Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. novembra 2019, 13:07
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

MINI ukázalo svetu svoj doposiaľ najultimátnejší sériový počin, 3000-kusovú špecialitku

MINI ukázalo svetu svoj doposiaľ najultimátnejší sériový počin, 3000-kusovú špecialitku
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.press.bmwgroup.com/slovak/article/detail/T0302765SK/nové-mini-john-cooper-works-gp" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">bmwgroup.com</a>
TECH
Uložiť Uložené

3. generácia verzie John Cooper Works GP je zásadne lepšia vo všetkých smeroch.

Značka MINI je už dlhé roky etablovaná medzi malými automobilmi, kde zastupuje stále pomerne svojský štýl. Medzičasom sme síce spoznali niekoľko podstatne väčších derivátov, či už ide o 5-dverový Cooper, Clubman alebo Countryman, britská ikona je ale stále verná svojim tradíciám. Medzi ne rozhodne patrí aj ostrý variant John Cooper Works GP, ktorý najnovšie prichádza v doposiaľ vôbec najšialenejšej podobe.

Nová generácia je zabalená v unikátnej metalíze Racing Gray, dopĺňajú ju však červené doplnky a masívne karbónové panely, najmä v oblasti nárazníkov. Bodykit nového GP-čka je naozaj nevídaný, o čom svedčí aj výrazný zadný strešný spojler v tvare dvojitého krídla. 

 Aj toto miníčko teda síce nepostráda typickú chutnú tváričku tvorenú oválnymi svetlami, zvyšok exteriéru sa ale nesie v skutočne nekompromisnom podaní.

MINI ukázalo svetu svoj doposiaľ najultimátnejší sériový počin, 3000-kusová špecialitku
MINI ukázalo svetu svoj doposiaľ najultimátnejší sériový počin, 3000-kusová špecialitku Zdroj: https://www.press.bmwgroup.com/slovak/article/detail/T0302765SK/nové-mini-john-cooper-works-gp

Svoje by o tom mohli vedieť nielen špecifické 18" odľahčené disky, ale najmä o ďalších 10 milimetrov znížený podvozok s tuhšími tlmičmi a stabilizátormi či brzdový systém, ktorý využíva na prednej náprave 4-piestikové pevné strmene nalakované farbou Chili Red a kotúče s vnútorným odvetrávaním a priemerom až 360 mm. Špecialitka sa má prezentovať i nezameniteľným zvukovým prejavom, a to vďaka dvom centrálnym koncovkám s priemerom 90 milimetrov

Odporúčané
SUV ofenzíva Mercedesu vrcholí 634-koňovým AMG a ultra-luxusným Maybachom SUV ofenzíva Mercedesu vrcholí 634-koňovým AMG a ultra-luxusným Maybachom 21. novembra 2019, 13:37

Kokpitu dominuje dvojica športových sedadiel čalúnených v kombinácii Dianmica/koža s červeným prešívaním. Na viacerých miestach nájdeš logá GP, no a vzadu si miesto našiel len podporný rám. Kožou čalúnený volant má červené prešívanie a vyznačenú stredovú pozíciu. Centrálne umiestnený 6,5" displej dostal upravenú športovú grafiku, naopak, pred vodičom sa už nachádza úplne nová 5" obrazovka bez rámikov. Automatická klimatizácia či navigácia Connected Navigation Plus je štandardom.

MINI ukázalo svetu svoj doposiaľ najultimátnejší sériový počin, 3000-kusová špecialitku
MINI ukázalo svetu svoj doposiaľ najultimátnejší sériový počin, 3000-kusová špecialitku Zdroj: https://www.press.bmwgroup.com/slovak/article/detail/T0302765SK/nové-mini-john-cooper-works-gp

To, že John Cooper Works GP poháňa preplňovaný 2-liter MINI TwinPower Turbo je jasné, čo je však pozoruhodné je jeho výsledný výkon, ktorý medzigeneračne narástol o závratných 75 koní. S výkonom až 225 kW / 306 koní a 450 Nm ide tak o najultimatívnejšie sériové MINI v histórii značky, ktoré je navyše aj tým doposiaľ najrýchlejším – na stovku dokáže akcelerovať za 5,2 sekundy, zatiaľ čo maximálna rýchlosť je 265 km/h.

Výhradne na predné kolesá posiela silu 8-stupňová športová prevodovka Steptronic s integrovaným mechanickým samosvorným diferenciálom. Úpravami prešiel zosilnený kľukový hriadeľ, ložiska, piesty, ojnice a nový tlmič torzných kmitov s upraveným chladením. Nové vstrekovače sa nachádzajú v strede medzi ventilmi a dodávajú palivo do valcov pod tlakom až do 350 barov. 

Exkluzívny počin vznikne v obmedzenom počte len 3000 kusov, k prvým zákazníkom sa novinka dostane v marci budúceho roka. Cenu zatiaľ nepoznáme. Zaujímavosťou je pritom fakt, že novinka absolvovala okruh na Severnej slučke za menej ako osem minút, čo je takmer o pol minúty lepší čas, ako dosiahol jeho predchodca. 

Domov
Zdieľať
Diskusia