Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. októbra 2016, 11:16
Čas čítania 0:00
Simon K.

Zrodila sa prvá štúdia skúmajúca vplyv vysokého množstva bielkovín na obličky a zdravie u trénovaných ľudí, ktorá trvala až 1 rok!

ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

A výsledky? Šokujúce! Teda, vlastne vôbec nie.

O bielkovinách sme si písali, veď ako by to bez nich bolo, že? Takisto už dávnejšie sme sa bavili o vplyve vyššieho množstva bielkovín na obličky a závery nájdeš zase v tomto článku. To sme tu však ešte nemali výskum trvajúci až 1 rok a k tomu subjekty tvorili poriadne trénovaní chlapi. Čo nám táto kvalitná štúdia, na ktorú sa čakalo už nejaký ten piatok, prezradila?

Zrodila sa prvá štúdia skúmajúca vplyv vysokého množstva bielkovín na obličky a zdravie u trénovaných ľudí, ktorá trvala až 1 rok!
Zdroj: www.stylemagazin.hu

Priemerný vek mužov bol 26 rokov, výška 178cm a cvičili v priemere už necelých 9 rokov. Na "normálnej" strave, teda s nižším, resp. dostatočným príjmom bielkovín boli po dobu pol roka a následne naskočili na vyšší príjem bielkovín, ktorý činil ~2.51–3.32 g/kg. Takto sa stravovali ďalšieho pol roka.

S výsledkom vás nebudeme dlhšie napínáť. Nezistili sa žiadne škodlivé účinky vyššieho množstva bielkovín ani v rámci krvných lipidov, pečene či funkcii obličiek. Navyše, aj napriek celkovému zvýšenému množstvu prijatých kalórií pri zvýšenom množstve bielkovín nezaznamenali subjekty nárast tukovej hmoty. Osobne si myslím, že je škoda počtu subjektov, ktorý bol na čísle 14, ale o to relevantnejšia vzorka to bola. Pozitívom je, že okrem zaznamenávania stravy sa riešil aj tréning a skupinky mali v podstate totožný celkový objem tréningu.

V tejto tabuľke vidíš kompozíciu postavy a objem tréningu.

Zrodila sa prvá štúdia skúmajúca vplyv vysokého množstva bielkovín na obličky a zdravie u trénovaných ľudí, ktorá trvala až 1 rok!
Zdroj: www.hindawi.com

Tu zase príjem kalórií, sacharidov, bielkovín a tukov. Ako bonus cholesterol, sodík, cukry a vláknina, kde si môžete všimnúť jej optimálny, respektíve nezanedbaný príjem.

Zrodila sa prvá štúdia skúmajúca vplyv vysokého množstva bielkovín na obličky a zdravie u trénovaných ľudí, ktorá trvala až 1 rok!
Zdroj: www.hindawi.com

V nasledujúcich 2 tabuľkách vidíte merania krvných tukov, kde sa nezaznamenali žiadne za zmienku stojace rozdiely medzi skupinami, či už išlo o cholesterol (HDL = dobrý, LDL = zlý) alebo triacylglyceroly. V ďalšej je zase komplexný metabolický panel v rámci ktorého sa opäť nezaznamenali žiadne významné rozdiely, či už išlo o proteín krvnej plazmy albumín, alebo alanín-aminotransferázu či ďalšie merania.

Zrodila sa prvá štúdia skúmajúca vplyv vysokého množstva bielkovín na obličky a zdravie u trénovaných ľudí, ktorá trvala až 1 rok!
Zdroj: www.hindawi.com
Zrodila sa prvá štúdia skúmajúca vplyv vysokého množstva bielkovín na obličky a zdravie u trénovaných ľudí, ktorá trvala až 1 rok!
Zdroj: www.hindawi.com

Ak sa povedia bielkoviny, niektorým napadne ako prvé mäso, iným zase Jose Antonio. To je práve človek, ktorý sa im venuje v značnej miere a jeho prínos pre relevantný fitness priemysel je veľký. Je to on, kto "šéfoval" i tejto štúdii a konečne dokážeme povedať, že vyšší príjem bielkovín nemá negatívny dopad na naše zdravie. 

Bavia ťa články na Fitculte a chceš vedieť, prečo využiť aj náš Online Coaching, respektíve poradenstvo? 10 dôvodov nájdeš v tomto článku a zistíš, že možno toto je pre teba tá správna spolupráca, ktorú hľadáš, chceš a v živote potrebuješ.
Domov
Zdieľať
Diskusia