Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. decembra 2019, 6:54
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Reebok má tenisky z ricínovej fazule a eukalyptu. Sú celé z prírodne rozložiteľných materiálov

MÓDA EKOLÓGIA MÓDA NAJZAUJÍMAVEJŠIE PÁRY TENISIEK
Uložiť Uložené

Na trh prídu na jeseň 2020.

Veľké módne značky a odevný priemysel sú často terčom kritiky za to, že ich produkty nie sú úplne ekologické. Zaťažujú tak životné prostredie podobne ako autá, plastové fľaše či príliš vysoká spotreba elektriny. 

Možno aj preto sa Reebok rozhodol, že nové športové tenisky Forever Floatride Grow vyrobí z čisto prírodných materiálov. Značka podľa Engadgetu vo vysoko pružnej strednej časti podrážky vhodnej pre bežcov použila materiál z rícínových fazúľ, ktoré boli dopestované v trvalo udržateľnom hospodárstve.

 

Reebok má tenisky z ricínovej fazule a eukalyptu. Sú celé z prírodne rozložiteľných materiálov
Zdroj: reebok.sk

Mimochodom, tieto plody sú bežne pre človeka vysoko toxické, smrtelne sa otráviť môžeš už po požití 10 semien. To však, samozrejme, platí len pri ich konzumácii, nie nosení na nohe. Olej z nich sa zas údajne môže použiť pri liežbe zápchy.

Vrchná časť tenisky je vytvorená z rozložiteľných vlákien eukalyptových stromov, ktoré by mali zabezpečiť priedušnosť. 

Odporúčané
Ekologická značka predstavila spodnú bielizeň, ktorú nemusíš prať celé týždne Ekologická značka predstavila spodnú bielizeň, ktorú nemusíš prať celé týždne 1. júla 2019, 11:02

Najpodstatnejšou je však samotná plocha, ktorá prichádza do kontaktu so zemou. Tu údajne synteticky vyrábanú gumu z ropy a plastov nahradila kôra z kaučukovníka, respektíve latexové mlieko, ktoré je východzou surovinou pri výrobe prírodného kaučuku. 

Tenisky prídu na trh až na jeseň 2020. Cena zatiaľ známa nie je, no vývoj Reeboku trval až tri roky. Na finálnej visačke v obchodoch to určite bude zohľadnené. 


Značka už aktuálne ponúka voľnočasovú obuv NPC UK Cotton + Corn, ktorá je, ako názov napovedá, vyrobená z bavlny a kukurice. Podobnú biodegradabilnú obuv však už dnes nájdeš pomerne bežne. Viacero projektov to skúšalo aj na crowdfundingových portáloch, ako je Kickstarter alebo Indiegogo. 

Reebok má tenisky z ricínovej fazule a eukalyptu. Sú celé z prírodne rozložiteľných materiálov
Zdroj: www.reebok.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia