Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2019, 17:37
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Nemci do roku 2022 zatvoria všetky jadrové elektrárne. Nevedia ale, kam dajú 2 000 kontajnerov rádioaktívneho odpadu

NEWS
Uložiť Uložené

Jadrové elektrárne sú nebezpečné a energiu vieme v 21. storočí získať aj inak. Kde však skončí rádioaktívny materiál?

Mnoho vyspelých krajín momentálne premýšľa nad tým, ako nahradiť energiu z jadrových elektrární. Sú totiž nebezpečné a nešetrné voči životnému prostrediu v porovnaní s ekologickejšími alternatívami. Slovensko je jedna z mála krajín Európy, ktorá ide opačným smerom, staviame tretí a štvrtý blok Atómovej elektrárne Mochovce. 

Odporúčané
Jadrová vojna medzi Ruskom a USA by za 5 hodín zabila 34 miliónov ľudí. Simulačné video ukazuje priebeh katastrofy Jadrová vojna medzi Ruskom a USA by za 5 hodín zabila 34 miliónov ľudí. Simulačné video ukazuje priebeh katastrofy 19. septembra 2019, 8:47

Nemecko má diametrálne odlišný problém. Chystá sa postupne zrušiť všetky jadrové elektrárne v krajine a momentálne rieši, čo spraví s rádioaktívnym odpadom. Kam Nemci odpracú 28 000 metrov kubických smrtiaceho materiálu? Odpoveď ešte nemajú, píše CNN.

Musia nájsť miesto, kde také množstvo odpadu nebude ničiť zdravie a ani planétu. Miesto musí byť mimo pevniny, bez podzemných vôd a zemetrasení. Mohlo by totiž dôjsť k úniku. No a keďže tam musí ostať milióny rokov, musia si to vedci poriadne premyslieť.

Nemci postupne zatvoria všetky jadrové elektrárne. Problém však je, kam dajú rádioaktívny odpad
Nemci postupne zatvoria všetky jadrové elektrárne. Problém však je, kam dajú rádioaktívny odpad Zdroj: www.peakpx.com

2 000 kontajnerov odpadu nie je málo. Ak si spomenieš na úspešný seriálový hit  Chernobyl od HBO, zrejme ti je jasné, že vyriešiť tento problém bude vcelku zložité a zdĺhavé. Už len preprava takéhoto materiálu je životu nebezpečná, o manipulácii sa snáď ani nemusíme baviť.

Nemci poslednú jadrovú elektráreň plánujú zatvoriť do roku 2022 a do roku 2031 majú v pláne nájsť „cintorín“ pre rádioaktívny odpad. Nazvali to konečným úložiskom. Momentálne je rádioaktívny odpad vysokej úrovne uložený v blízkosti elektrárne, odkiaľ pochádza.

Vo Fínsku tento problém riešili tak, že odpad uložili hlboko do zeme so žulovým základom. Nemecko však takéto žulové oblasti nemá, základom budú musieť byť teda iné horniny. Proces premiestňovania odpadu by mal podľa odhadov skončiť medzi rokmi 2130 až 2170. Vtedy bude úložisko zapečatené.

Domov
Zdieľať
Diskusia