Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. decembra 2019, 15:09
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Šíri sa hoax, že Prezidentský palác vysvietili dúhovo, aby podporili LGBTI. Skúšali však iba osvetlenie

ZAUJÍMAVOSTI ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Slovenským internetom sa opäť šíri nepravdivá informácia.

Falošné či neúplné informácie, ktoré polarizujú spoločnosť, sa šíria rýchlosťou svetla. Príkladov by bola kopa, a to nemusíme ísť ani ďaleko do minulosti. Nedávno sa napríklad šíril hoax, že polícia tají vraždy mladých dievčat v Bratislave. Stačil pritom len printscreen komunikácie dvoch ľudí. Uverili tomu stovky ľudí, obrázok zdieľali aj influenceri.

Odporúčané
Polícia sa už zaoberá konkrétnymi Slovákmi, ktorí šíria hoaxy o vražde žien v Bratislave, zverejnila aj ich mená Polícia sa už zaoberá konkrétnymi Slovákmi, ktorí šíria hoaxy o vražde žien v Bratislave, zverejnila aj ich mená 23. novembra 2019, 10:33

Tentokrát sa šírila fotografia, ktorú pôvodne na svojom profile na Facebooku zverejnil Eugen Korda. Spýtal sa priateľov a ľudí, čo ho sledujú, ako sa im páči nová výzdoba. V komentároch ľudia reagovali rôzne. Niektorí sa už tam pýtali, či je to podpora LGBTI. To stačilo na to, aby to bola „hotová informácia“ a hoax sa šíril Facebookom.

Aj dezinformačná scéna sa chytila a zasiala semienko pochybnosti. K článku o osvetlení napísali, že „niektorí vďaka farbám poukazujú na podporu LGBT komunity, i keď dôkazy o úmysle upozorniť na menšinu chýbajú.“ 

 

Poradca prezidentky prakticky ihneď reagoval na nezmysly, ktoré sa začali šíriť. Pod fotografiami Kordu napísal, že to bola skúška nového osvetlenia. „Nik nejde robiť diskotéku, ale uznajte, že test urobiť po inštalácii treba,“ napísal. Podľa jeho slov skúška netrvala dlho, keď šiel večer domov, osvetlenie svietilo obyčajným, bielym svetlom.

Fotky sa tiež objavili na facebookovej stránke Nekŕmte nás odpadom. Aj tam bolo jasne napísané, že išlo len o skúšku. Pod príspevkom sa objavili takmer tri stovky komentárov. Mnohé z nich aj napriek vysvetleniu stále tvrdili, že to je „propaganda LGBTI“.

Odporúčané
Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať 22. apríla 2023, 9:00

Čo dodať? Snáď len to, že netreba veriť všetkému na internete a hlavne sa neriadiť len podľa dojmov. Hoaxov je vo virtuálnom svete veľa, preto je na mieste informácie si najskôr overiť a až potom hodnotiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia