
Ovocný, chrumkavý a zdravý crumble (recept)
Ak chcete osláviť tieto krásne horúce dni nejakým chutným koláčikom, skúste toto výborné ovocie s mrveničkou, alebo, ako to Briti pomenovali - "Crumble".
V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
Ak chcete osláviť tieto krásne horúce dni nejakým chutným koláčikom, skúste toto výborné ovocie s mrveničkou, alebo, ako to Briti pomenovali - "Crumble". Crumble si získalo celý svet tou svojou chrumkavou krustičkou, pod ktorou sa ukrýva ovocné nebo. Tradičné Crumble sa pripravuje z ovsených vločiek, masla, múky a cukru. Stačilo ale pozmeniť pár ingrediencií a zdravšia verzia tejto anglickej klasiky je na svete. Ako základ mrveničky som použila quinou, čo je už nám veľmi známa potravina. Tie malé zrniečka v sebe ukrývajú vysoký obsah bielkovín, veľké zastúpenie minerálov a vitamínov. Obsahuje železo, vápnik, horčík. Aby bol Crumble vhodný aj pre celiakov, použila som mandľovú múčku. Tá dodala dezertu ešte vyšsiu proteínovú hodnotu. Na dosladenie je použitý kokos a med (alebo javorový sirup), a pre orechových maniakov som mrveničku obohatila o kúsky vlašákov (tie su skvelé na mozog!).
Ingrediencie:
1 šálka uvarenej quinoy (môžete použiť aj ovsené vločky alebo mandľovú múčku)
1/2 šálky mandľovej múčky
1/2 šálky strúhnaého kokosu (nesladeného)
3 lyžice kokosového oleja
3 lyžice medu (používame ten poctivý od včelára) alebo javorového syrupu
1/2 lyžičky mletej škorice
1/4 lyžičky mletého zázvoru
2 lyžičky vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový lusk
1/2 šálky orechov podľa vlastnej chuti (najlepšie tu pasujú staré dobré vlašáky)
2-3 krásne jabĺčka
hrsť jahôd
hrsť čučoriedok



Postup:
V malom kastróliku spolu povaríme nakrájané jabĺčka, vanilkový extrakt (alebo polovičku vanilkového lusku spolu s vyškrabkanými semienkami) a trošku vody. Varíme zakryté asi 10-15 minút, odokryjeme a varíme až kým jabĺčka úplne nezmäknú. Zatiaľ si môžeme pripraviť mrveničku. Zmiešame si spolu uvarenú quinou, mandľovú múčku, kokosový olej, med, mletú škoricu, zázvor, lyžičku vanilkovej esencie (alebo polovičku vanilkového lusku s vyškrabkanými semienkami). Ku zmesi pridáme nasekané oriešky a dôkladne premiešame.
Rúru si predohrejeme na 160°C. V zapekacej miske si spolu zmiešame uvarené jabĺčka (aj so vzniknutou šťavou), jahody a čučoriedky. Ovocie posypeme našou mrveničkou a pečieme asi 20-30 minút do zlatova, kým všetko doma krásne nevonia a kým crumble nevyzerá úžasne. Podávame s vanilkovou omáčkou (poprípade vanilkovým pudingom) alebo s poctivým jogurtom.

Prajem chutné a zdravé maškrtenie. :)
V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.