Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2019, 18:30
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Sajfove vlogy sú viac-menej také isté, ľudia to už ale videli, tvrdí Duklock (To najlepšie z Refresheru)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Prečítaj si výber najlepších článkov za uplynulý týždeň.

Vianočné trhy v hlavnom meste už fungujú v plnom prúde a my sme sa preto osobne vybrali skontrolovať, či atmosféra aj samotné jedlo a pitie ponúkané v stánkoch stoja za vyskúšanie. V reportáži sa dozvieš, koľko jednotlivé jedlá stoja, čo by si mal ochutnať a čo naopak môžeš pokojne vynechať.

Okrem toho sme hneď pripravili aj niekoľko rozhovorov, napríklad so Slovákom žijúcim v Číne alebo Slovenkou, ktorá po nociach robí záchranárku a cez deň točí videá aj o menštruácii. Pri príležitosti 28. výročia sme sa s vyšetrovateľom a bývalým riaditeľom leopoldovskej väznice porozprávali o hrozivom masakri, keď väzni v snahe utiecť zavraždili päť dozorcov. 
 

Máme pre teba aj zopár módnych tipov a taktiež ti poradíme, kde sa ubytovať v Bratislave a Košiciach, keď si fanúšikom Airbnb. A aby toho nebolo málo, odhalili sme aj niektoré tajomstvá a postupy ľudových liečiteľov a bylinkárok z východného Slovenska.

Rozhovor Karolínou, ktorá po nociach robí záchranárku a cez deň točí videá o menštruácii

Karolína má 19 rokov, natáča videá cielené na mladé dievčatá, ktoré trápi prvá menštruácia či návšteva gynekológa. Študuje v Rakúsku, pripravuje sa na prijímačky na medicínu a noci trávi v sanitke, kde asistuje pri pôrodoch alebo oživovaní pacientov.

Odpovedala nám na otázky, prečo točí videá o prvej menštruácii alebo výbere antikoncepcie, o aké rady ju žiadajú mladé dievčatá, prečo nesleduje slovenských youtuberov a ako sa dostala k tomu, že robí záchranárku. Dozvieš sa, aké problémy rieši v sanitke, čo si myslia rakúski spolužiaci o jej videách a aké zákony platia pre študentov v Rakúsku.

Odporúčané
Karolína chce byť gynekologičkou, točí videá aj o menštruácii. Po nociach robí záchranárku, asistuje aj pri pôrode (Rozhovor) Karolína chce byť gynekologičkou, točí videá aj o menštruácii. Po nociach robí záchranárku, asistuje aj pri pôrode (Rozhovor) 21. novembra 2019, 10:09

Rozhovor s organizátorom Sviečkovej manifestácie

Minulý týždeň sme si pripomínali 30 výročie Nežnej revolúcie, ktorá sa začala 17. novembra 1989. Komunistická polícia obkľúčila skupinu asi 10-tisíc demonštrantov žiadajúcich zmenu pomerov vo vtedajšom Česko-Slovensku. Tým sa však nakoniec podarilo nenásilným spôsobom zvrhnúť bývalý režim a zaslúžiť sa o zrod demokracie na našom území. 

V našom článku sa dozvieš, čo bola Sviečková manifestácia 25. marca 1988 v Bratislave, prečo podľa mnohých neviedol k pádu komunizmu až 17. november 1989, ale všetko začalo skôr aj to, prečo ŠTB zakročila proti vlastným občanom a použila vodné delá a obušky. Prezradíme, kto boli kľúčoví organizátori Sviečkovej manifestácie a prečítaš si, čo Refresheru povedal o Sviečkovej manifestácii František Mikloško.

Odporúčané
Organizátor Sviečkovej manifestácie: Ľudí polievali vodnými delami a bili obuškami, no po hodine boli víťazmi aj tak oni Organizátor Sviečkovej manifestácie: Ľudí polievali vodnými delami a bili obuškami, no po hodine boli víťazmi aj tak oni 19. novembra 2019, 11:56

Koľko sú ochotní mladí Pražáci zaplatiť za oblečenie?

Je tu ďalší mesiac a s ním prichádza aj náš pravidelný seriál Móda z metra. Tentokrát sme však vyrazili na zástavku metra viackrát po sebe, kým sme našli dostatok mladých a štýlových Pražákov. Aj z toho dôvodu sme porušili prvý štvrtok v mesiaci a novembrový diel ti prinášame až teraz.

Tentokrát sme mapovali a zaznamenávali štýl mladých občanov hlavného mesta Prahy či návštevníkov nádhernej stovežatej na zástavke metra I. P. Pavlova v časti Praha 2. Zisťovali sme, kto ich v móde inšpiruje najviac, koľko sú ochotní zaplatiť za oblečenie či aký je podľa nich najväčší český módny prehrešok.

Odporúčané
Najväčší módny hriech sú vraj sandále s ponožkami. Koľko sú ochotní mladí Pražáci zaplatiť za oblečenie? Najväčší módny hriech sú vraj sandále s ponožkami. Koľko sú ochotní mladí Pražáci zaplatiť za oblečenie? 20. novembra 2019, 14:00

Rozhovor s youtuberom Duklockom

Málokomu sa u nás momentálne darí na Youtube tak, ako Dušanovi Brachnovi. Na videoplatforme funguje už od roku 2012 a spočiatku streamoval hry. Neskôr začal komentovať dianie na internete a v spoločnosti. Začiatkom roka 2017 podľa jeho slov prišla kríza. Natáčanie ho prestalo baviť, komentovanie iných videí ho deprimovalo.

Duklock nám v rozsiahlom rozhovore prezradil, prečo začali slovenskí youtuberi otvorene hovoriť o peniazoch, ako vznikol merch ALE ČAU, ako vníma tvorbu švédskeho youtubera PewDiePie a s kým by nikdy nechcel spolupracovať na česko-slovenskej scéne. Dozvieš sa aj zaujímavosti ako napríklad, či plánuje rapový album a ako vyzerá jeho bežný deň.

Odporúčané
Duklock: Chalan, čo mi ukradol identitu, si možno ani neuvedomoval, že je to také vážne. Premýšľal som aj nad právnymi krokmi Duklock: Chalan, čo mi ukradol identitu, si možno ani neuvedomoval, že je to také vážne. Premýšľal som aj nad právnymi krokmi 20. novembra 2019, 10:23

Odhaľovali sme záhady, tajomstvá a postupy ľudových liečiteľov

Ľudoví liečitelia a bylinkári určite nenahradia modernú medicínu a diagnostiku, no ako alternatíva ku klasickej medicíne sa tešia veľkej dôvere aj dnes. Aj keď sa medzi nimi nájdu aj zištní ,,obchodníci", ktorí klamú a tak trochu "hoaxujú",  veľa z nich sa snaží ľuďom poctivo pomáhať.

Rozhodli sme sa precestovať časť východného Slovenska, aby sme mohli napísať,  kde a prečo sme sa stretli s ľudovými liečiteľmi a bylinkárkami, ako a kedy v sebe objavili liečiteľské schopnosti a ako liečia, či za svoje služby berú peniaze alebo nie, čo si myslia o lekároch a liekoch a kam až siaha história ľudového liečiteľstva a zberu byliniek.

Odporúčané
Odhaľovali sme záhady, tajomstvá a postupy piatich ľudových liečiteľov a bylinkárok z východného Slovenska Odhaľovali sme záhady, tajomstvá a postupy piatich ľudových liečiteľov a bylinkárok z východného Slovenska 21. novembra 2019, 17:58

Rozhovor s Karolom, ktorý žije v Číne

33-ročný Karol Šebo je rodákom z Modry, ktorý v Číne podniká v oblasti vína. Aktuálne žije v malom meste Zhongjie, v okrese Canghzou. Ide o veľmi špecifickú krajinu, či už vďaka kultúrnym rozdielom, zákazom, zvykom aj mentálnemu nastaveniu, a tak nás zaujímalo, ako Karol túto krajinu vníma. 

V našom rozhovore si prečítaš, či si Karol zvykol na to, že si ho chcú Číňania neustále fotografovať, prečo Číňania nesmú používať Google či Facebook. ako chutí oslie mäso, prasačí mozog či kuracie nôžky s kožou a aké témy sú v Číne tabu a ako prezentujú čínske médiá protesty v Hongkongu.

Odporúčané
Karol o živote v Číne: Ľudia tu nemajú Facebook, Google, ani YouTube, koníčky Slovákov sú úplne odlišné (Rozhovor) Karol o živote v Číne: Ľudia tu nemajú Facebook, Google, ani YouTube, koníčky Slovákov sú úplne odlišné (Rozhovor) 22. novembra 2019, 9:57

Ako matka týrala a zavraždila vlastnú dcéru

Elisa Izquierdo bolo intelegentné a radostné dievčatko, ktorú jej otec aj jej vyučujúci milovali. Milovala tanec a otec ju nazýval svojou princeznou. Nanešťastie, Elisa nežila v dokonalej rozprávke, ale v krutej realite Brooklynu. Mala len šesť rokov, keď ju našli mŕtvu.

V byte bola okrem šiestich detí iba jej matka Awilda Lopez, ktorú odsúdili za brutálnu vraždu svojej dcéry. Awilda sa stala najnenávidenejšou ženou v New Yorku, srdcervúci príbeh o týraní a zabití malého dievčatka obletel celý svet. V článku si prečítaš, ako matka dcéru týrala a ako opakovane zlyhávali úrady, ktoré mohli vražde predísť. 

Odporúčané
Vlastná matka ju bila, kopala a nútila jesť svoje výkaly, napokon ju zavraždila: Keby úrady zasiahli včas, Elisa mohla žiť Vlastná matka ju bila, kopala a nútila jesť svoje výkaly, napokon ju zavraždila: Keby úrady zasiahli včas, Elisa mohla žiť 22. novembra 2019, 17:45

Na útek väzňov spomína bývalý vyšetrovateľ

7 väzňov túžiac po slobode zvažovalo, ako si skrátiť svoje tresty. Amnestie vtedajšieho prezidenta Českej a Slovenskej federatívnej republiky (ČSFR) Václava Havla sa na nich nevzťahovali a trestanci nemienili za mrežami stráviť ani o deň dlhšie, než bolo nutné. Cestou na slobodu 23. novembra 1991 zavraždili piatich dozorcov.

V článku si prečítaš, ako dozorujúca prokurátorka Katarína Javorčíková opísala ohliadku miesta činu a ako si bývalý riaditeľ väznice Oto Lobodáš spomína na doživotne odsúdeného väzňa Polgáriho. Povieme si o tom, ako sa v Leopoldove pred útekom väzňov nedodržiavali pravidlá a väzni sa navzájom navštevovali aj vo večerných hodinách a opíšeme masaker pohľadom vyšetrovateľa vrážd dozorcov Petra Vačoka.

Odporúčané
Leopoldovského dozorcu pri úteku bodli do srdca, ten sa však ďalej bránil, spomína na útek väzňov bývalý vyšetrovateľ Leopoldovského dozorcu pri úteku bodli do srdca, ten sa však ďalej bránil, spomína na útek väzňov bývalý vyšetrovateľ 23. novembra 2021, 10:30

Aké je najlepšie jedlo na Vianočných trhoch v Bratislave?

22. novembra v Bratislave otvorili tohtoročné Vianočné trhy. Dlho očakávaná udalosť, ktorá potrvá takmer až do Vianoc, láka na skvelú atmosféru, bohatý kultúrny program, no predovšetkým na nezabudnuteľný gastro zážitok.

My v redakcii sme sa rozhodli, že širokú ponuku jedál a tradičných nápojov otestujeme a subjektívne zhodnotíme. Prihliadali sme na viacero faktorov ako cena, zákaznícky servis, vizuálna atraktivita vianočných pokrmov, doba čakania, no najmä samotná chuť a celkový dojem.

Odporúčané
Testovali sme jedlo na Vianočných trhoch v Bratislave. Ktorý stánok odporúča foodbloger Čoje a kde majú najlepšiu cigánsku? Testovali sme jedlo na Vianočných trhoch v Bratislave. Ktorý stánok odporúča foodbloger Čoje a kde majú najlepšiu cigánsku? 24. novembra 2019, 9:41

Kde nájdeš lepšie Airbnb ubytovanie do 70 € v Bratislave a Košiciach?

Časy, keď ľudia vyhľadávali ubytovanie len v hotelových zariadeniach sú dávno preč a Airbnb hrá na trhu čoraz dôležitejšiu úlohu. Na našom území to síce ešte nie je tak výrazné ako napríklad v Spojených štátoch či západnejších krajinách Európy, ale nárast popularity je značne viditeľný. Dnes sa o tom opätovne presvedčíme. 

Tentokrát sme sa pritom zamerali na naše 2 najväčšie mestá, teda Bratislavu a Košice. V oboch kútoch krajiny si postupne predstavíme 3 nehnuteľnosti stojace za pozornosť, respektíve návštevu v cenovej relácii do 70 €. A povedzme si úprimne, kvalitný hotel do uvedenej sumy nájdeš len veľmi ťažko, ak vôbec.

Odporúčané
Bratislava alebo Košice? Vieme, kde nájdeš lepšie Airbnb ubytovanie do 70 € Bratislava alebo Košice? Vieme, kde nájdeš lepšie Airbnb ubytovanie do 70 € 22. novembra 2019, 14:56
Domov
Zdieľať
Diskusia