Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2019, 13:44
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Čína zavádza povinné skenovanie tváre pri kúpe novej SIM karty. Vláda vraj svojich občanov sleduje už takmer všade

TECH ČÍNA
Uložiť Uložené

V krajine je viac než 170 miliónov sledovacích kamier. Vzhľadom na súčasný stav ľudských práv v Číne, má ísť o ďalší krok k policajnému štátu.

Čína je známa tým, že svojich občanov kontroluje prakticky na každom kroku. Podľa Engadgetu sa teraz dohľad rozšíril na povinné skenovanie tváre pred požiadaním o novú SIM kartu, respektíve paušál u mobilného operátora

Dáta sa tak uložia a v pripade potreby budú zaiste vyžiadateľné políciou či inými orgánmi ovládanými komunistickou vládou, ktorá bude môcť s telefónnym číslom rýchlo spojiť aj podobizeň oficiálneho majiteľa. Hoci web pripomína, že ide o ďalšie obmedzenie súkromia, jednorazové (tzv. burner phone) telefóny dnes zrejme uvidíš iba vo filmoch.

Meno, priezvisko a občiansky preukaz si od teba povinne vypýtajú aj operátori na Slovensku. 

V prípade Číny však ide skôr o ďalší dielik do veľmi prísnej sledovacej skladačky. Už minimálne od roku 2016 začínajú niektorí čínski občania so skóre 1 000 bodov, ktoré si postupne môžu zvýšiť (napríklad darovaním krvi, pomocou v miestnej komunite atď.) alebo znížiť za rôzne priestupky proti spoločenskému spolunažívaniu. 

Pri výraznejšom poklese však Čínania prichádzajú o možnosť kupovať si letenky alebo lístky na vlak. 

Naprieč krajinou je podľa BBC aktuálne už viac než 170 miliónov sledovacích kamier, ktoré dokážu občanov identifikovať na základe umelej inteligencie a rozpoznávania tvárí.

Krajina tak teoreticky môže sledovať každý pohyb väčšiny svojich občanov. Ak si k tomu pripočítaš zmienky o častom porušovaní ľudských práv, blokovanie západných webstránok či správy o väznení Ujgurskej komunity v nápravno-výchovných centrách, dostaneš presnejší obraz o tom, prečo viacerí odborníci bijú na poplach. 

Domov
Zdieľať
Diskusia