Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. októbra 2017, 10:17
Čas čítania 0:00
Simon K.

Ramená či triceps nie sú malé svalové partie. Zabudni na takéto nesprávne označovanie a nauč sa relevantnejšie pomenovania

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Cvičíš "malé" alebo "veľké" svalové partie? Ono to v podstate nie je tak, ako si myslíš.

„Čo dnes cvičíš? Aaale, dám si jednu veľkú partiu, dnes hrudník a k tomu nejakú malú, napríklad ramená.“ Je ti takéto pomenovanie svalových partií blízke? Asi áno. Už dlhšie pomenúvame svalové partie podľa toho, či ide o malú alebo veľkú. Biceps máme zakorenený ako malú partiu, rovnako ramená či triceps. Nohy, hrudník alebo chrbát sú zase veľké svalové partie. Dnes zistíš, že to tak nie je.

Ramená či triceps nie sú malé svalové partie. Zabudni na takéto nesprávne označovanie a nauč sa relevantnejšie pomenovania
Zdroj: instagram: @roblipsett, @linnlowes
 

Vďaka novej publikácii by sme sa mali všetci trošku spamätať a voliť lepšie slová, ak hovoríme o svalových partiách. Nepoužívaj "veľké" či "malé", pretože to je značne nepresné. Takéto chybné označovanie sa dokonca používa aj v mnohých výskumoch, či už ide o spodnú alebo vrchnú časť tela. Je to z dôvodu, že sa zameriavame na vizuálne vnímanie svalovej veľkosti a nie na skutočný objem svalu. Zopár výskumov hovorilo o cvikoch na ramená ako cvikoch na malú svalovú partiu, avšak triceps je v skutočnosti objemovo jeden z najväčších svalov na tele. Dokonca ešte väčší ako latissimus dorsi (chrbát) či pectoralis major (hrudník), pritom tieto svaly sú považované za veľké svalové partie.


Ako sa spomína v publikácii, nemali by sme zabúdať, že hodnoty svalového objemu sú trojrozmerné a nemôžeme sa sústrediť len na povrchovú plochu, teda dĺžku a šírku.

Sťahovanie kladky na triceps či upažovania na ramená sú ti asi známe. Zvyčajné pomenovania, že ide o cviky, resp. cvičenia na "malé" svalové partie, a to je nesprávne. Namiesto toho by sme mali hovoriť o tom, že ide o jednokĺbové cviky, pri ktorých je práca svalov menšia ako pri viackĺbových cvikoch. Namiesto zlých zaužívaných pojmov hovor, že poznáme viackĺbové, resp. komplexné cviky (drepy, mŕtve ťahy, benchpress, príťahy na chrbát...) alebo naopak, že jednokĺbové, resp. izolované cviky (zakopávania, predkopávania, upažovania, sťahovanie kladky na triceps, pec deck...) v rámci ktorých zasahujeme jednotlivé svaly. 

Vďaka štúdiám a meraniam vieme, že objemovo najväčšia svalová partia vrchnej časti tela sú ramená, nasleduje triceps a hrudník. V spodnej časti tela dominujú stehná a zadok.

Ramená či triceps nie sú malé svalové partie. Zabudni na takéto nesprávne označovanie a nauč sa relevantnejšie pomenovania
Zdroj: www.researchgate.net
Domov
Zdieľať
Diskusia