Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2019, 14:45
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

I Lost My Body je poetickou nádherou a krásnym animovaným filmom, ktorý ťa chytí za srdce (Recenzia)

I Lost My Body je poetickou nádherou a krásnym animovaným filmom, ktorý ťa chytí za srdce (Recenzia)
FILMY A SERIÁLY I LOST MY BODY NETFLIX
Uložiť Uložené

Na Netflixe nájdeš úžasný animovaný film, na ktorý tak ľahko nezabudneš.

Netflix je otvorený akýmkoľvek projektom. Dokumenty, biografie, muzikály, hudobné filmy, všetky existujúce žánre, revolučné projekty, anime, seriály všetkých druhov a originálne počiny, na ktorých výrobu by talentovaným tvorcom nikto iný nedal peniaze. Ťažko povedať, dokedy bude streamovagí gigant schopný tento model udržať a či naozaj neskrachuje (skôr len bude fungovať na exponenciálne narastajúcom dlhu).

Odporúčané
Kto je Santa Claus a prečo začal deťom roznášať darčeky? Prezradí ti to nádherný animák Klaus od Netflixu (Recenzia) Kto je Santa Claus a prečo začal deťom roznášať darčeky? Prezradí ti to nádherný animák Klaus od Netflixu (Recenzia) 4. decembra 2019, 13:00

Aj preto si musíme užívať každú chvályhodnú novinku, ktorú vyprodukuje, alebo aspoň distribuuje do celého sveta (ako je tomu v tomto prípade). Reč je o francúzskom animáku I Lost My Body. Ten vyhral na Cannes ako prvý animák v histórii cenu Nespresso Grand Prize. 

I Lost My Body je poetickou nádherou a krásnym animovaným filmom, ktorý ťa chytí za srdce (Recenzia)

Opísať dej I Lost My Body nie je vôbec jednoduché. V podstate by neuškodili ani spoilery, keďže sa film spolieha na to, že ťa dokáže pritlačiť k stene spôsobom, ako príbeh stavia, ako prezentuje jednotlivé scény a ako buduje postupné vyvrcholenie. V centre diania sledujeme Naofela, mladého chlapca, ktorý sa zamiluje do Gabrielle po krátkom rozhovore cez „telefón“ a urobí všetko preto, aby sa k nej priblížil. Medzitým sledujeme v druhom spektre istú odrezanú ruku snažiacu dostať sa k svojmu majiteľovi. 

Ak ti to znie divne, nemusíš sa obávať. Film sa našťastie nesnaží divákovi vysvetliť, čo to má znamenať a funguje predovšetkým v poetickej rovine. I Lost My Body v podstate nemá koniec, pretože koniec je definitívny, konečný a nežiadúci stav tohto príbehu, ktorý má pokračovať v tvojej hlave... možno až donekonečna. Je plný metafor, hlbokých myšlienok a scén, ktoré ti utkvejú v pamätí. 

I Lost My Body je poetickou nádherou a krásnym animovaným filmom, ktorý ťa chytí za srdce (Recenzia)

Snímka sa môže pochváliť úžasným anglickým dabingom, ktorý nerobí pôvodnému zneniu žiadnu hanbu, nádhernou animáciou a jedným z najlepších soundtrackov tohto roka. Ten vystihuje režisérov zámer, dejové linky a dokáže naštartovať aj napínavé scény, či už sú to sekvencie s odrezanou rukou alebo veľkolepé finále. I Lost My Body nie je typom filmu, ktorý celý dokážeš vstrebať na prvýkrát. Postupne odhaľuje svoju krásu, silu myšlienok a originálneho konceptu. Zreje v tebe postupne a s každým ďalším dňom ho v hlave začneš hodnotiť lepšie a lepšie. 

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec 20. apríla 2024, 9:00

A aj keď má odrezaná ruka snažiaca sa dostať späť k svojmu telu dôležitú príbehovú a metaforickú rolu, scény s ňou fungujú naozaj dokonalo aj z hľadiska ich atraktívnosti. Sú opakom zbytočnej expozície deja skrz poetizmus inak nelogických scén, dokážu ťa strhnúť, zabaviť a prekvapiť. 

Hodnotenie deviatich bodov z desiatich by malo byť ďalším dôkazom toho, že naozaj nejde o nič tradičné. I Lost My Body je prinajmenšom odvážnym, avšak fungujúcim a krásnym experimentom. Bez problémov si drží tvoju pozornosť, núti ťa premýšľať nad významom svojich scén a celkového konceptu a myšlienky, ktoré sa snaží predať. Je správne depresívny, optimistický, autentický a predovšetkým živý.

Podobne originálnych projektov sa v mainstreame zas toľko nedočkáme, takže by si mu rozhodne mal dať šancu. Nevieme sa dočkať, čo nám režisér Jérémy Clapin prinesie najbližšie, keďže ide o jeho celovečerný animovaný debut (podobne ako v prípade Sergia Pablosa a jeho Klausa.

Domov
Zdieľať
Diskusia