Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2019, 14:53
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Ukradol zdrojové kódy k Half-Life 2, potom šéfa Valve požiadal o prácu. V base neskončil len vďaka náhode

TECH HRY
Uložiť Uložené

Nemec Axel Gembe mohol byť len obyčajným hackerom, náhodou sa však vyhol zatknutiu zo strany FBI.

Half-Life 2 od Valve je jednou z najkultovejších strieľačiek svojej doby. Technologický portál Arstechnica ale vytiahol príbeh, o ktorom si možno ešte netušil. 

Je o Nemcovi  menom Axel Gembe, ktorému v roku 2004 v mestečku Schönau zaklopalo na dvere policajné komando s automatickými puškami. Okamžite mu zbalili jeho počítač a Axel dobre vedel prečo. 

Nabúral sa totiž do serverov vývojárskej spoločnosti Valve, ukradol zdrojové kódy k Half-Life 2 a prispel k ich zverejneniu internete ešte pred oficiálnym vypustením hry. Tiež tak samozrejme spravil úplne zadarmo, čím podľa polície vývojárov obral o 250 miliónov dolárov

Ukradol zdrojové kódy k Half-Life 2, potom šéfa Valve požiadal o prácu. V base neskončil len vďaka náhode
Zdroj: Valvesoftware.com

Možno, že sa Gembe ako fanúšik prvého dielu naštval, Valve totiž s hrou meškalo viac než rok oproti pôvodnému plánu. Arstechnica ale cituje jeho vyjadrenia, podľa ktorých si ako mladík nové hry nemohol dovoliť. Keď si do počítača stiahol malvér v podobe Keygenerátoru k hre Warcraft 3, rozhodol sa tohto červa vykuchať a upraviť k svojim potrebám tak, aby sa prostredníctvom vlastnej verzie dostával k tzv. CD Key-om prakticky ľubovoľných titulov. 

Aj útok na Valve bol skôr zo zvedavosti, údajne sa totiž po úspechu pôvodného Half-Life chcel skôr dostať k novinkám o pripravovanej dvojke. 

Odporúčané
Half-Life: Alyx odhaľuje nádhernú grafiku, hororové scény a príbeh. VR hra sa bude odohrávať medzi prvým a druhým dielom Half-Life: Alyx odhaľuje nádhernú grafiku, hororové scény a príbeh. VR hra sa bude odohrávať medzi prvým a druhým dielom 21. novembra 2019, 21:30

Skenoval teda servery Valve a na niekoľko počítačov dokázal nainštalovať softvér zaznamenávajúci všetky údery do klávesnice. Vďaka nim prelomil potrebné heslá a po niekoľkých týždňoch sa, posilnený tým, že jeho backdoory stále nepozorovane fungovali, dostal až ku zdrojovému kódu ešte nedokončeného Half-Life 2.

„Stiahnuť zdrojový kód bol ľahké, hra sa však na mojom počítači nechcela spustiť,“ hovorí. „Nakoniec som ju v nejakej základnej podobe dokázal spojazdniť, ale nebola to zábava. Mal som iba akési developerské jadro.“

Technicky to, že kód na internet nahral on, stále popiera. „Zdrojáky“ však posunul ďalším osobám, ktoré tak takmer určite urobili aj vďaka nemu. „Mačka bola vonku z vreca. Internet nemôžte zastaviť,“ dodáva Axel Gembe po rokoch. 

Ukradol zdrojové kódy k Half-Life 2, potom šéfa Valve požiadal o prácu. V base neskončil len vďaka náhode
Zdroj: Unsplash.com

Hacker napísal priamo do Valve

Ani tu však príbeh nekončí, Nemec sa totiž rozhodol napísať e-mail priamo prezidentovi Valve Gabe Newellovi, kde sa ku všetkému priznal, ospravedlnil sa za naozaj veľké škody spôsobené spoločnosti (vývoj vraj stál viac než milión dolárov mesačne) a požiadal o prácu priamo vo firme, ktorú predtým okradol.

Prezident Valve „súhlasil“, no skutočným dôvodom bola iba snaha dostať mladého hackera na telefonické interview, kde sa ku všetkému priznal na záznam odpočúvaný americkou FBI. 

Axel však stále sedel vo svojom malom nemeckom mestečku. Potrebné teda malo byť aj druhé osobné kolo, na ktorom by ho FBI zatkla. Valve ho preto chcelo pozvať na osobný rozhovor, pred ktorým museli byť jemu, jeho bratovi aj otcovi kvôli sprievodu, vystavené víza.

Nakoniec preto bola o spoluprácu požiadaná nemecká polícia, ktorá však Axela začala podozrievať aj z vypustenia iného červa, ktorý v tom čase ohrozoval počítače bežiace na Windowse XP a 2000. Rozhodli sa ho preto „zbaliť“ sami.

To bol zrejme najšťastnejší moment jeho života. V Nemecku bol totiž stíhaný na slobode, mohol si nájsť prácu v bezpečnostnom sektore a nakoniec dostal len dvojročnú podmienku, keďže sa mu nepodarilo dokázať aj samotný upload kódu na internet. V USA by možno sedel doteraz. 

Valve nakoniec predalo viac než 8,6 milióna kópií Half-Life 2 len do dňa, v ktorom sa konal súd, a keďže kód nebol úplne kompletný, spoločnosť únik zjavne dokázala prežiť.

Axel všetko ľutuje aj dnes a sľubuje, že si bude vždy kupovať všetky hry od Valve. 

Domov
Zdieľať
Diskusia