na účet mesta Prešov milión eur. Rodiny sú v šoku, ešte nevedia, že sa nebudú mať kam vrátiť, hovorí premiér

NEWS
Uložiť Uložené

Peniaze by mali byť použité na záchranu bytovky, kým sa nerozhodne o jej osude. Podľa slov premiéra sa do nej už nebudú môcť ľudia vrátiť.

Na miesto explózie na prešovskom sídlisku podvečer dorazil aj premiér Peter Pellegrini, ktorý informoval, že v súvislosti s výbuchom dostane mesto z rezervy predsedu vlády SR milión eur. Oznámil to po zasadnutí krízového štábu „V pondelok hneď ráno na základe nášho rozhodnutia príde na účet mesta Prešov prvý jeden milión eur, z ktorého mesto bude môcť sanovať všetky potrebné záležitosti,“ povedal premiér.

Odporúčané
Prvé fotky z miesta explózie plynu v Prešove zachytávajú rozpadajúci sa panelák aj ľudí na balkónoch v snahe zachrániť sa Prvé fotky z miesta explózie plynu v Prešove zachytávajú rozpadajúci sa panelák aj ľudí na balkónoch v snahe zachrániť sa 6. decembra 2019, 13:29

Pellegrini prosí poisťovne o špeciálny prístup

Peniaze budú použité primárne na zastabilizovanie budovy do toho momentu, kým sa nerozhodne o jej definitívnom konci alebo oprave,“ upresnil Pellegrini. Podľa jeho slov primátorka Prešova Andrea Turčanová bude môcť z týchto peňazí sanovať aj primárne finančné potreby rodín, ktoré sa budú sa musieť vyrovnať so stratou svojho majetku.

Peter Pellegrini zároveň apeloval na asociáciu poisťovní, aby v tomto prípade zmenila zaužívaný byrokratický systém. „Pevne verím, že aj poisťovne si uvedomia túto kritickú situáciu - poprosím ich o špeciálny proces. Desiatky rodín nemôžu bývať. Pravdepodobne sa už nikdy viac do tejto vyhorenej a zdevastovanej bytovky vrátiť nebudú môcť.“

Nevedia, že sa nemajú kam vrátiť

Podľa premiéra si zatiaľ poškodené rodiny veľmi neuvedomujú vážnosť situácie kvôli tomu, že sú v šoku. Práve preto si zatiaľ nenárokujú veľkú pomoc, ktorá sa očakáva neskôr. „Zatiaľ nápor na pomoc nie je veľký, ale zdá sa nám, že je to skôr spôsobené tým, že ľudia ešte v šoku odišli k svojim rodinám a blízkym, domnievajúc sa, že zajtra sa budú môcť v pokoji vrátiť do svojich bytov,“ komentuje situáciu Pellegrini. Pravda je taká, že do bytovky ešte dlhý čas nebude môcť nikto vstúpiť.

Plyn explodoval v piatok okolo obeda. Zatiaľ prišlo o život päť ľudí, dozvedáme sa však aj to, že to s veľkou pravdepodobnosťou nie je finálne číslo. Ďalších približne 40 ľudí je zaranených.

Odporúčané
Prezidentka Zuzana Čaputová venovala obetiam explózie v Prešove 5 000 eur a poskytla ubytovanie, počet obetí bude asi ešte rásť Prezidentka Zuzana Čaputová venovala obetiam explózie v Prešove 5 000 eur a poskytla ubytovanie, počet obetí bude asi ešte rásť 6. decembra 2019, 19:24
Domov
Zdieľať
Diskusia