Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. septembra 2021, 11:30
Čas čítania 7:09
Dávid Jackanič Adam Novosad

Dnes ubehlo 10 rokov od smrti legendárneho Paľa Demitru. Hokej tu ide dole kopcom, musím mu pomôcť, sľúbil krátko pred tragédiou

Dnes ubehlo 10 rokov od smrti legendárneho Paľa Demitru. Hokej tu ide dole kopcom, musím mu pomôcť, sľúbil krátko pred tragédiou
Zdroj: TASR/František Iván
ŠPORT HOKEJ NHL
Uložiť Uložené

Nebyť nešťastnej leteckej tragédie spred desiatich rokov, možno by dnes Pavol Demitra vychovával mladé talenty.

Pavol Demitra patril medzi najlepších hokejistov slovenskej histórie. Nebyť jeho tragickej smrti pri havárii lietadla v Rusku v roku 2011, dnes by určite pomáhal vychovávať talenty vo svojej rodnej Dubnici nad Váhom či v neďalekom Trenčíne.

Tak sa vyjadroval krátko po ukončení reprezentačnej kariéry, s ktorou sa rozlúčil na domácom šampionáte v Bratislave a Košiciach v roku 2011.

Nezabudnuteľné momenty Pavla Demitru.
Nezabudnuteľné momenty Pavla Demitru. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Nateraz poslednú medailu na majstrovstvách sveta naši hokejisti získali len necelý rok po smrti Pavla Demitru. Striebro z Helsínk z roku 2012 venovali práve jemu. Kapitán Zdeno Chára preberal ocenenie v drese Pavla Demitru s pamätným číslom 38. 

Ani zďaleka to nebola jediná spomienka, ktorú Slovensko zosnulému hokejistovi venovalo. V Dubnici nad Váhom dodnes žiaci chodia na základnú školu pomenovanú po Demitrovi, pričom trenčianska Dukla po svojom odchovancovi pomenovala svoj hokejový štadión. Záverečnou bodkou bol vznik filmu 38 – Filmová pocta hokejovej legende. 

Hokej u nás ide dole kopcom, musím mu pomôcť„Chcem sa venovať svojej rodine, deťom a verím, že jedného dňa sa na svoje deti pôjdem pozrieť na takéto podobné podujatie. Budem rád pomáhať hokeju na Slovensku, Dukle Trenčín. Ten hokej ide u nás strašne dole kopcom, čo ukazujú výsledky reprezentácie do 18 aj 20 rokov,“ hovoril Demitra v jednom z posledných rozhovorov pred smrťou, ktorý poskytol pre Hospodárske noviny.

Krátko pred smrťou mal Demitra vo svojej budúcnosti jasno. Reprezentačný dres po neúspešnom šampionáte v Bratislave a Košiciach zavesil na klinec, pretože sa chcel sústrediť najmä na rodinu a odohrať záverečnú sezónu vo svojom klube.

„Chcem si hlavne oddýchnuť, venovať sa rodine a pripraviť sa ešte na jednu sezónu na klubovej úrovni v Jaroslavli a potom sa uvidí, čo bude ďalej,“ vysvetľoval Demitra. Aj keď už nehral v NHL, stále dokázal dominovať medzi najproduktívnejšími hráčmi v KHL. V sezóne 2010 nasúkal súperom 18 gólov a zaknihoval 43 asistencií v 54 zápasoch, pričom v 18 zápasoch play-off pridal 6 gólov a 15 asistencií. V Rusku slovenského matadora milovali.

Zdeno Chára na MS 2012.
Zdeno Chára na MS 2012. Zdroj: TASR/Pavol Neubauer

My ti teraz pri príležitosti 10. výročia tragického úmrtia Pavla Demitru prinášame 10 nezabudnuteľných momentov, ktoré zadefinovali jeho hokejovú kariéru.

Nejde však len o famózne výkony v zápasoch, v ktorých predvádzal úctyhodné kľučky, prihrávky aj góly, ale Pavol Demitra zanechal na hokejovej mape obrovskú stopu aj mimo ľadovej plochy.

Najlepšie o tom svedčí fakt, že Demitra v sezóne 1999/2000 získal Lady Byng Memorial Trophy, ktorá sa na základe hlasovania udeľuje najslušnejšiemu hráčovi celej NHL. V minulosti ju síce získal slovensko-kanadský hokejista Stan Mikita, ale v modernej histórii sa nenašiel žiadny iný Slovák, ktorý by preukázal rovnaký charakter ako Demitra.

1. Zabudnutý na drafte

Demitra odohral v NHL 847 zápasov, v ktorých nazbieral 768 bodov. Ide o vynikajúcu štatistiku, no všetko mohlo byť úplne inak. V roku 1993 sa konal každoročný draft nováčikov do NHL. O Demitrovi sa hovorilo, že patrí medzi desiatich najlepších korčuliarov z Európy v drafte. Preto sa očakávalo, že by mohol byť vybraný relatívne skoro.

Po viac ako sedemhodinovom čakaní sa nahnevaný Demitra rozhodol opustiť štadión. Zdalo sa, že na neho zabudli. Nakoniec si ho v 7. kole vybrala z 227. miesta Ottawa Senators. Podľa knihy Demitra: 38 svojmu agentovi Richovi Winterovi stihol tesne po tom, čo si ho vybrala Ottawa, povedať: „Všetkým, čo ma nechali tak dlho čakať, ukážem, že sa mýlili.“ A jeho bodové štatistiky mu dali len a len za pravdu.

2. Jedna prihrávka za 500-tisíc dolárov

Hral sa posledný zápas základnej časti sezóny 1998/1999. Demitra vedel, že ak získa 90. bod v sezóne, dostane odmenu 500-tisíc amerických dolárov.

Zápas bol takmer na konci, keď sa Demitra blížil k opustenej bráne súpera, na ľavej strane mal svojho spoluhráča Scotta Younga a pred nimi stál už len jeden obranca a za ním opustená brána. Young by si gólom zabezpečil prémiu 300-tisíc dolárov. Demitra sa rozhodol prihrať svojmu spoluhráčovi, no jeho strelu zblokoval český obranca súpera Jaroslav Modrý.

Prémiu teda nezískal nikto. Na otázku novinárov, prečo prihrával Youngovi, odpovedal jednoznačne: „Potreboval gól,“ povedal vtedy pre agentúru AP. Tento krok medzi fanúšikmi vyvolal ošiaľ, a tak sa zástupcovia klubu nakoniec rozhodli vyjsť obom v ústrety a vyplatili sľúbené bonusy obidvom hráčom.

Sebeckosť nebola Demitrovi vlastná, vďaka čomu mu na konto v roku 2000 pribudla aj individuálna trofej Lady Byng Trophy pre najslušnejšieho hráča so zmyslom pre fair play.

10 najpamätnejších momentov Pavla Demitru. Skoro ho zabudli draftovať, potom kúzlil v NHL i v reprezentácii, dnes by mal 45 rokov.
10 najpamätnejších momentov Pavla Demitru. Skoro ho zabudli draftovať, potom kúzlil v NHL i v reprezentácii, dnes by mal 45 rokov. Zdroj: AP Photo/Mary Butkus
Odporúčané
Kvôli leteckej tragédii tímu Lokomotiv sa už nikdy nemalo hrať 7. septembra, KHL sľub porušila, dnes sú na programe 4 zápasy Kvôli leteckej tragédii tímu Lokomotiv sa už nikdy nemalo hrať 7. septembra, KHL sľub porušila, dnes sú na programe 4 zápasy 7. septembra 2019, 15:51

3. Slovenský útok alias Slovak pack v St. Louis Blues

Nie je obvyklé, aby v NHL spolu hrali v jednom útoku hráči z jednej krajiny; výnimkou sú, samozrejme, čisto kanadské či americké útoky, no ani tých nie je veľa. V sezóne 2002/2003 sa však v St. Louis Blues objavil rýdzo slovenský útok, ktorý bol prezývaný aj Slovak pack. 

Takáto zostava bola nevídaná a pri súčasnom počte slovenských hokejistov v NHL v roku 2021 sa žiadny slovenský útok tak skoro neobjaví.

Tvorili ho Pavol Demitra, Michal Handzuš a Ľuboš Bartečko a na ľade vyvádzali kúsky, ktoré dlho pred nimi a ani po nich nikto nedokázal. Ľudí bavili nádherným hokejom a akciami, ktoré sa často končili zasunutím puku do odkrytej bránky súpera.

10 najpamätnejších momentov Pavla Demitru. Skoro ho zabudli draftovať, potom kúzlil v NHL i v reprezentácii, dnes by mal 45 rokov.
10 najpamätnejších momentov Pavla Demitru. Skoro ho zabudli draftovať, potom kúzlil v NHL i v reprezentácii, dnes by mal 45 rokov. Zdroj: archív TASR

Všetci traja hráči spomínali na toto obdobie ako na najlepšie vo svojej kariére. Za všetko hovorí aj štatistika Pavla Demitru, ktorý v danom ročníku dosiahol 93 kanadských bodov. Štatistiky NHL hovoria jasnou rečou – tento výkon bol Demitrov najlepší v kariére a odvtedy ho prekonať nedokázal. Slovenská chémia na ľade zafungovala bezchybne.

4. Bronz na majstrovstvách sveta v roku 2003 a gól Vokounovi

Pavol Demitra získal v reprezentačnom drese Slovenska jednu medailu – bolo to na majstrovstvách sveta v roku 2003. Do reprezentácie vtedy prišiel po svojej bodovo najúspešnejšej sezóne, ale aj s veľkým sebazaprením, keďže mal zlomený prst na ruke.

Vo fínskych Helsinkách aj napriek zraneniu patril k lídrom na ľade a pamätný je najmä jeho gól v zápase o bronz proti Česku.

Demitra dostal pred bránkou prihrávku od Miroslava Šatana, prebral si puk a rýchlymi pohybmi vpravo a vľavo rozkolísal českého brankára Tomáša Vokouna, aby mu nakoniec zasunul puk za chrbát pomedzi jeho betóny. Slovensko následne čakalo na ďalšiu medailu až do roku 2012, ktorej sa však Demitra nedožil.

 

5. Gól Slovanu Bratislava počas výluky v NHL

V sezóne 2004/2005 sa v NHL neodohral ani jeden zápas. Vedenie NHL sa totiž nedohodlo na kolektívnej zmluve s organizáciou zastupujúcou profesionálnych hráčov (NHLPA). Na druhej strane to bola skvelá správa pre slovenských fanúšikov. Mnohí slovenskí hokejisti z NHL sa totiž rozhodli odohrať sezónu vo svojich materských kluboch slovenskej extraligy, vďaka čomu sa dodnes na sezónu 2004/2005 spomína s radosťou v srdciach.

V Trenčíne tak ľudia mohli sledovať na ľade Demitru, Gáboríka či bratov Hossovcov, ktorí si to na život a na smrť rozdávali v priamych súbojoch so Šatanom či s Višňovským v drese Slovana Bratislava.

V jednom z týchto derby padol aj fantastický gól Pavla Demitru, ktorý korčuľoval sám proti brankárovi Slovana Pavlovi Rybárovi, strčil si hokejku pomedzi nohy a zakončil. Jednoznačne šlo o najkrajší gól sezóny.


6. Takmer medailová olympiáda z roku 2010

Napriek tomu, že slovenskí hokejisti na olympiáde vo Vancouveri nezískali medailu, ktorá im ušla pomedzi prsty, v zápase o bronz proti Fínom v poslednej tretine to bol práve Pavol Demitra, kto sa na tomto turnaji zaskvel.

Pár mesiacov pred olympiádou vôbec nebolo jasné, či pre zranené rameno bude môcť hrať, nakoniec to však bol jeho turnaj. Na ľade predvádzal neuveriteľné veci, strieľal krásne góly, no ešte viac ich pre spoluhráčov pripravil. Nakoniec sa stal najproduktívnejším hráčom turnaja a ako jediný Európan sa dostal do All Star výberu celej olympiády.

7. Samostatný nájazd proti Rusom

Neveľa športových okamihov si človek zapamätá tak ako legendárny samostatný nájazd v zápase Slovenska proti Rusku. V siedmej sérii nájazdov najskôr Pavol Demitra zatiahol puk k ľavému mantinelu, odkiaľ si to oblúkom namieril až k bránke Iľju Bryzgalova. Nezvyčajne zvolená trasa na bránu zmiatla fanúšikov aj brankára. 

Pred ruským brankárom Demitra pribrzdil a jemne podvihol puk, ktorý sa následne odrazil od pravej žrde za chrbát brankára. Gól dostal vtedy prívlastok dubnický dloubák, keďže Demitra pochádzal z Dubnice nad Váhom. Pamätný okamih, ktorý znamenal slovenské víťazstvo, sa dokonca dostal aj na poštové známky.

 

 

8. Demitra vs. Luongo

Napriek tomu, že na olympiáde vo Vancouveri odohral Demitra svoj životný turnaj, po jeho skončení neskrýval sklamanie. Mrzel ho najmä prehratý zápas o bronz proti Fínom, no všetko mohlo byť inak, ak by Demitra premenil svoju šancu pár sekúnd pred koncom semifinále s Kanadou.

Približne deväť sekúnd pred koncom zápasu, keď Slovensko prehrávalo s Kanadou 2 : 3 a enormným tlakom sa snažilo vyrovnať, sa dostal odrazený puk k Demitrovi, ktorý ho poslal z uhla do napoly odkrytej bránky.

Z ničoho nič sa tam však zázračne objavila lapačka jeho klubového spoluhráča a brankára Kanady Roberta Luonga, ktorý puk zázračne vyrazil. Napriek tomu, že Slovensko následne vypadlo, Demitra s Luongom sa po zápase priateľsky a s úsmevom na tvári objali ako starí kamaráti.


9. Rozlúčka so slovenskou reprezentáciou 

Mal to byť turnaj, na ktorom sa s reprezentačnou kariérou rozlúči generácia „zlatých chlapcov“. Navyše pred vlastnými fanúšikmi. Majstrovstvá sveta sa v roku 2011 totiž konali v Bratislave a Košiciach.

Turnaj však hokejistom vôbec nevyšiel, nepodarilo sa im prebojovať ani do štvrťfinále. Napriek tomu svojou snahou a bojovnosťou dokázali poblázniť slovenských fanúšikov, ktorí ich povzbudzovali až do posledného zápasu s Dánskom, v ktorom už o nič nešlo.

„Myslím si, že áno. Nedarilo sa nám skórovať a potrebovali sme akýkoľvek šťastný gólik, ktorý by nás naštartoval. Taký sa nám podaril Richardom Zedníkom až teraz v poslednom zápase, keď už o nič nešlo. Prišlo to však už neskoro,“ skonštatoval vtedy na margo šampionátu Demitra v rozhovore.

Pavol Demitra sa rozhodol po tomto zápase spontánne ukončiť svoju reprezentačnú kariéru, nepovedal o tom dokonca ani svojim najbližším. Bola to však dojemná rozlúčka, Demitra odhodil do hľadiska medzi fanúšikov dres aj rukavice a so slzami v očiach sa dlhé minúty lúčil s fantastickými slovenskými divákmi a vlastne aj s celým svetom, keďže o pár mesiacov neskôr tragicky zahynul pri nehode lietadla.

10. Dojímavá rozlúčka na trenčianskom štadióne

Bola to správa, ktorej sme najskôr nechceli veriť. Keď sa potvrdilo, že lietadlo s hokejistami tímu Lokomotiv Jaroslavľ sa zrútilo, na Slovensku, ale aj po celom svete zavládlo ticho a smútok. Na palube bol aj Pavol Demitra.

Jeho tím cestoval na zápas do Minska, lietadlo sa zrútilo bezprostredne po štarte z miestneho letiska Tunošna. Z posádky, ktorá bola na palube (45), nakoniec prežil len palubný inžinier, keďže jediný z hráčov, ktorý prežil, Alexander Galimov pár dní po páde lietadla podľahol v nemocnici zraneniam.

V Trenčíne sa konala dojímavá rozlúčka so slovenským hokejistom. Stovky ľudí prinášali k trenčianskemu hokejovému štadiónu vence, sviečky či fotografie Pavla Demitru – aspoň takto sa chceli rozlúčiť s hokejovou legendou. Do pamäti Slovákov sa navždy zapíše rozlúčka, na ktorej sa Pavol Habera lúčil so zosnulým Demitrom skladbou Boli sme raz milovaní.

Domov
Zdieľať
Diskusia