Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2019, 7:50
Čas čítania 1:40
Tímea Krauszová

V obchode v Japonsku môžu zamestnankyne nosiť „menštruačný odznak“: Zákazníci tak vedia, kedy majú svoje dni

NEWS JAPONSKO ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Je na nich, či si odznak dajú alebo nie.

V japonskom obchode, ktorý sa zameriava na predaj zdravotníckych a hygienických produktov pre ženy, vytvorili tzv. menštruačné odznaky. Ich zamestnankyne si ich môžu pripnúť, ak by chceli dať kolegyniam vedieť, že majú svoje dni. Nosenie odznakov nie je povinné a reakcie nielen zamestnancov, ale aj širokej verejnosti, sú zmiešané. O nápade píše LADbible, CNBC ale aj ďalšie médiá.

Odporúčané
Karolína chce byť gynekologičkou, točí videá aj o menštruácii. Po nociach robí záchranárku, asistuje aj pri pôrode (Rozhovor) Karolína chce byť gynekologičkou, točí videá aj o menštruácii. Po nociach robí záchranárku, asistuje aj pri pôrode (Rozhovor) 21. novembra 2019, 10:09

Obchod pre ženy

V obchode predávajú tovar spojený so ženským zdravím, okrem hygienických potrieb majú aj špecializované oddelenia podľa jednotlivých častí ženského cyklu (napríklad na riešenie predmenštruačného syndrómu). V dobe, keď je ženské zdravie stále pomerne tabu, je toto odvážny krok vpred, ktorý by mohol otvoriť diskusiu. 

Po prvotnej medializácii však zástupca obchodu uviedol niektoré veci na pravú mieru. Pre BBC povedal, že cieľom nikdy nebolo informovať o menštruácii ich zákazníkov. Chceli len pomôcť zamestnankyniam. „Chceli sme zlepšiť pracovné podmienky,“ tvrdil. Po tom, čo sa verejnosť dozvedela, že odznaky majú informovať zákazníkov, mnohí vyjadrili obavy, či nebudú zamestnankyne čeliť šikane a výsmechu. O to však obchodu nešlo.

Niektoré zamestnankyne prijali zmenu kladne. V prípade, že ich kolegyňa mala pripnutý odznačik, pomohli jej s ťažkými vecami, mohli tiež dostať dlhšie prestávky a celkovo viac podpory. Podpora bola vzájomná a nenútená. Kvôli medializácii teraz vedenie obchodu zvažuje, akým spôsobom upravia túto firemnú politiku, nemienia sa však nápadu s odznačikmi úplne vzdať. Hľadajú skôr iný spôsob, ako interne odkomunikovať, že niektorá z kolegýň potrebuje pomoc, pretože má svoje dni.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Ženy často počas menštruácie zažívajú silné kŕče, bolesti brucha, krížov či svalov celkovo, migrény a závrate. Môžu mať ťažkosti s koordináciou či dvíhaním ťažkých vecí a niektoré si potrebujú aj odskočiť častejšie. Je teda možné, že majiteľ obchodu naozaj chcel vytvoriť tzv. period-friendly pracovné prostredie. Len čo sa však informácia o odznakoch dostala na verejnosť, mohlo to viacerým pracovníčkam pripadať trápne alebo nepríjemné.

Samozrejme, viacerí sa už k odznakom vyjadrili aj na sociálnych sieťach. Niektorí ľudia veria, že by tento krok pomohol zbaviť sa stigmy, iní o tom až tak presvedčení nie sú. Netreba však zabúdať, že ide o špecializovaný obchod pre ženy, a teda len málo mužov ho navštívi. Odznaky by mohli pomôcť, aby sa ženy medzi sebou rozprávali o svojich problémoch. Na druhej strane, podeliť sa o takúto intímnu informáciu s cudzími zákazníčkami nemusí ženám pomôcť cítiť sa lepšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia