Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2017, 12:45
Čas čítania 0:00
Simon K.

Škorica je jednou z najobľúbenejších a najchutnejších korenín, má aj niekoľko zdravotných výhod, no tiež drobnú temnú stránku

ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Škorica nielenže krásne vonia a chutí. Skrýva v sebe oveľa viac a po prečítaní si ju možno prisypeš do ovsenej kaše aj ty.

Škorica patrí jednoznačne medzi najobľúbenejšiu koreninu, a to nie len kvôli jej skvelej chuti, ale aj vďaka úžasnej vôni. A hovoríš si, že nielen preto? Máš pravdu. Škorica má totiž aj niekoľko zaujímavých benefitov, ktoré sú reálne podporené vedou. Čo všetko sa skrýva za jednou z najstarších korenín, ktorej produkcii dominuje Srí Lanka? Veruže to nie je len obsah vlákniny (1,2 g/1 ČL), železa, mangánu a zinku. Ani zďaleka.

Škorica je jednou z najobľúbenejších a najchutnejších korenín, má aj niekoľko zdravotných výhod, no tiež drobnú temnú  stránku
Zdroj: www.porridgelady.com

Je označovaná za tzv. anti-diabetickú zlúčeninu, keďže znižuje rýchlosť vstupu glukózy do tela. Pomáha diabetikom vyhnúť sa kolísaniu cukru v krvi a má potenciál zlepšovať využitie glukózy v bunke. Z dlhodobého hľadiska môže znížiť hladinu glukózy v krvi nalačno a hladiny cholesterolu. Pozitívne je, že o tom skutočne hovorí viac výsledkov skúmaní. Aj tu podávali ľuďom 1-6 g škorice vs. placebo, a tým ľudom s diabetom typu 2, ktorí prijímali škoricu, sa po 40 dňoch zlepšila hladina cukru v krvi, triglyceridov, "zlého" LDL cholesterolu a celkového cholesterolu. Hladina HDL cholesterolu zostala s minimálnymi, štatisticky nezaujímavými výsledkami. Tieto benefity škorica vytvára vďaka rôznych tráviacim enzýmom s krkolomnými názvami, takže tie radšej preskočíme. Aj vďaka nim sa znižuje hladina rýchlosti vstupu cukru do tráviacieho systému v rámci nášho krvného obehu, čo spôsobuje menšie vzostupy inzulínu a zníženie glykemickej reakcie na dané jedlo. Ale pozor!

Odporúčané
Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať 8. apríla 2024, 9:30

Škorica obsahuje pečeňový toxín kumarín, ktorý môže byť pri vyšších dávkach pre telo škodlivý. Na druhej strane, máme tu však známu cejlónsku (indonézsku) škoricu, ktorá má nižšie hladiny kumarínu a je lepším variantom do kuchyne. Spočiatku mal kumarín prípustný denný limit príjmu stanovaný na 2 mg/kg telesnej hmotnosti, ale v súčasnosti je limit stanovený na 0,1 mg/kg. Cejlónska škorica má najnižší obsah kumarínu (pod 190 mg/kg), zatiaľ čo klasická škorica (čínska), ktorú máš pravdepodobne doma aj ty a predáva sa v obchodoch obsahuje prinajlepšom 700 mg/kg a prinajhoršom 12230mg/kg kumarínu. Pre 90 kg človeka je to teda takmer 5g škorice, aby sa dosiahla denná hranica kumarínu, teda 0,1mg/kg.

A čo tak náš škoricový Apple pie?

Škorica je jednou z najobľúbenejších a najchutnejších korenín, má aj niekoľko zdravotných výhod, no tiež drobnú temnú  stránku
Zdroj: fitcult

 

Táto chutná korenina vyrábaná brúsením vnútornej kôry škoricových stromov má teda aj svoje temné stránky. Nejde však o nič vážne, no hlavne tí s pečeňovými problémami by mali túto informáciu zvážiť. Ak taký človek plánuje pravidelnú konzumáciu škorice, je lepšie si zakúpiť cejlónsku škoricu a tú čínsku nechať na pultoch supermarketov.

Zaujímavé je, že kedysi sa kvôli rôznym výskumom uvádzalo, že tá obyčajná škorica obsahujúca nebezpečnú látku kumarín je jednoducho nanič a pre potenciálne benefity je potrebné kupovať iba cejlónsku, no neskôr sa objavovalo viac výskumov a obyčajná škorica už nebola až tak zatracovaná a potenciál výhod bol aj u nej. Takže i klasická škorica (cassia) má potenciál znižovať krvnú glukózu a nie je to len o drahšej cejlónskej škorici, no tak či onak, pozitívne bodíky zostávajú skôr u cejlónskeho brata. Okrem už spomenutých výhod dokáže škorica znížiť nielen glykémiu po jedle, ale aj spomalovať vyprázdňovanie žalúdka, preto je lepšie ju prijímať s jedlom, hlavne sacharidovým. Sú tu aj ďalšie zaujímavosti, ktoré by sme však brali s rezervou, lebo počet skúmaní je veľmi nízky. Za zmienku stojí pomoc pri regenerácii tkanív, silné antibakteriálne vlastnosti, podľa tohto výskumu dokáže pomôcť deťom s poruchou pozornosti a pomôcť by nám mohla aj pri boji s bežným nachladnutím. Okrem toho podnecuje produkciu kolagénu, čo môže pomôcť aj našej pokožke, aby vyzerala pevnejšie a mladšie a dokonca sú náznaky pomoci v rámci zvýšenia výkonnosti, bdelosti, či zníženia únavy.

Škorica je jednou z najobľúbenejších a najchutnejších korenín, má aj niekoľko zdravotných výhod, no tiež drobnú temnú  stránku
Zdroj: www.diabeticconnect.com

Ak by ťa zaujímalo dávkovanie, tak za zmienku stojí výskum z roku 2010, ktorý hovorí, že viac = lepšie, ale pri zhruba 40 g škorice už spozorovali u hlodavcov negatívne účinky na pečeň (áno, nemáme radi výskumy na hlodavcoch, ale pri tejto konkrétnej problematike príjmu škorice iné výskumy na ľudoch neexistujú). Preto sa odporúča dávka 1-6 g škorice za deň, prevažne s jedlom obsahujúce sacharidy, čo ti v konečnom dôsledku môže, no nemusí pomôcť s lepším pocitom po konzumácii takéhoto jedla (napr. ovsených vločiek).

Odporúčané
Napichať pery si môžeš dať už aj v kozmetickom salóne. Na aké riziká treba myslieť? Napichať pery si môžeš dať už aj v kozmetickom salóne. Na aké riziká treba myslieť? 5. apríla 2024, 9:30

Škorica teda nie je len voňavá a chutná, ale aj zdravá. A vedeli ste, že ide o jeden z prvých bežných produktov, ktoré boli predmetom obchodu medzi Európou a Blízkym východom? V rímskych dobách bola veľmi cenná, hovorí sa, že 15-krát drahšia ako striebro. Teraz sa už asi ani nečudujeme, prečo je to tak.

Bavia ťa články na Fitculte a chceš vedieť, prečo využiť aj náš Online Coaching, resp. poradenstvo? 10 dôvodov nájdeš v tomto článku a zistíš, že možno toto je konečne pre teba tá správna spolupráca, ktorú hľadáš a potrebuješ. Ak chceš, môžeš sa stať aj Premium užívateľom, podporiť našu prácu a získať ešte viac faktov a zaujímavostí.
Domov
Zdieľať
Diskusia