Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júla 2020, 16:32
Čas čítania 6:09
Viktor Kniš

Desaťtisíce Slovákov okradol o miliardy, súdom sa vďaka práceneschopnosti vyhýbal 15 rokov. Kto je Jozef Majský?

Desaťtisíce Slovákov okradol o miliardy, súdom sa vďaka práceneschopnosti vyhýbal 15 rokov. Kto je Jozef Majský?
ZAUJÍMAVOSTI DOBROSLAV TRNKA
Uložiť Uložené

Toto je príbeh o odsúdenom podvodníkovi, ktorý sa väzeniu vyhýba už skoro dve dekády.

Príbeh veľkopodnikateľa Jozefa Majského mnohí považujú za odraz fungovania slovenskej justície za posledných 30 rokov. V deväťdesiatych rokoch boli nároky na spravodlivosť v našej krajine diametrálne odlišné a napriek tomu, že je súdna moc od politiky oddelená ústavou, v realite to ešte donedávna neplatilo. 

Aj napriek údajným miliardovým podvodom bol Jozef Majský do 29. júla 2020 slobodným človekom – pravdepodobne preto, že poznal správnych ľudí. Bol kamarátom bývalého premiéra Vladimíra Mečiara, aj bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Najvyšší súd Slovenskej republiky zamietol 29. 7. 2020 odvolanie Jozefa Majského v prípade podvodu s nebankovkami Horizont Slovakia a BMG Invest a senát Najvyššieho súdu ho svojim verdiktom definitívne poslal na 9 rokov za mreže.

V deväťdesiatych rokoch sa označoval za miliardára, potom vytuneloval pyramídovú hru. Jozefovi Majskému pomohol na slobodu Trnka
Zdroj: FOTO - ARCHÍV SME

Senát musel pojednávať v neprítomnosti obžalovaného, Jozef Majský je totiž v Česku. V tom istom prípade Najvyšší súd ešte v roku 2018 odsúdil Majského spoluobžalovaných Dávida Brtvu na 9-ročný trest (v súčasnosti je podmienečne prepustený) a Patrika Pachingera na 7 rokov.

Jozef Majský, Patrik Pachinger aj Dávid Brtva vytvárali voči spoločnostiam Horizont Slovakia a BMG Invest falošné pohľadávky, čím im spôsobili škodu v sume 448 miliónov slovenských korún, uvádza TA3. Vedúcu úlohu v skupine mal mať podľa obžaloby Jozef Majský.

Odporúčané
8 ľudí, ktorých stiahol ku dnu Marian Kočner alebo jeho Threema. Kam až siahali chápadlá muža obvineného z objednávky vraždy 8 ľudí, ktorých stiahol ku dnu Marian Kočner alebo jeho Threema. Kam až siahali chápadlá muža obvineného z objednávky vraždy 13. novembra 2019, 13:48

Príbeh Jozefa Marhuľu – čo bolo jeho pôvodné meno pred tým, ako začal podnikať, do veľkej miery kopíruje to, čo sme videli v správach v posledných mesiacoch. Po všetkých klenotoch z Kočnerovho trezoru však už sú spočítané aj jeho dni.


Pre Majského mohol byť práve rozsudok v kauze zmenky TV Markíza za 69 miliónov veľkým signálom, že sa mal začať báť. Marian Kočner bol totiž, zdá sa, jeho dobrým kamarátom, ktorý bol ochotný podplatiť Trnku, aby ho v roku 2005 prepustil na slobodu a Pavol Rusko bol zasa dôkazom, že obštrukcie v podobe potvrdení o práceneschopnosti nemôžu trvať navždy.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kto je Jozef Majský s kým sa pozná
  • Ako mu na slobodu pomohol bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka
  • Prečo Trnka rozhodol podľa Lipšica nesprávne
  • Ako Jozef Majský údajne vytuneloval BMG Invest a Horizont, ktorá okrádala ľudí na princípe pyramídovej hry
  • Ako Majského usvedčila videonahrávka
  • Koľkokrát bol Majský práceneschopný a ako dlho sa mu už darí vyhýbať trestu
  • V čom je Jozef Majský podobný Kočnerovi alebo Ruskovi

„Veď ja som predsa tých ľudí neokradol!“

V deväťdesiatych rokoch sa označoval za miliardára, potom vytuneloval nebankovky. Jozefovi Majskému pomohol na slobodu Trnka
V deväťdesiatych rokoch sa označoval za miliardára, potom vytuneloval nebankovky. Jozefovi Majskému pomohol na slobodu Trnka Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa

Jozef Majský mal už začiatkom deväťdesiatych rokov viac ako 40 firiem, bol známym privatizérom a podľa SME odhadoval vtedy svoj majetok na asi 8 miliárd korún (štvrť miliardy eur). „Chcel by som svojim deťom zanechať niečo, za čo sa nebudú hanbiť,“ povedal v decembri 2001 v novoročnom želaní v týždenníku Život.

To sa mu však nepodarilo. Jozef Majský je od roku 2002 obvinený zo zosnovania zločineckej skupiny a podvodu v nebankovkách BMG Invest a Horizont. Tá fungovala na princípe pyramídovej hry, keď lákala ľudí, aby do nej vložili svoje peniaze pod zámienkou veľmi vysokých výnosov. Staršie vklady sa však splácali novými a vo februári 2002 spoločnosť definitívne zavrela všetky pobočky. Poškodených Slovákov bolo asi 170-tisíc, ktorí prišli dohromady o približne 2 miliardy eur. 

V tomto ilegálnom biznise bol Majský aj s bielymi koňmi Dávidom Brtvom a Patrikom Pachingerom. Obaja svoje tresty prijali a prvý menovaný je od roku 2018 na slobode. Jozefa Majského však vylúčili na samostatné konanie, keďže bol opakovane vážne chorý a potvrdenia o práceneschopnosti sa postupne stali jeho najlepším nástrojom na to, ako sa do dnešného dňa vyhýbať väzeniu. 

„Veď ja som predsa tých ľudí neokradol. Nemôžu hovoriť, že som niečo vytuneloval, keď z toho nemám nijaké peniaze,“ konštatoval po rokoch Majský v rozhovore pre Topky

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 78071 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto je Jozef Majský s kým sa pozná
  • Ako mu na slobodu pomohol bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka
  • Prečo Trnka rozhodol podľa Lipšica nesprávne
  • Ako Jozef Majský údajne vytuneloval BMG Invest a Horizont, ktorá okrádala ľudí na princípe pyramídovej hry
  • Ako Majského usvedčila videonahrávka
  • Koľkokrát bol Majský práceneschopný a ako dlho sa mu už darí vyhýbať trestu
  • V čom je Jozef Majský podobný Kočnerovi alebo Ruskovi
Domov
Zdieľať
Diskusia