Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2019, 13:52
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Z mŕtveho jeleňa vytiahli 7 kilogramov odpadu, vrátane plastových vreciek či mužského spodného prádla

NEWS ODPAD ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Telo 10-ročného jeleňa našli v thajskom národnom parku.

V thajskom Khun Sathan National Park zomrel 10-ročný jeleň, v ktorého žalúdku sa nachádzalo zhruba 7 kilogramov odpadu, informuje BBC. Po pitve boli v tele zvieraťa nájdené plastové vrecká, instantné kávové vrecká, gumené rukavice, malý uterák či pánske spodné prádlo. 

Zviera sa malo podobným odpadom podľa riaditeľa národného parku Kriangsak Thanompuna stravovať už dlhšiu dobu. Či stála konzumáciu odpadu za smrťou jeleňa nie je zatiaľ isté, predbežné informácie však tomu nasvedčujú. „Úrady veria, že plasty zablokovali tráviaci kanál. Bude zahájené ďalšie vyšetrovanie,“ povedal pre thajskú verziu BBC.

Odporúčané
Slovenskou divočinou: Boli sme v tajuplných pralesoch pátrať, ako pomôcť našej prírode. Stretli sme aj medveďa a jelene? Slovenskou divočinou: Boli sme v tajuplných pralesoch pátrať, ako pomôcť našej prírode. Stretli sme aj medveďa a jelene? 23. októbra 2019, 9:53

Riaditeľ parku by podobným udalostiam rád predišiel, a preto navrhuje takzvaný trojfázový plán. V rámci neho by mali miestni obyvatelia zbierať odpad v oblasti národného parku a ďalej by sa mala vytvoriť komisia pre nakladanie s odpadom. Posledným bodom je vzdelávanie verejnosti.

Podľa Greenpeace sa v Thajsku za jeden rokov vyhodí zhruba 75 miliárd kusov plastových vreciek. Thajský minister životného prostredia prisľúbil, že zákaz predaja jednorazových plastových tašiek pre hlavných maloobchodníkov bude platiť od januára 2020.

Proti hromadeniu sa plastového odpadu začal bojovať v posledných rokoch celý svet a pozitívny prístup k ochrane prírody sa stáva, našťastie, čoraz väčším trendom, na ktorý nadväzujú aj obchodné reťazce. Na Slovensku bude zákaz predaja jednorazových plastov platiť od roku 2021.

Odporúčané
Drsná kampaň poukazuje na utrpenie zvierat spôsobené plastmi. Korytnačky či delfíny sú v nebezpečenstve Drsná kampaň poukazuje na utrpenie zvierat spôsobené plastmi. Korytnačky či delfíny sú v nebezpečenstve 19. marca 2019, 18:37
Domov
Zdieľať
Diskusia