Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. novembra 2019, 10:35
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Tesla Cybertruck má mať nerozbitné sklá. Rozbili ich už na živej prezentácii

TECH ELON MUSK TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Bol však Elon Musk naozaj prekvapený alebo bolo všetko vopred plánované?

Keď Tesla oznámila, že chystá svoj nový "truck"väčšina z nás zrejme očakávala konkurenta Fordu F-150, Chevroletu Silverado alebo Dodge RAMV Európe s malými parkovacími miestami a úzkymi uličkami pre túto triedu plnokrvných pickupov veľké pochopenie nemáme, no v USA ide o totálne hity.

Len táto trojka vlani oslovila takmer 1,5 milióna amerických zákazníkov. Elon Musk a jeho najnovší Cybertruck si teda mohol z tohto koláča poriadne odkrojiť a na účty Tesly priniesť milióny dolárov. 

Odporúčané
Elon Musk predstavil Tesla Cybertruck s dizajnom obrneného vozidla. Má tri motory a jazdí na elektrinu Elon Musk predstavil Tesla Cybertruck s dizajnom obrneného vozidla. Má tri motory a jazdí na elektrinu 22. novembra 2019, 9:14

Firma však namiesto takmer zaručeného úspechu stavilia na show. Ukázala niečo, čo môže odkazovať na ikonické Lamborghini Countach, alebo ešte skôr u nás menej známy DeLorean DMC-12 preslávený filmom Back to the Future (Návrat do budúcnosti).

Inými slovami, dizajn Tesly Cybertruck je poriadne uletený a hoci fanúšikov amerického vizionára možno osloví, na masový úspech by sme celý svoj majetok určite nestavili. 

Tesla Cybertruck má za sebou prvú kauzu. Nerozbitné sklo sa dvakrát rozbilo
Tesla Cybertruck má za sebou prvú kauzu. Nerozbitné sklo sa dvakrát rozbilo Zdroj: www.tesla.com

Elon Musk tvrdí, že karoséria auta má byť mimoriadne odolná a posádke poskytovať „ultimátnu ochranu“ zabezpečenú ultratvrdými, za studena lisovanými plátmi ocele a nerozbitným sklom

Demonštovať to malo mlátenie do karosérie a hodenie oceľovej gule do okna bočných dverí už počas predstavenia Cybertrucku. Hod však obe okná okamžite rozbil.

Išlo však naozaj o náhodu alebo to bol vopred premyslený ťah, ako zaujať a na pár hodín ovládnuť internet? Presne rovnako sa ti totiž popraská každé nepriestrelné sklo aj na obrnených autách prevážajúcich významných politikov. Dôležité je, aby projektil neprešiel až do kabíny. 

Koniec-koncov, celý Tesla Cybertruck vyzerá skôr ako snaha o ďalšie PR predstavenie Elona Muska než ako auto, ktoré je reálne pripravené na skutočné cesty. 

Jedným z háčikov môže byť snaha o zvládnutie testov na ochranu chodcov pri zrážke. Ostro rezané tvary a hrany príliš prívetivo nevyzerajú. Naopak, väčšina automobilov musí vpredu používať ultramäkké plastové nárazníky a nie supertvrdú ocel. 

A čo nerozbitné sklo? Dôkladná ochrana osobných vecí v kabíne pred pokusmi zlodejov určite poteší, no v prípade nehody alebo dokonca pádu do jazera je niekedy rozbitie okna jedinou šancou, ako sa dostať von.

Tesla Cybertruck má za sebou prvú kauzu. Nerozbitné sklo sa dvakrát rozbilo
Tesla Cybertruck má za sebou prvú kauzu. Nerozbitné sklo sa dvakrát rozbilo Zdroj: www.tesla.com

Tesla Cybertruck by sa mal na cesty dostať v priebehu roku 2021. Na základe skúseností s predchádzajúcimi modelmi od Elona Muska by sme sa nečudovali, ak by sa tento cieľ opäť výrazne posunul, prípadne, ak by zatvárateľný pickup nakoniec predsa len vyzeral trochu inak. 

Domov
Zdieľať
Diskusia