Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. decembra 2019, 20:50
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Bude tabletka po vyradená zo zoznamu voľnopredajných liekov? Slovenský parlament diskutuje o dostupnosti známeho lieku

ZAUJÍMAVOSTI POTRAT SLOVENSKO TEHOTENSTVO
Uložiť Uložené

Parlament naďalej diskutuje o zákone, ktorý upravuje potraty.

Povinnosť počúvania tlkotu srdca plodu pred potratom sa má vypustiť z navrhovanej novely zákona. Nový návrh však prináša ďalšie zmeny. Otec dieťaťa by podľa neho mal o existencii počatého dieťaťa vedieť, rovnako by mal vedieť o tom, že žena chce prerušiť tehotenstvo. Chcú tiež sťažiť prístup k tabletkám po. 

Odporúčané
Podľa skúseného gynekológa môže počúvanie tlkotu srdca plod ohroziť. Vznikla petícia za jeho odvolanie, no aj za jeho podporu Podľa skúseného gynekológa môže počúvanie tlkotu srdca plod ohroziť. Vznikla petícia za jeho odvolanie, no aj za jeho podporu 5. novembra 2019, 17:31

O novom zákone diskutovali, zatiaľ nič neschválili

Pozmeňujúci návrh predložila Eva Smolíková (SNS). Zmien navrhuje niekoľko. Priamo do zákona sa má vložiť rozšírený vzor písomného poučenia pre ženy, podľa ktorého musí lekár hovoriť aj o výške rozličných príspevkov od štátu (materský, rodičovský a ďalšie). Okrem toho návrh počíta s tým, že tzv. „tabletky po“ vyradia zo zoznamu liekov, na ktoré nie je potrebný lekársky predpis.

„Ženy budú jasne ohrozené na zdraví a možno aj na živote, ak nebudú mať dostatočný prístup k takejto tabletke,“ vyjadrila svoj nesúhlas s týmto návrhom Simona Petrík (nezávislá). Tabletky po sú riešením, po ktorom siahnu ženy zvyčajne po nechránenom sexe, alebo v prípadoch, keď antikoncepcia zlyhá. Užíva sa zväčša do 72 hodín od sexu, pričom čím skôr ju žena užije, tým je väčšia šanca, že tabletka zaberie. Nateraz je voľne dostupná v lekárňach.

Odporúčané
Maturovala som s dieťaťom na rukách: Mladé Slovenky hovoria o tehotenstve počas štúdia, niektoré rodina posielala na potrat Maturovala som s dieťaťom na rukách: Mladé Slovenky hovoria o tehotenstve počas štúdia, niektoré rodina posielala na potrat 18. októbra 2019, 17:56

Smolíková odôvodnila svoj návrh tým, sa tak má zlepšiť ochrana zdravia a ochrana pred nežiaducimi účinkami tabletky. Podľa Cigánikovej (SaS) hrozí, že ženy budú siahať po iných alternatívach, ktoré im môžu ublížiť ešte viac.

Domov
Zdieľať
Diskusia