Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2019, 8:52
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Privolanie sanitky za 2 500 dolárov? Ľudia hádali ceny lekárskych zákrokov v USA

ZAUJÍMAVOSTI USA
Uložiť Uložené

Video sa rýchlo stalo virálnym. Môžno ešte budeš rád za slovenské zdravotné poistenie.

So slovenským zdravotníctvom zrejme nemáš len tie najlepšie skúsenosti. Dlhé čakanie pred ordináciou alebo objednávanie na termíny až o niekoľko mesiacov potom, čo začneš pocitovať problémy, nie sú žiadnou výnimkou. 

U nás si však každý musí povinne platiť zdravotné poistenie. To znamená, že náročnejšie lekárske zákroky by potom pre teba mali byť zadarmo a dostupné pre každého. Uhradí ich totiž práve poisťovňa. Tento stav teoreticky platí, hoci niektoré nemocnice a lekári vyberajú drobné doplatky v rádoch desiatok eur za prenocovanie, stravu, registráciu nových pacientov a podobne. 

Odporúčané
Vyspovedali sme 5 mladých lekárov. Prečo sú niekedy aj 30 hodín v službe a čo si myslia o platoch v zahraničí Vyspovedali sme 5 mladých lekárov. Prečo sú niekedy aj 30 hodín v službe a čo si myslia o platoch v zahraničí 21. októbra 2019, 10:51

V USA je však situácia iná. Podobne univerzálny systém neexistuje. Niektorí občania sú podľa The Infographics Show poistení vďaka zamestnávateľom, niektorí si poistenie platia sami u rôznych súkromných spoločností a iní sa zas snažia ušetriť, prípadne nemajú peniaze navyše a poistenie teda nemajú žiadne.

Po každom lekárskom zákroku ich teda čaká tučný účet, ktorí často nedokážu zo svojich úspor vôbec zaplatiť a prakticky zbankrotujú. Web Joe.co.uk sa vydal do britských ulíc, kde sa náhodných okoloidúcich pýtal, koľko podľa nich stoja v USA bežné lekárske zákroky. Ich reakcie, respektíve skutočné sumy ťa určite prekvapia. 

Pôrod dieťaťa priemerne 10 000 dolárov
Privolanie záchranky 2 500 dolárov
Dve EpiPen perá na liečbu alergických šokov 600 dolárov
Vnútromaternicové teliesko (antikoncepcia) 1 300 dolárov
Inhalátor 250 až 350 dolárov

Tieto sumy podľa rôznych údajov privedú ročne ku krachu až 650-tisíc Američanov. Vlani krajinou otriasol príbeh o 45-ročnej žene z Massachusetts, ktorej sa noha sa zasekla medzi hranou nástupišťa a vagónom metra. 

Okoloidúcich údajne v bolestiach prosila, aby nevolali sanitku, pretože si ju nemôže dovoliť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia