Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2019, 15:00
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Súboj F-150-ky a Cybetrucku bol naozaj neférový. Ford chce rovnocennú odvetu

Súboj F-150-ky a Cybetrucku bol naozaj neférový. Ford chce rovnocennú odvetu
TECH FORD TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Odpoveď na opäť nie veľmi šťastný krok Tesly nenechala na seba dlho čakať.

Okolo nového pick-upu od Tesly je momentálne obrovsky hype, ostatne, na to sme si už pri predstaveniach nových počinov tejto značky zvykli. Cybertruck však právom rozbúril vody nielen automobilových nadšencov, keďže Elon Musk tentokrát naozaj nekládol medze svojej fantázii.

 
Už počas onej prezentácie však došlo k niekoľkým zlyhaniam, ktoré boli síce odstupom času rôzne zdôvodnené a odkomunikované, faktom ale je, že aj teraz sa potvrdilo, že Elon Musk je síce úžasný vizionár, avšak jeho vystupovanie a prezentovanie nie je zrovna jeho silná stránka. 

Odporúčané
Internet si uťahuje z Tesly Cybertruck. Elon Musk ju vraj vymyslel počas slávneho fajčenia marihuany Internet si uťahuje z Tesly Cybertruck. Elon Musk ju vraj vymyslel počas slávneho fajčenia marihuany 23. novembra 2019, 7:51


Dôkazom týchto slov je opäť veľmi nešťastná demonštrácia kvalít elektrického pick-upu, ktorá sa opierala o meranie síl Cybertrucku s ikonickým Fordom F-150. Senzačné video, ktoré obletelo svet bolo totiž viac než tendenčné, keďže opäť zďaleka nešlo o férový súboj a komunikáciu v štýle fair play


Už krátko po uverejnení videa sa našla nemalá skupina pozorných očí, ktoré upriamili pozornosť na nerovnocennosť. Futuristický Cybertruck si síce F-150-ku podal ako predjedlo, dokonca do kopca, faktom ale je, že obe autá sú si na míle od seba vzdialené, a Ford nemal prakticky od začiatku absolútne žiadnu šancu. 

 
Odhliadnuc od toho, že Cybertruck je vlastne len prototyp, ktorý má zjavne relatívne ďaleko od homologovaného sériového modelu, do úvahy treba zobrať i ďalší nemenej podstatný fakt. Muskov tím totiž na porovnanie postavil stredný variant, teda Cybertruck s dvojicou elektromotorov, zatiaľ čo daná F-150-ka bola prakticky v najzákladnejšej verzii STX s výhradne zadným pohonom!

Inými slovami, zatiaľ čo Tesla vyrukovala s modelom, ktorého cena má byť 50-tisíc dolárov a jeho výkon môžeme očakávať na úrovni vyše 500 koní, na druhú stranu si postavila neporovnateľný Ford za necelých 30-tisíc dolárov so základným šesťvalcom a poháňanou len jednou nápravou. O tom, že elektromotor ako taký má v tejto disciplíne vďaka okamžitému krútiacemu momentu navyše, sa baviť tiež nemusíme. Prosto, svedkami sme naozaj porovnávania jabĺk s hruškami.

Tesla vs F150 je opat zly krok tesly
Tesla vs F150 je opat zly krok tesly Zdroj: www.tesla.com

V neposlednom rade netreba zabúdať na hmotnosť – i keď presné parametre novinky nepoznáme, len akumulátory v Tesle určite hravo presiahnu pol tony, čím pozitívnou mierou vplývajú na trakciu najmä pri takejto situácii. Naopak, F-150-ka s poháňanou len zadnou nápravou, nad ktorou bola navyše prázdná korba išla okamžite do prehratého boja. Práve na tieto skutočnosti okamžite na Twitteri poukázal Sundeep Madra, viceprezident divízie Ford X, ktorý navrhol test zopakovať.

 

Či už sa nejakého ďalšieho porovnania dočkáme alebo nie, pravdou je, že Cybertruck bude mať vzhľadom na svoju váhu a výkon elektrickej sústavy veľký potenciál. Mohlo by byť však zaujímavé si pozrieť, čo by na elektrický pick-up povedal obdobne drahý a výkonný Raptor, teda vrcholný variant F-150-ky. Nechajme sa teda prekvapiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia