Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. apríla 2017, 10:58
Čas čítania 0:00
Marek R.

Vyzerala ako chodiaca kostra a lekári pripravovali jej rodinu na najhoršie. Nakoniec porazila anorexiu a teraz bojuje v oktagone

ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Ručička na váhe sa zastavila až na hrozivom čísle 30 kilogramov a jednoducho musel prísť čas na zmenu. Fee dala našťastie anorexii zbohom.

Mali sme tu už napríklad Conner Rensch, ktorej sa takmer celý život kvôli nadváhe smiali, šikanovali ju, ponižovali a dokonca jej aj priali smrť. Conner však na sebe zamakala a teraz sa môže pochváliť postavou, ktorú jej závidí nejedna žena. Vo väčšine prípadov sme sa zamerali na premeny, kedy to ľudia prehnali s jedlom a leňošením a čakala ich tvrdá cesta, počas ktorej museli zhodiť mnoho kilogramov. Rovnako tvrdá je však aj opačná cesta, ak nie ešte ťažšia. Reč je, samozrejme, o anorexii, ktorá sa navyše poriadne hrá s vašou psychikou a človek si to väčšinou uvedomí až vtedy, keď je vo veľmi zlom stave. A práve to je prípad Fee Chrystall, ktorý mal, šťastný koniec.

Fiona Chrystall, alebo teda Fee, ako ju volajú, jedlo zrovna v láske nemala. Ráno si dala trochu cereálií, po celom dni tento rituál večer zopakovala, no a to bolo z jej strany všetko. A to hovoríme o tých lepších dňoch. Asi si viete predstaviť, ako musela Fee pri takomto spôsobe stravovania vyzerať, no samotné fotografie v článku vám presne ukážu, aké zlé to naozaj bolo. Niektoré dni dokonca jej hrdlom neprešlo nič, a to nehovoríme len o jedle. Tieto dni sa totiž dištancovala aj od akéhokoľvek pitia a takto to prebiehalo počas väčšiny jej puberty, kedy sa pred očami svojej rodiny a kamarátov menila na chodiacu kostru. 

S chorobou začala bojovať už v čase, keď mala 11 rokov, no dlhé roky svoj boj prehrávala a jej hmotnosť bola nižšia a nižšia. Ručička na váhe sa zastavila až na hrozivom čísle 30 kilogramov a jednoducho musel prísť čas na zmenu, keďže takto to ďalej nešlo. Momentálne má Fee 25 rokov a pri pohľade na jej postavu by si človek netipol, že musela podstúpiť taký ťažký boj. No tento boj zvládla a v boji sa rozhodla aj pokračovať. Dnes by ste ju totiž našli bojovať v oktagone, keďže je amatérskou MMA zápasníčkou, no dúfa, že jedného dňa sa po rokoch tréningu naplno presadí a prebojuje medzi elitu. Z dievčiny, ktorú by odfúkol aj silnejší vietor, sa tak po úctyhodnej premene stala žena so skvelým telom. K MMA sa dostala pomerne náhodou. Počas štúdia na univerzite sa dozvedelo o tréningu, povedala si, že dá tomu šancu, no a po prvom tréningu jej bolo jasné, že v tom bude pokračovať. 

Pozornosť na svoju osobu strhla Fee po zdieľaní jej príbehu na Instagrame, kde ukázala svoju premenu a hlavne pohľad na fotografie spred pár rokov bol naozaj hrôzostrašný. Len kosť a koža a hlavne pohľad v jej tvári dávali jasne najavo, čím si musela kedysi prechádzať, no už je to, našťastie, minulosťou. Časy, kedy sa rodina a kamaráti o ňu neustále báli a vozili ju do nemocnice, aby ju nakŕmili cez hadičky, sú už definitívne preč. Lekári vtedy dokonca pripravovali rodinu na to najhoršie a tvrdili, že Fee je jednoducho stratený prípad. A to hlavne z dôvodu, že bola neustále so sebou spokojná, aj keď skutočnosť bola úplne iná. Našťastie však prišiel zlom, keď mala 18 rokov.

"Z ničoho nič som si povedala, že nemôžem sa takto trápiť a taktiež svoju rodinu. Bol to nesmierne pomalý proces s mnohými vrcholmi, ale aj pádmi. Nie je to len o tom sa najesť a zrazu sa vyliečiť. Je to neskutočne ťažké po mentálnej, psychickej aj emočnej stránke a pre ľudí, ktorí si niečím takým neprešli, je to náročné pochopiť."

Pri prezeraní jej Instagramu hneď uvidíte, že Fee vôbec nelení, neustále maká a svoju druhú šancu na život pevne chytila do svojich rúk a len tak ju nepustí. Poctivo sa pripravuje na ďalšie zápasy a my jej, samozrejme, držíme palce, aby sa jej jedného dňa splnil sen a prebojovala sa medzi elitu vo svojej váhovej kategórii. Podľa National Eating Disorders Association len v USA nájdeme 30 miliónov ľudí, ktorí majú problémy so stravovaním, snáď ich teda premena Fee presvedčí k zmene, aby sa nemuseli trápiť a mohli v zdraví robiť to, čo ich baví. A čo teda baví Fee? Ako sama hovorí, medzi jej potešenia patrí pizza a kopanie ľudí do hlavy :).

"Teraz kladiem dôraz na to, aby som bola silná, fit a zdravá. Už stačilo, aby som vyzerala ako chodiaca kostra."

Domov
Zdieľať
Diskusia