Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Streda 5. 8. 2020 meniny má Hortenzia

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Zdravie - Strava
8
Simon K.
necis
29. november 2015, 9:57
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Glutén: Skutočné zlo prevtelené do potravín alebo len obrovský strašiak a propaganda?

Všetko, čo potrebuješ vedieť o fenoméne s názvom glutén. Je dobrý, zlý? Koľko ho môžem skonzumovať? A čo celiakia? A čo celebrity, marketing a nevedomosť? Môžem si dať sakra ten sendvič?

Simon K.
necis
29. november 2015, 9:57
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
8
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Nedávno som čítal trefný komentár, ktorý hovoril, že je moderné maximálne škandalizovať všetko najviac ako sa dá pri používaní poloprávd. V múke je lepok, v mlieku je laktóza, v mäse sú antibiotiká, sója je GMO, ovocie a zelenina v obchodoch sú bez vitamínov. Z toho vyplýva, že najzdravšie je sa obesiť - iba tak človek zomrie zdravý. Niečo na tom bude, že? Z fitness sa stal len akýsi trend. Samozrejme nie u všetkých je to trend a nie všetci majú potrebu lajkovať čokoľvek spojené s fitness, len aby si ukoristili uznanie od kamarátov, že oni sú niečo viac, pretože "si idú fitness". Glutén je samostatná téma, podobne ako niekoľko ďalších známych výrazov. Je dobrý, zlý? Koľko ho môžem skonzumovať? A čo celiakia? A čo celebrity, marketing a nevedomosť? Môžem si dať sakra ten sendvič?

 

Glutén: Skutočné zlo prevtelené do potravín alebo len obrovský strašiak a propaganda?

 

Čo to vlastne je ten glutén?

 

Glutén, teda lepok, je zmes proteínov, ktoré sa nachádzajú v pšenici, jačmeni a iných obilninách. Lepok dodáva pečivu efekt "žuvateľnosti". Lepok je taktiež teraz veľmi využívané a často skloňované slovo v rámci marketingu, veď len v USA odhadujú, že do roku 2016 narastú tržby z bezlepkových výrobkov až na 15 miliárd dolárov. Ostaneme ešte v Spojených štátoch amerických, kde približne 18 % dospelých kupuje bezlepkové výrobky, pričom iba 1 % z nich je alergických na lepok.   

 

Doba sa vyvíja a posúva vpred, to platí samozrejme i pri vede. Chvalabohu. Ako príklad tohto tvrdenia môžeme uviesť to, že výskumný tím okolo Dr. Gibsona nám priniesol v roku 2011 dôkazy o zvýšenej senzitivite na lepok u neceliakov. No dva roky po tomto výskume  prišiel s nadväzujúcou štúdiou, ktorá tvrdí zase úplný opak! Pôvodná štúdia naznačovala, že strava obsahujúca lepok môže spôsobiť zažívacie problémy aj u ľudí, ktorí netrpia celiakiou. Tento problém adresovali ako non-celiac gluten sensitivity (NCGS - citlivosť na lepok u neceliakov). Keďže pán Gibson vedel, že lepok sa nachádzal v skoro každom type stravovania už dlhé roky, rozhodol sa dať tejto problematike ešte jednu šancu v podobe už spomenutého výskumu. Ako subjekty figurovali 37. ľudia, ktorí si sami diagnostikovali celiakiu - alergiu na lepok. Počas pozorovania cyklovali tri typy stravovania - stravu bohatú na lepok, stravu s nízkym množstvom lepku a nakoniec to bola strava, v ktorej sa lepok nenachádzal vôbec. Na konci pozorovania všetky tri typy stravovania spôsobovali u skúmaných jedincoch únavu, nafukovanie, nadúvanie a bolesť brucha. Nezáležalo o ktorý typ išlo, žeby placebo? Pacienti, ktorí si diagnostikovali túto "chorobu" už na začiatku štúdie očakávali, že sa budú cítiť zle, tak sa aj cítili. K podobnému záveru prispela aj táto minuloročná štúdia, ktorá bola vykonávaná úplne iným výskumným tímom. Takýchto záverov sú desiatky. Zaujímavé, však?

 

Glutén: Skutočné zlo prevtelené do potravín alebo len obrovský strašiak a propaganda?

Čo o gluténe vieme, a naopak, kde nastáva všetka kontroverzia a chaos?

Observačné údaje, bunkové interakcie, molekulárne výskumy, kontrolované štúdie na ľuďoch. O gluténe toho vieme veľa. Vieme na 100 % aj to, že ľudia, ktorí majú diagnostikovanú celiakiu, by mali ihneď prejsť na bezlepkovú stravu. Ďalej môžeme potvrdiť, že pomerne radikálne narastá množstvo celiakov spomedzi ľudí, ktorí už trpia nejakou auto-imúnnou chorobou (cukrovka typu 1 alebo Hashimotova tyreoiditída). Ale na jednu dôležitú otázku nevieme presne odpovedať. Do akej miery je lepok problémom pre ľudí, ktorí netrpia celiakiou? "Citlivosť" na glutén môžeme rozdeliť do troch hlavných kategórií:

  • Autoimunitná (napr. spomínaná celiakia)
  • Alergická (napr. alergia na pšenicu)
  • Neautoimunitná a nealergická

Ako sme si vyššie uviedli, autoimunitná a alergická reakcia na lepok je nám už vďaka mnohým výskumom jasná a zrozumiteľná. No zastavme sa na chvíľu pri tretej kategórii. Pri tej, kde nastáva vo svete v rámci problematiky gluténu najväčší chaos a pri ktorej sa odohráva všetka súčasná debata a kontroverzia. Dámy a páni, NCGS (non-coeliac gluten sensitivity), alebo po našom, citlivosť na glutén u neceliakov.

 

NCGS (non-coeliac gluten sensitivity) alebo kde nastáva problém

Citlivosť na lepok u ľudí, ktorí netrpia celiakiou (ďalej už vždy len NCGS) môžeme klasifikovať ako negatívnu reakciu tela na požitie zŕn obsahujúcich lepok, kedy nejde o alergickú a ani autoimunitnú reakciu. Problém je avšak v tom, že diagnóza nie je založená na žiadnych bio-ukazovateľoch, teda neexistuje žiadny relevantný test u tvojho doktora, pri ktorom zistíš, či máš NCGS. Ak niekto nie je priamo celiatik, na stôl vyloží práve "som-citlivý-na-lepok" karty. Ďalšia zaujímavosť je v použitých slovách. Všade je táto "choroba" uvádzaná ako citlivosť (sensitivity) na lepok, a nie ako intorelancia! Intolerancia, alebo aj neznášanlivosť je definovaná ako schopnosť nevedieť stráviť určitý nutrient. Ako príklad môžeme uviesť intoleranciu na laktózu, kedy človek s týmto ochorením postráda enzým zvaný laktáza, ktorý štiepi mliečny cukor - laktózu. Takže k nepokojom v zažívacom trakte dochádza kvôli fermentácii nestrávenej laktózy v čreve. Avšak, s "citlivosťou" je to trochu zložitejšie, pretože príznaky sa môžu prejaviť ako vo vnútri črevného traktu, tak aj mimo neho. Ďalej tu hrá dôležitú úlohu aj genetika a genetické vlohy osoby.97 % pacientov s celiakiou majú gény DQ2 alebo DQ8, ktoré vystupujú ako antigén pri tvorbe ľudských leukocytov (bielych krviniek). Niektoré výskumy nám ukázali, že asi 50 % z tých, ktorí majú NCGS, majú aj zároveň túto genetickú predispozíciu. 

 

Výsledky teda hovoria, že je tu veľký význam nocebo efektu, kedy ľudia sami očakávali zvýšený výskyt rôznych príznakov, čo vyvolali negatívny vplyv.

 

To, že neexistuje relevantný test citlivosti na lepok už vieš. Avšak, niektoré laboratóriá vyvinuli svoje vlastné testovanie (napr. EnteroLab, ktorý využíva rozbor fekálií - konkrétne antigliadinové protilátky IgA). Ale tieto testy sú neoverené a neakceptované v súčasnej lekárskej praxi. Navyše výskumy ukázali, že polovica pacientov citlivých na lepok aj tak mala negatívny výsledok testov na obsah antigliadinových-IgA protilátok, z toho vyplýva, že i tento pokus o vytvorenia relevantného testu si môžeme odškrtnúť. Tak ako teda zistím, že práve ja som citlivý na lepok? Vzhľadom na nedostatok konsenzu v otázke, a stále vyvíjajúci sa stav výskumu v tejto oblasti, je zistiť odpoveď na túto otázku priam nemožné. Keď sa pozrieme na "recenzie" vedeckej literatúry, výskyt citlivosti ľudí na lepok sa odhaduje medzi 0,6 - 6 % obyvateľstva, čo je oveľa nižšie číslo ako naznačujú percentá predaja bezlepkových výrobkov. Ešte raz. 0,6 - 6 % obyvateľstva.

 

Glutén: Skutočné zlo prevtelené do potravín alebo len obrovský strašiak a propaganda?

Ak by sme chceli byť neobjektívni, toto by sme dali stranou - čo tých ostatných 94%?

Medzi bunkami našej črevnej výstelky sú tzv. "tesné spoje", ktoré sú späté s tým, čo sa dostane do nášho krvného obehu. Aj ľudia bez autoimunitnej/alergickej reakcie na lepok fungujú tak, že konzumácia gluténu spustí uvoľňovanie proteínu s názvom zonulín. Zonulín zase tieto naše "tesné spoje" otvára a už nie sú tak tesné. Do tela sa teda dostanú aj rôzne odpadové látky a po rozličných procesoch môžeme pozorovať nadúvanie, vyrážky, bolesti a ďalšie príznaky. A keďže je glutén nestráviteľný proteín, ktorý by nemal prejsť cez bunky (presnejšie sa bavíme o proteíne gliadin. Glutén je vlastne trieda dvoch hlavných proteínov - gliadín a glutenín). Avšak, pretože sa uvoľňuje zonulín, ktorý naše "tesné spoje" otvára, tieto gluténové proteíny majú možnosť skĺznuť do krvného riečišťa. V tele sa však lepok opäť odstraňuje bez trvalého problému a hladina zonulínu klesne a tesné spoje sú opäť tesnými. Žiadny problém.

GLUTEN-FREE len ako reklamný ťah, dobre premyslená taktika, novodobý spôsob ako byť cool?

Žiaľ, je množstvo ľudí, ktorí si pri kupovaní 2x 3x 4x drahších výrobkoch s nápisom na obale "gluten-free" alebo "bezlepkové" myslia, že sú in, cool, moderní a zaujímaví. Tento primitívny cieľ, nazvime ho "byť viac cool ako moja kamarátka", spôsobuje jedine fakt, že len plníš už aj tak dosť preplnené peňaženky potravinovým reťazcom. Bezlepkové pečivo, bezlepková pizza, bezlepkové sušienky a dokonca sme postrehli aj bezlepkové zákusky.

 

Ak človek s typickou západnou stravou prepne svoj mód na stravu viac-menej bez lepku, ktorá obsahuje ovocie, zeleninu, viac bielkovín, viac vlákniny a nutrične bohaté potraviny, vždy to bude zmena k lepšiemu, zdravšiemu. Ale veriť, že budeš zdravší pokračovaním konzumácie spracovávaného junku po celý deň, akurát, že teraz si kupuješ bezlepkové koláčiky a pizzu, je riadna hlúposť.

 

Toto video musíš vidieť (je aj s titulkami)

 

Gluten-free sa stalo v dnešnej dobe len veľkým marketingom. Všetky produkty začali byť bezlepkové a zrazu by sme všetci mali limitovať glutén v našom jedálničku. Je to šialené. Spoločnosti lepia na obaly potravín nálepky gluten-free. Prečo to robia? Len aby viac predali. Z gluténu je populárny buzzword, ktorý nevedomí ľudia slepo nasledujú. Niečo podobné, ako keď ľudia riešia organické a neorganické jedlo, pričom netušia, čo má koľko kalórií, koľko bielkovín, sacharidov a tukov. Niečo, ako keď sa tuhý fajčiar zaoberá pesticídmi na jeho jablku. Skutočný a nemilosrdný cynizmus voči skutočným celiatikom, ktorí len krútia hlavami! Celá problematika ohľadne gluténu sa premenila na tendenciu ľudí ukazovať prstom na jednu konkrétnu vec spôsobujúcu (nielen) zdravotné problémy. Jednu dobu ukazovali prstom na tuk, neskôr to boli zase sacharidy, potom ukazovali prstom na vysoko-fruktózový kukuričný sirup, potom za všetko mohli umelé sladidlá.

 

A pokiaľ naozaj niekomu stačí, že sexy Ryan Gosling (a sto ďalších) propaguje gluten-free stravu, a budeš autorita v očiach verejnosti, je to smutné.

 

Glutén: Skutočné zlo prevtelené do potravín alebo len obrovský strašiak a propaganda?

 

Glutén, poď späť, vráť sa! Máš odpustené.

 

Dr. Alessio Fasano, spoluautor nedávnej štúdie, to zhrnul veľmi krásne pár vetami: Napriek mnohým nepodloženým tvrdeniam (reklama), porucha súvisiaca s požitím lepku alebo lepok obsahujúcich obilnín u neceliaka (NCGS) sa nachádza v literatúre, na základe čoho vznikla diskusia o dôležitosti bezlepkových výrobkov. Hoci je táto téma jasne "zmanipulovaná" na dôležitosť bezlepkových výrobkov, treba zároveň dodať, že je tiež stále viac dôkazov pre výskyt citlivosti na lepok u neceliatikov. Preto, ak si všimneš akékoľvek seriózne negatívne príznaky po skonzumovaní lepku, nechaj sa vyšetriť u doktora, či nemáš celiakiu. Ide o chorobu, ktorá býva často prehliadaná a neskoro diagnostikovaná, pričom je veľmi vysoké percento úspešnosti jej zistenia. No tvrdenie, že všetci musia byť na 100 % bezlepkovej strave, pretože je to jednoducho lepšie a zdravšie, je smiešneNa druhú stranu tvrdiť, že ak niekto nemá celiakiu, tak lepok nemôže predstavovať za žiadnych okolností problém, je rovnako tak smiešne. Netreba vidieť ihneď všetko čierne alebo biele. Existuje aj šedá farba. O tom hovoria všetky výskumy v rámci NCGS - pojme, kde nastáva všetok chaos. V každom prípade, snáď ste z článku zachytili kopec myšlienok, faktov, vyjadrení a tipov o gluténe, pretože pozerať sa na nadpisy "Glutén spôsobuje smrť" a celkovo hľadieť na  "glutén-spôsobuje-všetko-zlé" mentalitu niektorých ľudí, je smutné.

 

Bavia ťa články na Fitculte a chceš vedieť, prečo využiť aj náš Online Coaching, respektíve poradenstvo? 10 dôvodov nájdeš v tomto článku a zistíš, že možno toto je pre teba tá správna spolupráca, ktorú hľadáš, chceš a v živote potrebuješ.
Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Ohodnoť článok
5
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHOR
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie
Domov
Zdielať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.
Záleží nám na súkromí čitateľov. Práve aj z toho dôvodu ti poskytujeme detailné informácie o tom, ako využívame súbory cookies a iné technológie zabezpečujúce správne fungovanie a rozvoj stránky. Pre viac informácií si prečítaj naše Zásady ochrany osobných údajov , kde nájdeš ako používame súbory cookies, prípadne sa oboznám Podmienkami používania portálu platných od 24.5.2018. Spracovaniu cookies môžeš zabrániť, alebo zmeniť svoje preferencie v nastaveniach internetového prehliadača, prípadne pre detailnejšie nastavenie klikni na viac možností nižšie.
Upozornenie na právo nastavenia ochrany osobných údajov na Refresheri

Vzhľadom na existujúce a aj chystané zmeny v zákonoch ti dávame možnosť detailného nastavenia spracovania osobných údajov a preferencií spojených so spracovaním osobných údajov.

Prečítaj si možnosti, posuň zobrazenie nadol, nastav si svoje preferencie a klikni na tlačidlo súhlasím, keď budeš chcieť pokračovať do služieb Refresheru. Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie v tvojom prehliadači. Sú natoľko dôležité, že ich budeme musieť použiť pre zapamätanie si toho, že si toto okno potvrdil/a, v opačnom prípade by sme ti ho museli zobrazovať znova a znova.

Údaje, ktoré spracovávame, keď používaš Refresher
Zo strany Refresheru zbierame tieto osobné údaje:
  • Keď navštíviš Refresher, uchovávame si informácie o tom, ktoré články si prečítal, identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, alebo IP adresu v prípade prihlásenia do účtu, súbory cookie a poloha.
  • Pri prihlásení do účtu e-mailovú adresu
Prečo zbiera Refresher tieto údaje:
  • Na zlepšenie kvality našich web stránok a vývoj nových webových služieb
  • Na vykonávanie analýz a meraní, s cieľom pochopiť, ako sú naše web stránky využívané
  • Na to, aby sme nezobrazovali obsah, ktorý si už videl
  • Pre zobrazovanie prispôsobenejší obsah, ako sú napríklad relevantnejšie články
  • Pre schopnosť identifikovať ťa ako užívateľa pri prihlasovaní do svojho účtu
Zbierame údaje pre partnerov a reklamné siete:
  • identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, súbory cookie a poloha.
Prečo zbierame tieto údaje pre partnerov, tretie strany a reklamné siete:
  • Na to, aby mohli fungovať a zobrazovali relevantnejšie a užitočnejšie reklamy.
Zoznam reklamných sietí a nastavenia reklám

Nevyhnutné osobné údaje - cookies - pre zobrazovanie reklám zbierame pre nasledujúce spoločnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
Formulár kontakt v súvilosti s osobnými údajmi >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

 

Možnosť vypnúť si personalizovanie reklám a zbieranie osobných údajov pre jednotlivých partnerov:

Upraviť nastavenia typov reklám Google - personalizovanie od spoločnosti Google

Upraviť nastavenia typov reklám AdForm - personalizovanie od spoločnosti AdForm

 

Svoje nastavenia pre všetky ostatné reklamné siete, aj tie, ktoré na Refresheri nenájdeš, si vieš prezrieť na stránke youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Meranie návštevnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránok používajú na zlepšenie funkčnosti svojich stránok údaje zhromaždené službou Google Analytics. Zhromažďovanie údajov môžete deaktivovať tak, že si stiahnete a nainštalujete doplnok pre svoj prehliadač.

Stiahnuť doplnok pre prehliadač

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Spoločnosť Gemius podobne ako služba Google Analytics vyhodnocuje a meria návštevnosť na niektorých webových stránkach. Na meranie využíva Cookies, ktoré si môžeš deaktivovať vo svojom prehliadači.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využívame na analýzu návštevnosti a správanie sa užívateľov. Vytvára nám mapu aktivity návštevníkov, na webových stránkach, ktoré vizualizuje a vyhodnocuje. Tieto informácie nie sú zbierané vždy, nikdy nie sú spárovateľné s aktivitami užívateľov a teda nie je možné identifikovať jednotlivcov, ale Hotjar ti môže nastaviť súbory Cookies.

Ovládacie prvky súvisiace s prehliadačom

Nastavenia súborov cookie

Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie vo vašom prehliadači a slúžia na zlepšenie prostredia pri používaní internetu.

Ak napríklad na určitom webe nastavíte predvolený jazyk, súbory cookie pomôžu prehliadaču zapamätať si túto voľbu. Niektoré alebo všetky súbory cookie môžete tiež zablokovať, to však môže viesť k zastaveniu fungovania niektorých funkcií na internete.

Mnoho webov napríklad vyžaduje zapnuté súbory cookie vtedy, keď sa chcete prihlásiť. Informácie o tom, ako upraviť nastavenia súborov cookie, nájdete v zdrojoch pomocníka vášho prehliadača.

Zásady ochrany osobných údajov

Prečítaj si naše Zásady ochrany osobných údajov

Ďalšie informácie o tom, ako Refresher používa na zlepšenie služieb
  • Prihlasovanie - pre účely prihlasovania potrebujeme tvoju emailovú adresu.
  • Prispôsobenie - pre zistenie toho, čo ťa zaujíma, vytvárame tvoj unikátny profil. Ak nejaké informácie pozbierame, nájdeš ich vo svojich nastaveniach súkromia a profil môžeš upraviť, alebo zmeniť, alebo celé personalizovanie vymazať.
Ako zmeniť nastavenia spracovania osobných údajov?

Ak zmeníte názor, kedykoľvek tieto údaje môžete zmeniť na adrese https://refresher.sk/nastavenia/sukromie.
Ak nechceš vidieť toto okno, ak nás navštívíš z iného zariadenia alebo prehliadača, prihlás sa a tvoje preferencie si zapamätáme.