Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. decembra 2019, 19:28
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Matka žiada 450-tisíc € ako odškodné za smrť svojho 20-ročného syna. Za jeho usmrtenie obvinili dvoch lekárov

NEWS SLOVENSKO ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Podľa jej právničky by mala byť výška náhrady akýmsi mementom pre slovenské nemocnice.

Filip (†20) zomrel v nemocnici v Bardejove pred viac ako tromi rokmi. Jeho matka sa, pochopiteľne, so stratou stále vyrovnáva, bojuje aj o rekordné odškodné. Podľa jej právničky by mala byť výška náhrady akýmsi mementom pre slovenské nemocnice. O tragickom prípade informuje TV Markíza.

V nemocnici urobili chybu

Filip sa sťažoval na bolesti brucha. V Bardejove si opakovane prešiel kolonoskopiou, no jeho zdravotný stav sa stále zhoršoval. Lekári mali podozrenie na Crohnovu chorobu (choroba, ktorá spôsobuje zápal tenkého a hrubého čreva a tvoria sa pri nej bolestivé vredy). Previezli ho preto do Košíc, kde mu vyoperovali celé hrubé črevo. Po viac ako mesiaci však zomrel.

Odporúčané
Nočná Bratislava je oveľa nebezpečnejšia ako psychiatria. Strávili sme tri dni v pezinskej nemocnici, kde liečia duševne chorých Nočná Bratislava je oveľa nebezpečnejšia ako psychiatria. Strávili sme tri dni v pezinskej nemocnici, kde liečia duševne chorých 9. októbra 2019, 16:16

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou zistil, že pri liečbe došlo k chybám. Lekári nerobili vyšetrenia včas, Filipove bolesti iba tíšili pomocou analgetík a opiátov. Prípad preto vyšetruje aj polícia, z prečinu usmrtenia sú obvinení dvaja bardejovskí lekári. Matka zosnulého chlapca, pani Fedorčáková, je však presvedčená, že smrť jej syna majú na vine viacerí.

Rekordné odškodné takmer pol milióna

Ako odškodné žiada 450-tisíc €, pričom dúfa, že táto suma poslúži ako memento pre slovenské nemocnice. Podľa informácií TV Markíza sudkyňa predbežne s návrhom na odškodné súhlasí, no chce ešte prehodnotiť jeho výšku. Na ďalších pojednávaniach bude vypočúvať lekárov a znalcov.

Súdny proces je náročný hlavne pre Filipovu matku, ktorá si musela znovu vypočuť, čo všetko si chlapec musel pretrpieť. „Nedá sa s tým žiť, to už nikdy nebude dobre,“ hovorí v reportáži so slzami v očiach. Je zároveň presvedčená, že lekári mu ublížili pri kolonoskopii a roztrhli mu črevo. Na následky zranenia zomrel. „Musela by som byť vrahom na to, aby som to pochopila. Neviem ináč pochopiť, čo sa tam dialo,“ povedala na margo toho, že lekári sa nesnažili včas zistiť príčinu, prečo sa zdravotný stav jej syna stále zhoršuje.

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Právnik, ktorý zastupuje nemocnicu, tvrdí, že nedošlo k žiadnym chybám, pretože vraj neexistujú presné predpisy, ako by mali v takýchto prípadoch lekári postupovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia