Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2019, 13:48
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Amerika sa pripravuje na hranolkovú krízu, môže ju spôsobiť tohtoročná nízka úroda zemiakov

ZAUJÍMAVOSTI USA
Uložiť Uložené

Za všetko môže zlé počasie.

Studené a vlhké počasie zničilo úrodu vo viacerých amerických štátoch a Kanade, informuje americký portál CNN. Októbrové mrazy v Spojených štátoch zničili veľkú časť úrody, farmárom sa zvyšok podarilo vykopať a zachrániť. V Kanade čelili snehu a dažďu, časť úrody nestihli zozbierať a nechali ju napospas prírode.

Budú mať Amerika a Kanada hranolky?

V dôsledku zničenej úrody teraz hrozí nedostatok obľúbenej prílohy. Kanada zvýšila svoj dopyt a je možné, že v Severnej Amerike jednoducho nezostane dostatok zemiakov na spracovanie. Podľa analytikov to môže zvýšiť cenu za hranolky, píše Bloomberg.

Odporúčané
Testovali sme jedlo na Vianočných trhoch v Bratislave. Ktorý stánok odporúča foodbloger Čoje a kde majú najlepšiu cigánsku? Testovali sme jedlo na Vianočných trhoch v Bratislave. Ktorý stánok odporúča foodbloger Čoje a kde majú najlepšiu cigánsku? 24. novembra 2019, 9:41

Dopyt po hranolkách bol pritom v posledných rokoch extrémny. Podľa Bloombergu aktuálna ponuka tento dopyt nebude môcť uspokojiť.  Americké úrady hovoria, že celková produkcia klesne o 6,1 %. Alberta, jedna z kanadských provincií, prišla kvôli mrazu o 6,5 % úrody, pričom ďalšia provincia, Manitoba, prišla o 18 %, píše ďalej Bloomberg. To sú len dve z desiatich provincií. V minulom roku pritom celá krajina prišla približne o 18 %. Oficiálne štatistiky zatiaľ kanadská vláda nezverejnila, mali by tak urobiť 6. decembra.

Pravdepodobne však budú musieť nájsť spôsob, akým úrodu rozložiť, ak chcú zabezpečiť, že hranolky budú dostupné v oboch krajinách v dostatočnom množstve. Budú sa musieť spoľahnúť aj na importovanie. Podľa CNN to tiež znamená, že možno použijú na výrobu mrazených hranolkov aj zemiaky určené na niečo iné: na priamy predaj alebo spracovanie do iných produktov. CNN však zároveň tvrdí, že cenu fast foodu by to nemalo ovplyvniť.

Domov
Zdieľať
Diskusia