Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Piatok 3. 4. 2020 meniny má Richard

hľadaj na refresheri

Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.
Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Zdravie - Strava
0
Simon K.
8. október 2015, 13:14
Čas čítania: 3:34

Čokoláda, kakao a rast svalov. Existuje tu nejaké spojenie?

Kto by ju nemiloval, že? Čo hovorí veda na čokoládu, respektíve kakao - môže mať nejakú spojitosť s rastom svalovej hmoty?

Simon K.
8. október 2015, 13:14
Čas čítania: 3:34
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
0
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Ak ťa unavujú žvásty o čokoláde & chudnutí & priberaní & znova chudnutí z Divy či Feminít, ktoré ti behajú po Facebooku, si na správnom mieste. Dôvod je jednoduchý. Pozrieme sa problematiku čokolády, respektíve kakaa a rastu svalov trošku odbornejšie, no zároveň laicky a zrozumiteľne. Čokoládu milujeme asi všetci a možno si si zrovna predstavil svoju obľúbenú čokoládovú maškrtu. Prevažne je vykresľovaná ako zlo, ako niečo, z čoho okamžite priberáme. Samozrejme, toto pravda nie je, no tentoraz sa zameriame nie na chudnutie a priberanie, ale prevažne na to, aký, a či vôbec má čokoláda vplyv na rast svalovej hmoty.

 

Čokoláda, kakao a rast svalov. Existuje tu nejaké spojenie?

 

Začnime veľmi zaujímavou a dôležitou štúdiou. Tá minuloročná sa zaoberala látkou nazvanou epikatechín - molekulou, ktorú nájdeme v čokoláde. Táto molekula je vyhlasovaná za inhibítor (to znamená, že spomaľuje, prerušuje činnosť) myostatínu. A čo robí myostatín? Brzdí zvyšovanie svalovej hmoty. Inými slovami, epikatechín je tu ten dobrý, myostatín ten zlý. A ten dobrý ničí toho zlého. Ešte si spomeňme folistatín. Ten je "opakom" myostatínu a nepriamo podporuje rast svalov. Poďme už na spomínanú štúdiu, ktorá mala 3 časti.

 

Prvá časť bola vykonávaná mimo tela, konkrétne v skúmavke alebo Petriho miske. Odobrali sa svalové bunky ľudom rôzneho veku. Keď ľudia starnú, ich svaly majú tendenciu mať vyššie úrovne myostatínu (ten zlý) a nižšie úrovne folistatínu (ten dobrý). Táto časť štúdie to potvrdila.

 

Druhá časť štúdie bola vykonávaná na myšiach. Po meraní hladín myostatínu a folistatínu u starých aj mladých myší sa potvrdil rozdiel ohľadne veku. Výskumníci dávali myšiam 1 mg epikatechínu na 1 kg telesnej hmotnosti, dvakrát denne. Po dvoch týždňoch mali mladé myši pokles myostatínu o 15 % bez zmien hladiny folistatínu. U starších myší došlo ku zníženiu myostatínu o 18 % a zvýšenie folistatínu o 30 %. Zmeny vo svalovom tkanive merané neboli, keďže 2 týždne boli príliš krátka doba.

 

V tretej časti štúdie suplementovali šiesti ľudia v strednom veku 1 mg/kg telesnej hmotnosti epikatechínu, dvakrát denne. To je asi 75 mg epikatechínu dvakrát za deň, teda celková denná dávka v tomto prípade predstavuje 150 mg. Aj keď u tejto skupinky následne neboli merané presné hodnoty epikatechínu a myostatínu, pomer hovoril v prospech folistatínu (jeho zvýšenie) a zároveň zníženie myostatínu. V štúdii však nebola žiadna placebo skupinka, nemeralo sa svalové tkanivo, no zaznamenala sa zvýšená sila úchopu o drobnú hodnotu 7 %. Táto štúdia splnila cieľ - vytvorenie akéhosi konceptu pre ďalšie skúmanie a možný vzťah medzi epikatechínom, folistatínom a myostatínom, čo môže byť skúmané v ďalších výskumoch. Zároveň ide o prvú štúdiu tohto typu.

 

Čokoláda, kakao a rast svalov. Existuje tu nejaké spojenie?

 

Suplementácia kakaovým extraktom môže poskytnúť kardiovaskulárnekognitívne (mozgová činnosť, myseľ) benefity prostredníctvom zlepšenia prietoku krvi a vďaka antioxidačným účinkom. Ak hovoríme o kakaovom extrakte, zároveň hovoríme o bioaktívnych zložkách, ktoré sú v ňom obsiahnuté. Ide o flanavoly, procyanidíny a epikatechín. Nie že by boli špecifické pre kakao (taký epikatechín obsahujú aj slivky) ale kakaový extrakt obsahuje obzvlášť vysoké dávky v porovnaní s inými rastlinnými produktami.

 

Epikatechín je spojený aj s výhodami v oblasti prietoku krvi v dôsledku zlepšenia syntézy oxidu dusnatého (poznáš všetky tie NO doplnky, nie?). Procesy, ktoré sa o toto všetko starajú zahŕňajú zlepšenie prietoku krvi do mozgu a zníženie krvného tlaku. V jednom výskume sa potvrdilo, že dopĺňanie epikatechínu u zdravých osôb je spojené s ochranným účinkom v obličkách v dôsledku zlepšeného okysličenia. Zlepšenie syntézy oxidu dusnatého tiež zlepšuje inzulínovú signalizáciu, a tak epikatechín zlepšuje citlivosť na inzulín najmä vo svalovom tkanive. Navyše sú  štúdie, ale bohužiaľ zvieracie, ktoré naznačujú zlepšenie fyzickej výkonnosti a efektívnejšie využitie energie vo svaloch.

 

Poďme však na chvíľu späť ku štúdii a spomínanej dávke 75 mg epikatechínu. Táto dávka môže byť splnená aj po konzumácii tmavej čokolady. 50g takejto čokolády obsahujúcej najmenej 50 % kakaa za deň, môže poskytnúť zhruba podobné množstvo epikatechínu. Čím kvalitnejšia čokoláda, resp. čím vyšší obsah kakaa, tým jej môžeme menej skonzumovať. Napríklad, ak máš čokoládu s 85 % kakaa, v rámci tohto ekvivalentu by stačilo zjesť 30g čokolády. O tmavej hovoríme preto, lebo mliečna/biela čokoláda obsahuje maličké až zanedbateľné množstvá kakaa, takže neobsahuje dostatok epikatechínu.

 

Čiže nie, všetky spomínané fakty neplatia, pokiaľ sa spoliehame na Milku a podobné čokolády. Zameraj sa na tie kvalitné!

Čokoláda, kakao a rast svalov. Existuje tu nejaké spojenie?

 

Podčiarkujeme fakt, že štúdia bola krátkodobá, vykonávaná na malej vzorke a bez placebo skupiny. Našťastie mainstreamové svetové médiá nezaujímajú podrobne analyzované štúdie, inak by sme už všade videli nadpisy typu „Po čokoláde rastú svaly!“. Veď niečo podobné sa odohralo len nedávno, kedy istý pán doslova vytrolil celý svet správou o chudnutí a čokoláde. Ak ti to náhoodu ušlo, prečítaj si zhrnutie v článku tu. Nanešťastie, to že z čokolády rastú svaly nemôžeme povedať a okrem vyššie spomínaných faktorov treba zohľadniť, že neboli merané presné hladiny myostatínu a folistatínu, ale len pomer. Takisto výskum nehovorí o epikatechíne ako o látke na rast svalov, len vytvára určité spojenie, ktoré si zaslúži ďalšie budúce skúmanie. Táto látka je i tak však bezpečná a má množstvo ostatných zdravotných výhod, preto je škoda si do vločiek, alebo len ako dezert, nedať kúsok kvalitnej čokolády alebo trochu kakaa!

 

V skratke, na kvalitnej čokoláde a kakau nie je nič extra úžasné. Zatiaľ. V tejto oblasti „nič extra úžasné“ sa však nachádza stále množstvo pozitívnych a prospešných benefitov, najmä v rámci mitochondrií (mitochondria má vzťah k bunkám a ani mitochondria, ani bunka nemôžu žiť jedna bez druhej. Mitochondria poskytuje pre bunku energiu a bunka zase chemické látky mitochondrii, aby prežila) a zravia pečene. Takže kvalitná čokoláda a kakao si v jedálničku rozhodne zaslúžia nejaké to miestečko, ale či aj dokážu podporiť hypertrofiu (rast svalov), je zatiaľ otázne, ale pravdepodobné.

 

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Ohodnoť článok
0
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHOR
Najčítanejšie
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.
Záleží nám na súkromí čitateľov. Práve aj z toho dôvodu ti poskytujeme detailné informácie o tom, ako využívame súbory cookies a iné technológie zabezpečujúce správne fungovanie a rozvoj stránky. Pre viac informácií si prečítaj naše Zásady ochrany osobných údajov , kde nájdeš ako používame súbory cookies, prípadne sa oboznám Podmienkami používania portálu platných od 24.5.2018. Spracovaniu cookies môžeš zabrániť, alebo zmeniť svoje preferencie v nastaveniach internetového prehliadača, prípadne pre detailnejšie nastavenie klikni na viac možností nižšie.
Upozornenie na právo nastavenia ochrany osobných údajov na Refresheri

Vzhľadom na existujúce a aj chystané zmeny v zákonoch ti dávame možnosť detailného nastavenia spracovania osobných údajov a preferencií spojených so spracovaním osobných údajov.

Prečítaj si možnosti, posuň zobrazenie nadol, nastav si svoje preferencie a klikni na tlačidlo súhlasím, keď budeš chcieť pokračovať do služieb Refresheru. Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie v tvojom prehliadači. Sú natoľko dôležité, že ich budeme musieť použiť pre zapamätanie si toho, že si toto okno potvrdil/a, v opačnom prípade by sme ti ho museli zobrazovať znova a znova.

Údaje, ktoré spracovávame, keď používaš Refresher
Zo strany Refresheru zbierame tieto osobné údaje:
  • Keď navštíviš Refresher, uchovávame si informácie o tom, ktoré články si prečítal, identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, alebo IP adresu v prípade prihlásenia do účtu, súbory cookie a poloha.
  • Pri prihlásení do účtu e-mailovú adresu
Prečo zbiera Refresher tieto údaje:
  • Na zlepšenie kvality našich web stránok a vývoj nových webových služieb
  • Na vykonávanie analýz a meraní, s cieľom pochopiť, ako sú naše web stránky využívané
  • Na to, aby sme nezobrazovali obsah, ktorý si už videl
  • Pre zobrazovanie prispôsobenejší obsah, ako sú napríklad relevantnejšie články
  • Pre schopnosť identifikovať ťa ako užívateľa pri prihlasovaní do svojho účtu
Zbierame údaje pre partnerov a reklamné siete:
  • identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, súbory cookie a poloha.
Prečo zbierame tieto údaje pre partnerov, tretie strany a reklamné siete:
  • Na to, aby mohli fungovať a zobrazovali relevantnejšie a užitočnejšie reklamy.
Zoznam reklamných sietí a nastavenia reklám

Nevyhnutné osobné údaje - cookies - pre zobrazovanie reklám zbierame pre nasledujúce spoločnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
Formulár kontakt v súvilosti s osobnými údajmi >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

 

Možnosť vypnúť si personalizovanie reklám a zbieranie osobných údajov pre jednotlivých partnerov:

Upraviť nastavenia typov reklám Google - personalizovanie od spoločnosti Google

Upraviť nastavenia typov reklám AdForm - personalizovanie od spoločnosti AdForm

 

Svoje nastavenia pre všetky ostatné reklamné siete, aj tie, ktoré na Refresheri nenájdeš, si vieš prezrieť na stránke youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Meranie návštevnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránok používajú na zlepšenie funkčnosti svojich stránok údaje zhromaždené službou Google Analytics. Zhromažďovanie údajov môžete deaktivovať tak, že si stiahnete a nainštalujete doplnok pre svoj prehliadač.

Stiahnuť doplnok pre prehliadač

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Spoločnosť Gemius podobne ako služba Google Analytics vyhodnocuje a meria návštevnosť na niektorých webových stránkach. Na meranie využíva Cookies, ktoré si môžeš deaktivovať vo svojom prehliadači.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využívame na analýzu návštevnosti a správanie sa užívateľov. Vytvára nám mapu aktivity návštevníkov, na webových stránkach, ktoré vizualizuje a vyhodnocuje. Tieto informácie nie sú zbierané vždy, nikdy nie sú spárovateľné s aktivitami užívateľov a teda nie je možné identifikovať jednotlivcov, ale Hotjar ti môže nastaviť súbory Cookies.

Ovládacie prvky súvisiace s prehliadačom

Nastavenia súborov cookie

Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie vo vašom prehliadači a slúžia na zlepšenie prostredia pri používaní internetu.

Ak napríklad na určitom webe nastavíte predvolený jazyk, súbory cookie pomôžu prehliadaču zapamätať si túto voľbu. Niektoré alebo všetky súbory cookie môžete tiež zablokovať, to však môže viesť k zastaveniu fungovania niektorých funkcií na internete.

Mnoho webov napríklad vyžaduje zapnuté súbory cookie vtedy, keď sa chcete prihlásiť. Informácie o tom, ako upraviť nastavenia súborov cookie, nájdete v zdrojoch pomocníka vášho prehliadača.

Zásady ochrany osobných údajov

Prečítaj si naše Zásady ochrany osobných údajov

Ďalšie informácie o tom, ako Refresher používa na zlepšenie služieb
  • Prihlasovanie - pre účely prihlasovania potrebujeme tvoju emailovú adresu.
  • Prispôsobenie - pre zistenie toho, čo ťa zaujíma, vytvárame tvoj unikátny profil. Ak nejaké informácie pozbierame, nájdeš ich vo svojich nastaveniach súkromia a profil môžeš upraviť, alebo zmeniť, alebo celé personalizovanie vymazať.
Ako zmeniť nastavenia spracovania osobných údajov?

Ak zmeníte názor, kedykoľvek tieto údaje môžete zmeniť na adrese https://refresher.sk/nastavenia/sukromie.
Ak nechceš vidieť toto okno, ak nás navštívíš z iného zariadenia alebo prehliadača, prihlás sa a tvoje preferencie si zapamätáme.