Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. októbra 2016, 12:12
Čas čítania 0:00
Simon K.

Nie nadarmo je sex považovaný za vynikajúce kardio. Koľko ním spálime kalórií?

ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Raňajky šampiónov, alebo najobľúbenejšie kardio.

Jeden komplexný článok o sexe sme si už napísali. Zaujímalo nás totiž, ako vplýva na svaly, naše zdravie a takisto ako ovplyvňuje cvičenie. Pozreli sme sa na kvalitné a zaujímavé výskumy a prišli so záverom, ktorý asi väčšinu z vás poteší. V každom prípade, všetci dobre vieme, že raňajky šampiónov nemusia byť len v podobe omelety, ovsenej kaše a ovocia, ale mnohí obľubujú práve sex. Aktivita, ktorá je prirovnávaná k príjemnému kardiu. Aká je však realita a koľko kalórií v porovnaní s iným druhom kardia spálime? 

Nie nadarmo je sex považovaný za vynikajúce kardio. Koľko ním spálime kalórií?
Zdroj: tumblr

Začneme zhurta štúdiou, ktorej subjekty boli mladé zdravé dvojice majúce sex v ich bežnom prostredí. Kanaďania, v priemere 22 rokov. Spomínaný energetický výdaj počas sexuálnej aktivity dosahoval 101 kalórií (4,2kcal/min) u mužov a 69,1 kalórií (3,1kcal/min) u žien. Aj keď sa tí zdá toto číslo u žien podozrivé, nie je. Ak sa pýtaš na intenzitu, tá sa pohybovala na úrovni 6.0 METs u mužov a 5.6 METs u žien, čo je mierna intenzita. MET je vlastne metabolický ekvivalent, ktorého hodnoty sú od 0.9 (spánok) až po 23 (beh rýchlosťou 22,5km/h). Ide vlastne o hodnotu metabolizmu pri odpočinku u "priemernej" osoby. Počas kardia na bežiacom páse spálili muži 276 kalórií (9,2kcal/min) pri 8.5 METs a ženy 213 kalórií (7.1kcal/min) pri 8.4 METs. Závery teda hovoria o priemernej hodnote približne 85 kalórií (3.6kcal/min) pri miernej intenzite 5.8 METS. A ako dlho? To vo výskume zisťované nebolo, respektíve hodnota 85 kalórií je v rámci jednej priemernej sexuálnej aktivity ukončenej orgazmom na jednej, druhej či na oboch stranách.

Muži teda 30-minútovým kardiom na páse s miernou intenzitou spália približne o 2,7x viac kalórií ako pri jednej sexuálnej aktivite s miernou intenzitou. U žien je to približne 3x viac kalórií. Treba si však priblížiť dôležitú vec - zvýšením intenzity sexuálnej aktivity sa slušne dorovnáme kalóriám nudného behania na páse, takže nie nadarmo je sex považovaný za vynikajúce kardio. 

Nie nadarmo je sex považovaný za vynikajúce kardio. Koľko ním spálime kalórií?

Poďme ešte na chvíľu späť k metabolickému ekvivalentu. Ak by ťa zaujímali približné výpočty, uvedieme si pár údajov, respektíve vstupov. Veľmi mierna aktivita = 1.1 - 2.9 METs. Mierna aktivita = 3.0 - 5.9 METs. Intenzívna aktivita = 6.0 < METs. A konkrétnejšie? Tu nájdeš zoznam s približnými hodnotami rozličných aktivít.

Vzorec: Hodnota MET x 3.5 x váha v kilogramoch ÷  200 = spálené kalórie za minútu.

Takže vďaka tomuto vzorcu si vieš vypočítať približné spálené kalórie počas hocijakej aktivity. A ak by ťa skôr zaujímali približné spálené kalórie počas sexu s tvojím partnerom, respektíve partnerkou, skúsiť môžeš takzvanú sexercise kalkulačku tu, ktorá berie do úvahy dokonca aj niektoré polohy. Tak trochu úlet, ale stále pomerne relevantný.

Bavia ťa články na Fitculte a chceš vedieť, prečo využiť aj náš Online Coaching, respektíve poradenstvo? 10 dôvodov nájdeš v tomto článku a zistíš, že možno toto je pre teba tá správna spolupráca, ktorú hľadáš, chceš a v živote potrebuješ.
Domov
Zdieľať
Diskusia