Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2019, 10:12
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Rómom prajú smrť, Viola sa zas vraj mala lepšie obliekať. Nenávistné komentáre sú nechutným národným športom, rieši ich NAKA

ZAUJÍMAVOSTI VRAŽDA
Uložiť Uložené

Ľudia žiadali trest smrti a mučenie, popáleným chlapcom z osady zas smrť.

Mnohí Slováci si stále neuvedomujú, že to, čo napíšu internete, ich môže dobehnúť v reálnom živote. Polícia si po rokoch začala nenávistné a vulgárne vyjadrenia všímať a reaguje.

„Upáliť všetkých cigánov. Ženy obesiť a stiahnuť z kože. Deti sa na to nechať dívať a potom utopiť. Ich pozostatky roztrhať na kúsky, nechať zhniť na slnku a potom hodiť pri lese, nech sa zverina nažerie. Toto je moje riešenie rómskej problematiky a nie dávky a byty!“  takýto rasistický komentár napísal muž na Facebooku. Polícia si ho našla a za status dostal trest 200 eur. 

Muži zákona sa zaoberajú rasizmom vo všetkých jeho formách a podobách, napríklad aj statusom mladej ženy, ktorá sa vyjadrila k výbuchu paneláku v Prešove. Vraj ešte šťastie, že v paneláku nebýval žiadny Róm, len gádže. „Môžeme potvrdiť, že špecialisti na extrémizmus a nenávistné prejavy z NAKA sa týmto príspevkom zaoberajú. Evidujeme každú osobu, ktorá nás na tento status upozornila a v prípade potreby budú nahlasovatelia predvolaní na NAKA ako svedkovia,“ napísala polícia na sociálnej sieti.

Odporúčané
Martina Daňa a Rudolfa Vaského zobrali do vyšetrovacej väzby, aby netočili ďalšie videá Martina Daňa a Rudolfa Vaského zobrali do vyšetrovacej väzby, aby netočili ďalšie videá 16. decembra 2019, 18:16

Nenávistné prejavy a osočovanie na internete dobehli aj youtuberov Martina Daňa a Rudolfa Vaského. Zatiaľ sú vo vyšetrovacej väzbe, do ktorej ich zobral Okresný súd Bratislava I za opakovaný trestný čin výtržníctva, vo videách sa podľa vyšetrovateľa vyhrážali. 

Dôvodom väzby je obava, že budú pokračovať v trestnej činnosti. Aby netočili ďalšie agresívne videá, v ktorých slovne napádajú politikov, novinárov aj prezidentku Zuzanu Čaputovú.  „Obvinení aj prokurátor podali sťažnosť, o ktorej bude po doručení rozhodovať Krajský súd v Bratislave,“ povedal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Prípad Violy v ľuďoch prebudil nevídanú zlosť

Nenávistné komentáre nie sú na sociálnych sieťach ničím nezvyčajným a mnohé potrestané nie sú. Za zmienku stojí reakcia mnohých ľudí po medializovaní prípadu úmrtia Violy. 18. novembra TV Joj informovala, že polícia v Bratislave vyšetruje prípad zbitej ženy, ktorá podľahla vážnym zraneniam po prevoze do nemocnice. Muži zákona na správu televízie reagovali o dva dni neskôr a v statuse vysvetlili, prečo o úmrtí neinformovali verejnosť skôr.

Odporúčané
Mladú Slovenku v Bratislave dobili na smrť. Obeť bola zrejme aj znásilnená Mladú Slovenku v Bratislave dobili na smrť. Obeť bola zrejme aj znásilnená 18. novembra 2019, 15:55

„Častokrát je pre vyšetrovanie vhodná taktika utajenosti, keď sa napríklad páchateľ trestného činu nedozvie z médií postup polície vo vyšetrovaní. Vďaka tomu môže vyšetrovateľ dobehnúť náskok páchateľa a získať významné informácie,“ tvrdili policajti na Facebooku.

Status má vyše 1 500 lajkov, takmer 500 komentárov a vyše 110 zdieľaní. Reakcie boli rôzne. Niektorí krok policajtov obhajovali, iní zas zastávali názor, že muži zákona mali žiadať verejnosť o pomoc. No a nejeden diskutujúci napísal, aby sa obnovil trest smrti či fyzické mučenie.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 77841 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké nenávistné komentáre písali ľudia po vražde Violy
  • Prečo za to môžu byť postihnutí
  • Aké hoaxy sa po vražde objavili a ako s nimi bojovať
  • Čo nesedelo na informáciách o upálenom chlapcovi v Smižanoch a aké nenávistné komentáre vzbudil
  • Kto šíri hoaxy a falošné informácie, čo na ich šírenie hovorí psychológ a ako s nimi bojovať
Domov
Zdieľať
Diskusia