Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2019, 12:19
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Takmer štvrtina mladých ľudí je v panike, keď im zoberieš mobil, ukázala štúdia

TECH
Uložiť Uložené

Nová generácia sa je závislá na mobiloch.

Na technológiách sa ľudstvo stalo závislé. Mobily sa stali našou druhou hlavou, používame ich denne niekoľko hodín. Či už sú to sociálne siete, alebo rôzne pomôcky, mnohí si bez inteligentného zariadenia nevedia predstaviť život. Ba čo viac, mladí ľudia sú dokonca v panike, ak im prístup k mobilu odoberieš, ukázal výskum psychiatrov, píše BBC.

Odporúčané
Muži sú vtipnejší ako ženy, ukázala štúdia Muži sú vtipnejší ako ženy, ukázala štúdia 1. novembra 2019, 14:31

Štúdia z King's College London ukazuje, že mnohí mladí ľudia, ktorí sú na mobiloch denne, sa ho už jednoducho nevedia vzdať. Keď im mobil vzali, začali panikáriť alebo boli rozrušení. Takáto závislosť môže spôsobiť vážne následky na duševnom zdraví.

Mladí ľudia majú paniku z toho, keď im zoberieš mobil.
Mladí ľudia majú paniku z toho, keď im zoberieš mobil. Zdroj: Unsplash

Výskum bol publikovaný v BMC Psychiatry, pričom výskumníci analyzovali 41 štúdií. Dohromady boli pozbierané dáta o 42 000 mladých ľuďoch. Z nich až 23 % boli na smartfóne závislí − prejavovali úzkosť, nevedeli obmedziť čas strávený na mobile a boli na ňom tak často, že to značne ovplyvňovalo ich život a denné aktivity. Títo ľudia podliehali stresu, mali zlú náladu a nedostatok spánku.

Spoluautorka štúdie Samantha Sohn varovala, že závislosť môže mať vážne duševné následky. „Je potrebné aj naďalej sledovať, aké problematické môže byť používanie inteligentných zariadení,“ povedala.

Domov
Zdieľať
Diskusia