Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. decembra 2019, 21:11
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Prečo je ženám väčšia zima ako mužom? Existuje hneď niekoľko dôvodov

NEWS
Uložiť Uložené

Ak patríš medzi tie, ktorým býva vždy zima, tu je dôvod, prečo je to tak.

Dievčatá občas majú ľadové ruky. A to aj napriek tomu, že sú oveľa lepšie oblečené ako chlapci. Zamýšľal si sa niekedy nad tým, prečo to tak vlastne je? Existuje hneď niekoľko dôvodov, ktoré sú podložené vedeckými faktami. Pozbieral ich web Glamour.

Odporúčané
Muži sú vtipnejší ako ženy, ukázala štúdia Muži sú vtipnejší ako ženy, ukázala štúdia 1. novembra 2019, 14:31

Ženy majú vyššiu telesnú teplotu tela ako muži. Áno, znie to ako paradox. Avšak štúdia vedená vedcami z  University of Maryland School of Medicine ukazuje, že každodenná telesná teplota žien bola vyššia v porovnaní s mužmi. No a keďže ženské telo je zvyknuté byť „teplejšie“, studený vzduch pôsobí o to viac. No a ak žena užíva hormonálnu antikoncepciu, tento efekt sa zdvojnásobí. 

Prečo je ženám väčšia zima ako mužom? Existuje hneď niekoľko dôvodov
Zdroj: Unsplash/Martin Reisch

Dievčatá tiež majú chladnejšie končatiny v porovnaní s mužmi. Aj toto bolo vedecky potvrdené. Podľa štúdie časopisu UK Lancet sú chodidlá a dlane žien značne chladnejšie.

No a tretím, hlavným dôvodom, je pomalší metabolizmus. Muži ho majú podľa článku uverejneného v časopise Journal of Applied Physiology asi o 23 % rýchlejší ako ženy. No a čo je metabolizmus? V skratke, je to súhrn všetkých chemických, fyzikálnych a biochemických dejov, ktoré prebiehajú konkrétne v bunkách. Inými slovami, ako rýchlo spaľuješ kalórie.

Nabudúce teda, keď bude tebe alebo tvojej kamoške zima, spomeň si na tento článok. Keď budeš dobre oblečená a niekto ti bude vyčítať, že si sa mala ešte lepšie obliecť, môžeš mu to vyargumentovať vedeckými faktami.

Domov
Zdieľať
Diskusia