Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. novembra 2019, 15:03
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Otrasný pohľad na východe Slovenska: Priehrada Ružín je plná plastového odpadu, zasahuje až do metrovej hĺbky

NEWS
Uložiť Uložené

Plastovým odpadom nie sú nakazené len svetové moria, ale už aj slovenské vodné nádrže.

Vodná nádrž Ružín na východnom Slovensku pri Margecanoch je plná smetí, odpadkov a plastov. Miestni to pripisujú ľuďom z osád nachádzajúcich sa v povodí Hornádu a Hnilca. Okrem nich však k odpadu v priehrade majú prispievať aj bezohľadní chatári či rybári.

Na prípad upozorňuje facebookova stránka ECO club SVK. Kvôli mase odpadkov sa dokonca počas víkendových Nočných orientačných pretekov vodákov ATU Košice súťažiaci v kajakoch či kanoe museli brodiť v doslovnom smetisku na vode.

„Popri vytýčení trasy pravidelne vyzbieram približne 10 vriec odpadu. Pre preteky to bolo nemilé prekvapenie a obávam sa, či to v budúcnosti budú ešte preteky alebo iba vodácky zber odpadu,“ opísal pre portál Košice Dnes situáciu z víkendu spoluorganizátor podujatia a člen skupiny ECO club SVK Ladislav Habina.

Podľa jeho slov je odpad nanosený po celej šírke Ružína. To v danom úseku predstavuje vodnatú plochu o dĺžke 150 metrov. Vrstva nánosu údajne zasahuje až do hĺbky pol metra.

„Človek je už naozaj tak hlúpy a lenivý, že si nevie svoj vlastný odpad vyhodiť do smetiaka. Hanba im. Tento rok som sa tešil ísť konečne do Slovenského Raja. No keď som videl ten bordel v Hornáde bol som znechutený. Skupinka ľudí pred nami bola na turistike tak opitá, že hádzala odpadky rovno do rieky,“ opisuje svoj zážitok Michal, jeden z komentujúcich na Facebooku.

Domov
Zdieľať
Diskusia